Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl turėtumėte kepti visą žuvį užuot jos filė?

Žuvies ruošimas, regis, įaugęs į lietuvių kraują, nes žuvis buvo tradicinis mūsų patiekalas nuo seno. Dar prieš prisijaukindami naminius gyvulius ir pradėdami sodinti bulves, lietuviai valgė žuvį ir tokias daržovės, kaip ropės. Dabar žuvis po truputį atgauna savo vietą vakarų pasaulio virtuvių meniu.
Žuvis.
Žuvis. / Fotolia nuotr.

Žuvies vartojimą ypač paskatino Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) įspėjimai, kad gyvulinė mėsa dažnai gali būti žalinga žmogaus organizmui. Be to, žuvyje esantys gyvūninės kilmės baltymai yra lengvai virškinami, priešingai, nei gaunami iš raudonos mėsos, kuri skrandyje gali užsibūti net kelias valandas.

Žuvyje gausu vertingų mineralų, ypač geležies, kurią žmogaus organizmas pasisavina geriau nei iš augalinio maisto. Žuvyje taip pat apstu gyvybinių mikroelementų (fosforo, jodo, cinko, seleno) bei A, E, D ir B grupės vitaminų.

Svarbiausias žuvyje esantis „sveikatos lobis“ – polinesočiosios omega-3 riebalų rūgštys. Žmogaus organizmas jų negamina, tačiau jos gyvybiškai svarbios mūsų smegenims, širdžiai bei imuninei sistemai apskritai. Suvalgius vos 150 g karpio, omega-3 riebalų rūgščių žmogui užtenka net dviems dienoms.

Žemiau pateikiame 3-is paprastus patarimus, kaip išsirinkti ir paruošti šviežią žuvį.

1. Kepkite visą žuvį. Kepama kartu su kaulais ir oda, žuvies mėsa išlaiko daugiau skonio ir yra sultingesnė ir šlapesnė nei iškepta kaip filė. Šis principas galioja visiems žuvies paruošimo būdams, bet labiausiai tinka atvejams, kai žuvis kepama ant grotelių. Ugnis gali išdžiovinti žuvį per kelias sekundes ir paversti sultingą patiekalą apanglėjusia mase.

Suvalgius vos 150 g karpio, omega-3 riebalų rūgščių žmogui užtenka net dviems dienoms.

Tad kepti visą žuvį yra saugiau, nes oda padeda maistingai mėsai ilgiau neišdžiūti ir nesudegti, o kaulai tarnauja kaip „izoliacinė“ medžiaga, išlaikanti pastovesnę temperatūrą ir sultis. Be to, su oda iškepta žuvis nesubyrės. Kai kurių žuvų, tokių kaip karpių, lynų, upėtakių traškiai apkepusi oda gali būti netgi valgoma. Svarbiausia, valgydami taip paruoštą žuvį, nepamirškite atidžiai išimti kaulų.

Žuvis rūkykloje / NAŽPG nuotr.
Žuvis rūkykloje / NAŽPG nuotr.

2. Naudokite groteles, įmautę arba padėklą. Tam, kad žuvis išlaikytų savo formą ir būtų lengviau apdorojama, naudokite groteles. Tokiu būdu bus lengviau ją vartyti ir galėsite tiksliau reguliuoti kepimo laiką. Sveikiausia – lengvai pakepta žuvis, kadangi ją termiškai apdorojant gali būti prarasta iki penktadalio žuvies maistingųjų medžiagų.

Žuvį galite ruošti ir garuose! Tam naudokite maistinę įmautę iš popieriaus, maistinio plastiko ar, geriausia, folijos. Tokiu būdu paruošta žuvis bus sultinga. Nepamirškite, prieš atidarydami įmautę, kurioje gaminote žuvį, atsargiai leisti išvėsti garams.

Kepama kartu su kaulais ir oda, žuvies mėsa išlaiko daugiau skonio ir yra sultingesnė ir šlapesnė nei iškepta kaip filė.

Žuvį taip pat galite kepti ir ant medinio padėklo. Skamba keistai? Nesijaudinkite, tokiu būdu iškepta žuvis bus sultinga ir skani, o medinė lentelė – sveika, jei tik ją prieš kepdami išmirkysite vandenyje mažiausiai dvi valandas.

Toks žuvies paruošimo būdas tinka galbūt ne kasdienai, tačiau užsukusius svečius tikrai maloniai nustebinsite tokiu pateikimu. Ant medinio padėklo iškepta žuvis prisigers malonaus medžio dūmų kvapo. Nepamirškite ant medinio padėklo kepamos žuvies nuolat prižiūrėti – geriau jaustis saugiam nei vėliau gailėtis.

3. Turėkite nuolatinį tiekėją. Galbūt šis patarimas atrodo gana akivaizdus: itin svarbu, iš kur perkate žuvį. Tačiau patikimas pardavėjas gali sutaupyti jums laiko ir pinigų bei sveikatos. Šviežia žuvis dažniausiai greitai dingsta nuo prekystalių, tačiau visada geriau apsidrausti ir įsidėmėti pardavėją, turintį geras rekomendacijas. Šiuo metu aukščiausios kokybės žuvies galima nusipirkti prekybos tinkluose – gyvų karpių, upėtakių, eršketų ir kitų žuvų.

Nesidrovėkite paklausti, kas tą dieną yra naujai atvežta, ir ką pats pardavėjas labiausiai rekomenduoja. Jeigu visgi perkate žuvies filė, įsidėmėkite, kad prapjauta žuvis turėtų būti nepakeitusi spalvos aplink pjūvio vietą. Filė mėsa taip pat turėtų būti vientisa. Jei žuvies mėsa turi pašalinį kvapą – ji nėra šviežia.

Šis patarimas ypač svarbus, jei ketinate valgyti žuvį šviežią. Patikimas pardavėjas – sveikas pirkėjas. Patikimas pardavėjas žino, jog patenkintas pirkėjas grįš dar kartą. Žinokite ir savo atsakomybes – šviežią įsigytą žuvį pagaminkite ir suvartokite per dvi dienas. Ją ruošdami, laikykite atskirai nuo kitų ingredientų.

NAŽPG

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius