Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko dar nežinojote apie arbūzus?

Turguje atsirado arbūzų – vasara įpusėjo. Ir visai nesvarbu, kad mūsuose arbūzai neauga. Svarbiausia – kad vis tiek jais vasarą galime mėgautis į valias.
Arbūzas praneša apie vasaros vidurį
Arbūzas praneša apie vasaros vidurį / Anna Verdina, Flickr.com
Temos: 1 Arbūzas

Arbūzai saldūs, gaivūs ir maistingi, taigi faktą, kad visa, kas skanu – nesveika, galima drąsiai siųsti užmarštin. 1 stiklinė arbūzo minkštimo – apie 50 kkal. Tokiame jo kiekyje yra ir 20 procentų vitamino C, 17 procentų vitamino A dienos normos. Ir tai – dar ne viskas. Arbūzai turi daug virškinimą skatinančios ląstelienos bei mangano, kuris padeda greičiau deginti riebalus. Kadangi arbūzuose gausu sveikųjų angliavandenių ir fruktozės, jie malšina saldumynų norą, o magnis gerina nuotaiką ir teikia energijos. Arbūzuose esančios medžiagos padeda išlaikyti normalų kraujo spaudimą.

Ar žinojote, kad...

... arbūzai turi daugiau likopeno nei švieži pomidorai. Vos vienoje arbūzo minkštimo stiklinėje yra 1,5 karto daugiau likopeno nei šviežiose pomidoruose. Tai labai svarbu, nes likopenas yra galingas antioksidantas, stabdantis organizmą žalojantį laisvųjų radikalų poveikį ir stiprinantis imuninę sistemą. Kai kurių mokslininkų teigimu, likopenas, kurio gausu daržovėse ir vaisiuose, gali efektyviai saugoti nuo širdies ir onkologinių ligų. Kad iš arbūzo gautumėte maksimalų kiekį antioksidantų, prieš jį pjaustydami palaikykite kambario temperatūroje.

... arbūzų sultys mažina raumenų skausmus. Ispanų mokslininkų studijoje skelbiama, kad geriant arbūzų sultis gali sumažėti raumenų skausmai po treniruotės. Sportininkai, kurie prieš treniruotę išgerdavo po 1,5 stiklinės arbūzų sulčių, mažiau jausdavo raumenų skausmus, jų pulsas greičiau sugrįždavo į normalų ritmą. Veikiausiai taip nutinka todėl, kad arbūzai turi natūralios substancijos, vadinamos citrulinu, kuri normalizuoja arterijų funkcijas ir mažina kraujospūdį. Citrulinas taip pat atpalaiduoja kraujagysles ir didina seksualinį potraukį bei ištvermingumą. Tiesa, didžiausios jo sankaupos – ne raudonojoje, o baltojoje arbūzo dalyje, kurią dažniausiai išmetame kartu su žievele.

... arbūzas – ir vaisius, ir daržovė. Nustebote? Kaip ir dauguma vaisių, arbūzai viduje turi sėklas. Be to, jie saldaus skonio. Tačiau jie priklauso moliūginių augalų šeimai, kaip ir moliūgai, agurkai, cukinijos, tad savo prigimtimi arbūzai – vis dėlto daržovė.

... arbūzo viduje – vanduo. Tai vaisius, kurio labiau ne pavalgoma, o atsigeriama. Mat 91,5 procentus arbūzo sudaro vanduo. O tai karštomis vasaros dienomis labai svarbu. Net ir visai silpna dehidratacija sukelia galvos skausmą, dėmesio sutrikimus, silpnumą, blogą nuotaiką. Taigi metas stiklinei vandens arba... riekelei arbūzo! Dėl šlapimą varančių savybių arbūzo rekomenduojama valgyti sergant inkstų, šlapimo takų ligomis.

... yra ir geltonų. Žalias, dryžuotas, o viduje – raudonas. Kaip tik taip apibūdiname arbūzą. O kas jei jį prapjovę rasime geltoną minkštimą? Nieko tokio – vadinasi, turime geltonąjį arbūzą, kurio vidus – saldus, dvelkiantis medumi. Įdomiausia, kad raudonieji ir geltonieji arbūzai iš išorės – identiški. Skiriasi tik jų vidus.

... prinokęs gurgžda. Kaip nustatyti, ar arbūzas, kurį perkate – prinokęs? Paimkite jį į rankas, pridėkite prie ausies ir paplekšnokite delnu. Prinokusio arbūzo garsas turėtų būti duslus. Pamėginkite arbūzą nestipriai spustelėti – jis turėtų sugurgždėti.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius