Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokias ligas gydo sriubos?

Šilta sriuba kaip niekas kitas gerai sušildo grįžus namo iš žvarbaus speigo. Tačiau svarbiausia – kad su garuojančiu dubenėliu gaunate ne tik malonumo, bet ir naudos.
Sriuba sveikatai
Sriuba sveikatai / Flickr.com

Daugelis žmonių sriubomis lepinasi tik kartkartėmis. Juk kuo puikiausiai galime išsiversti ir be jos. Tačiau sveikatos specialistai primygtinai rekomenduoja: sriubą valgyti sveika. Nustatyta, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo sriubos, rečiau serga virškinamojo trakto ligomis – šis patiekalas palengvina virškinimo procesus, pagerina žarnyno veiklą. Sriuba taip pat padeda atkurti vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, aktyvuoja medžiagų apykaitą, o tai reiškia, kad gerėja savijauta, didėja bendras organizmo tonusas. Sriubas valgyti taip pat verta tiems, kurie rūpinasi savo kūno linijomis – suvalgius sriubos, antro patiekalo valgoma mažiau, taigi bendras pietų kaloringumas gali sumažėti net trečdaliu! Be to, sriuba stiprina imunitetą, padeda nesusirgti peršalimo ligomis.

Jei turite sveikatos problemų – rinkitės sriubas pagal savo poreikius. Dauguma jų gali atstoti vaistus!

Gripas, peršalimas, kosulys. Puikus vaistas – vištienos sultinys. Jame esama karnozino – antioksidanto, kuris greitai neutralizuoja į ląsteles patenkančius toksinus. Sultinyje taip pat yra aminorūgšties cisteino, kuris keičia gleivių sudėtį ir palengvina atsikosėjimą, švelnina nemalonius pojūčius sergant plaučių ir bronchų ligomis.

Osteoporozė. Naudinga špinatų, grybų sriuba, žuvienė su lašiša, taip pat pieniškos sriubos – su kruopomis ar makaronais.

Padidėjęs cholesterolis. Jį sumažinti padės lęšių sriuba. Lęšiuose yra tirpių maistinių skaidulų, kurios stabdo blogojo cholesterolio įsisavinimą.

Stresas. Nervus geriausiai nuramins mėsos sultinio pagrindu išvirtos sriubos. Jose esama B grupės vitaminų, kurie būtini sklandžiam nervų sistemos darbui užtikrinti.

Hipertonija. Sultinys su vištiena padės sumažinti šoktelėjusį kraujospūdį. Vištienoje esama daug baltymų, kurie veikia kaip kraujospūdį mažinantys vaistai. Geriausiai tiks iš blauzdelių ir sparnelių, o ne baltos mėsos virta sriuba. Ji gaminama be druskos, kuri neutralizuotų naudinguosius baltymus, ir organizmui naudos tektų mažiau.

Hipotonija. Ir kraujospūdį pakels, ir bendrą savijautą pagerins aštrios sriubos daržovių sultinio pagrindu.

Gastritas. Kai skrandžio rūgštingumas sumažėjęs arba normalus, jums rekomenduojamos žuvies, grybų, daržovių sriubos. O ligos paūmėjimo periodais dažniau valgykite nestipraus sultinio pagrindu virtas sriubas, kuriose visi produktai pjaustyti itin smulkiai, gali būti pertrinti. Jei skrandžio rūgštingumas padidėjęs, jums tiks kruopų sriubos. Kruopas virkite tol, kol puode liks tik vos vos vandens, tada pertrinkite sriubą per sietelį, pagardinkite virtu kiaušinio tryniu, šlakeliu grietinėlės arba gabalėliu sviesto.

Antsvoris. Norite sulieknėti? Kasdien pietums ir vakarienei valgykite tik vegetariškos kopūstų, pomidorų ir salierų sriubos. Daugiau – nieko. Tai tikrai veiksminga!

Tulžies ir kepenų ligos. Tiks be mėsos virti barščiai, kopūstų sriuba, taip pat sriubos su kruopomis ir daržovėmis, pieniškos sriubos.

Virkite taisyklingai

Kad jūsų paruošta sriuba teiktų maksimaliai naudos, svarbu, kaip ją išvirsite.

Hipertonikams, taip pat žmonėm, sergantiem širdies ir kraujagyslių ligomis, nerekomenduojama prieš beriant į sriubą daržoves jas apkepinti – tai padidina riebalų kiekį sultinyje.

Daržoves sriubai berkite tik į verdantį vandenį. Išimtis – rauginti kopūstai: juos galima dėti į šaltą vandenį, ir tik tada užvirinti.

Rūgščios sriubos verdamos ant nedidelės ugnies, kad kartu su garuojančiu sultiniu neišsivadėtų ir aromatinės medžiagos. Daržovės į sriubą dedamos likus 20-30 minučių iki baigiant virti.

Jei norite, kad sriuba daržovių sultinio pagrindu būtų skanesnė, pirmiausia išvirkite daržovių sultinį, nukoškite, ir tik tada berkite kitus ingredientus. Sultiniui virti naudojama saliero šaknis, svogūnas, morka. Daržovėms išvirus sultinys perkošiamas. Norite daugiau vitaminų? Įpilkite į sriubą šviežiai spaustų morkų sulčių prieš pat sriubai baigiant virti.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius