Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kokios spalvos daržovių jums reikia labiausiai?

Spalvingos daržovės
Flickr.com / Spalvingos daržovės
Šaltinis: Žvalus.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Mitybos rekomendacijose nuolat patariama: valgykite kuo įvairesnių spalvų vaisių ir daržovių. Kas tai – rūpinimasis jūsų lėkštės estetika, ar logiškas patarimas?

Pasirodo, skirtingų spalvų daržovės ir vaisiai turi skirtingų maistingųjų savybių, o kuo daugiau spalvų bus jūsų lėkštėje – tuo daugiau vitaminų, mineralų ir biologiškai aktyvių medžiagų gausite su maistu.

Pagal spalvą daržovės ir vaisiai skirstomi į 5 grupes, kurių kiekviena turi tam tikrų unikalių sudedamųjų dalių, būtinų mūsų organizmui.

Balta

Jai priklauso svogūnai, česnakai, krienai, grybai, imbierai, ropės. Šios grupės daržovės turi antibakterinių savybių, stiprina imuninę sistemą.

Mėlyna–juoda

Tai baklažanai, mėlynės, vynuogės, juodieji serbentai, razinos, gervuogės. Mėlynos spalvos grupėje esama medžiagų, kurios gerina virškinimą, saugo nuo virškinamojo trakto onkologinių ligų. Be to, šios medžiagos stiprina kraujagysles, lėtina senėjimo procesus, gerina regėjimą, veikia priešuždegimiškai.

Raudona

Šios grupės favoritai – obuoliai, pomidorai, vyšnios, braškės, arbūzai, burokai. Juose yra likopeno, medžiagos, suteikiančios organizmui jauninamąjį efektą. Pavyzdžiui, dažnai valgant pomidorų, oda tampa lygesnė, mažėja raukšlių. Be to, daržovės ir vaisiai iš raudonosios grupės stabdo auglių formavimąsi, teigiamai veikia širdį, normalizuoja arterinį kraujospūdį, padeda mažinti cholesterino kiekį kraujyje ir spartina laisvųjų radikalų šalinimą iš organizmo.

Geltona–oranžinė

Jai priklauso apelsinai, abrikosai, bananai, morkos, citrinos, persikai, kukurūzai, moliūgai. Jie teigiamai veikia odos, plaukų, nagų būklę, gerina regėjimą. Šie vaisiai ir daržovės padeda organizmui deginti cholesteriną, normalizuoja kraujospūdį ir drėgmės kiekį organizme.

Žalia

Tai – salotos, kopūstai, špinatai, brokoliai, kiviai. Į visų šių daržovių ir vaisių sudėtį įeina folio rūgštis, juose gausu ląstelienos, vitamino C ir antioksidantų. Šie produktai valo organizmą nuo toksinų, gerina dėmesio koncentraciją, užkerta kelią odos senėjimui, stimuliuoja virškinimą, padeda mažinti kraujospūdį ir šalinti iš organizmo cholesteriną.

 

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie 15min