Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl lietuviams virtuvėje trūksta išradingumo?

„Bulvės su mėsa, mėsa su bulvėmis ir mėsa su mėsa ir su bulvėmis – klasikinis lietuvių asorti“, – juokaudama ironizuoja žinomo tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“, kulinarinių knygų ir straipsnių autorė, diplomuota konditerė Elžbieta Monkevič. Šefės pastebėjimu, lietuvių kulinarinis išradingumas vis dar yra striukas, nors galimybių eksperimentuoti virtuvėje neišleidžiant krūvos pinigų – apstu.
Įdaryta bulvė
Įdaryta bulvė / Photos.com nuotr.

„Turiu įprotį studijuoti, ką žmonės perka prekybos centruose. Kadangi domiuosi maistu, stebiu žmonių pasirinkimus, ir turiu pripažinti, jog kartais jie mane tiesiog šokiruoja, – teigia šefė. – Jeigu mamos su vaikais kulinarijos skyriuje perka paruoštas paprasčiausias kopūstų salotas, apie kokius eksperimentus virtuvėje mes galime kalbėti?“

E.Monkevič pastebėjimu, Lietuvoje kulinariniais eksperimentais daugiau užsiima tie, kurie turi didesnes finansines išgales, gali įsigyti egzotiškus, Lietuvoje kultūros neturinčius produktus.

Ribotą biudžetą galintys skirti maistui lietuviai įprastai renkasi bulves ir mėsą, nors čia pat esančių grūdinių kultūrų produktų bei sezono gėrybių ragas leidžia gaminti ne tik įdomiau sukomponuotą, bet ir žymiai sveikesnį maistą.

Sezono vaisiai ir daržovės – patys geriausi

„Geriausias pasirinkimas – tai, ką mums diktuoja pati gamta. Tarkime, šiuo metu yra raugintų kopūstų metas. Galima rauginti net ir burokėlius, nors Lietuvoje dar tai nėra populiaru. Tiek kopūstai, tiek burokėliai – labai sveiki produktai, kurie mus aprūpina reikalingais fermentais“, – teigia kulinarė.

Lęšiai – labai pigus ir sveikas produktas, ir tikrai labai skanus. Galima gaminti nuostabias salotas, garnyrus, paštetus, kukulius, lietinius. 

Šefė atkreipia dėmesį, jog įvairias patiekalų variacijas galima paruošti, panaudojant paprasčiausią moliūgą: „Iš moliūgų galima paruošti praktiškai viską: nuo desertų iki užkandžių, sriubų, karštųjų patiekalų, ir net ledų.“

E.Monkevič rekomenduoja išmėginti bulvių košę su moliūgais: išvirtas bulves ir moliūgą sumaišyti į vieną bendrą košės masę. Daržovių kiekį galima pasirinkti proporcija – 50/50.

„Lietuvių mėgiamą bulvių košę galima maišyti ir su žiediniais kopūstais, brokoliais ar špinatais. Tai – jau šioks toks išlipimas iš tradicinių rėmų“, – pastebi kulinarė.

Sezonui įsibėgėjus, prasidės griežčių, pastarnokų ir šakniavaisių metas. Esant galimybei, geriausia daržoves pirkti tiesiogiai iš ūkininkų.

„Fotolia“ nuotr./Rudeniniai vaisiai
„Fotolia“ nuotr./Rudeniniai vaisiai

Saikingumas ir sveikata

Mano požiūris į maistą yra toks: kuo jis paprastesnis, mažiau sugadintas manipuliacijomis ir įvairiausiais prieskoniais – tuo yra skaniau

Net 40 kilogramų sulieknėjusi moteris teigia, jog numestas svoris – joks nuopelnas ar didvyriškumas.

„Tai yra savo gyvenimo būdo klaidų taisymas. Ankščiau daugiau dėmesio kreipdavau į skonį, norėdavosi, kad tik visko būtų kuo daugiau. Šiandien labiau rūpinuosi sveikata ir produktų kokybe“, – teigia E.Monkevič.

Paklausta, kokius produktus dažniausiai naudoja ruošdama maistą savo šeimai, pašnekovė atsako, jog ypatingai daug gamina įvairiausių kruopų patiekalų.

„Kartu su vyru mėgstame įvairius lęšius, avinžirnius. Mano vyras yra pietietis, ta pietietiškoji maisto kultūra į namus atėjo senokai. Pusę savo giminės jau išmokiau virti lęšių sriubą.

Lęšiai – labai pigus ir sveikas produktas, ir tikrai labai skanus. Galima gaminti nuostabias salotas, garnyrus, paštetus, kukulius, lietinius. Ši kulinarijos sritis – didelis neartas laukas“, – pastebi kulinarė.

„Shuterstock“ nuotr./Raudonieji lęšiai
„Shuterstock“ nuotr./Raudonieji lęšiai

Dėmesio verti yra ir kiti grūdinės kilmės produktai, tokie kaip raudonieji ryžiai, kurie yra paplitę vidurinėje Azijoje. Salotoms, sriuboms, karštiesiems patiekalams ar apkepams ruošti puikia tinka grikiai. Grikių košės likučius galima panaudoti blynelių kepimui.

„Mano požiūris į maistą yra toks: kuo jis paprastesnis, mažiau sugadintas manipuliacijomis ir įvairiausiais prieskoniais – tuo yra skaniau. Reikia rinktis kuo geresnės kokybės produktus. Geriau valgyti saikingiau, bet sveiką maistą.“

Sveikos mitybos puoselėtojais, moters teigimu, pirmiausia turi tapti vaikų turintys tėvai: "Jeigu norime, kad mūsų vaikai išaugtų sveiki, turime rodyti jiems deramą pavyzdį. Juk vėliau jie kurs savo gyvenimus, turės mokėti pasirūpinti savo pačių vaikais.“

Lapkričio 6-8 d. Litexpo parodų rūmuose vyksta Baltijos maisto ir gėrimų mugė (BAF), skirta maisto idėjai ir mitybos kultūrai puoselėti.

Mugėje dalyvaus daugiau nei 80 įmonių iš 9 pasaulio šalių – Argentinos, Indonezijos, Italijos, Kinijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Vokietijos, Uzbekistano. Užsienio kompanijos čia ieškos naujų rinkų savo produktams, taip pat ir lietuviškų tiekėjų į užsienio rinkas.   

Čia bus galima išvysti pasaulinio garso konditerijos žvaigždę iš Italijos Piero Mazzei ir Lietuvos garsiausius šefus bei virtuvės žvaigždes, tarp jų – Gian Luca, Alfą Ivanauską, Gražiną, GUM, Alesią Litvinionok, mėgautis jų kuriamais naujais receptais ir šou elementais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius