Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl daržovės naudingiau nei vaisiai?

Atrodytų, kas gali būti naudingiau ir sveikiau nei vaisiai? Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad taip nėra.
Ką renkatės – daržoves ar vaisius?
Ką renkatės – daržoves ar vaisius? / Flickr.com

Britų mokslininkai ir dietologai paneigia įsitikinimą, kad didelis vaisių ir daržovių vartojimas mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Tiksliau, taip, kiekis cholesterolio sumažėja, tačiau vartojant daug vaisių padidėja lipidų–trigliceridų kiekis. O trigliceridai, kaip ir cholesterolis, padidina aterosklerozės riziką, tuo pačiu ir infarkto bei insulto tikimybę.

Be to, vaisiais sunku numalšinti alkį, jie nesuteikia sotumo jausmo, o tik sužadina apetitą. Taip yra dėl juose esančios fruktozės. Iš vienos pusės, ji mažiau kaloringa, nei gliukozė, tačiau iš kitos – būtent gliukozė padeda gaminti insuliną, kuris keliaudamas krauju siunčia smegenims žinią: „viskas, tu jau sotus“. O fruktozė veikia priešingai: kiek bevalgytume, organizmas nepasisotina. Todėl vaisių mes suvalgome daugiau nei reikia.

Taip pat paaiškėjo, kad vaisiai gali padidinti kraujo spaudimą. Suvartojus per dieną 74 g fruktozės (tiek jos yra 10 vnt. obuolių arba 3 didelėse stiklinėse obuolių sulčių), 87 proc. padidėja rizika susirgti hipertenzija.

Stomatologai teigia, kad obuoliai, kriaušės ir ypač citrusiniai vaisiai gali sukelti kariesą. Po valgio šių vaisių likučių lieka ant dantų, o juose esanti fruktozė – puiki maistinė medžiaga bakterijoms.

Visų šių trukumų neturi daržovės. Todėl dietologai pataria valgyti jų kuo daugiau bei dažniau ir siūlo vadovautis formule: per dieną 4 porcijos daržovių ir viena – vaisių.

Vaisiai išlieka svarbia sveikos mitybos sudedamąja dalimi, tačiau juos reikia vartoti saikingai, ypač jei turite antsvorį arba problemų, susijusių su širdies–kraujagyslių sistema.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius