Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kuo kenksminga žalioji arbata?

Žalioji arbata
Savage, Flickr.com / Žalioji arbata
Šaltinis: Žvalus.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Žalioji arbata – gėrimas, apie kurį girdime daug gero. Jis tonizuoja, padeda organizmui skaidyti riebalus, normalizuoja virškinimą. Ar gali būti, kad puodelyje žaliosios arbatos vis dėlto slypi ne jaunystės eliksyras, o nuodai?

Neigiamos savybės

Žalioji arbata laikoma galingu antioksidantu. Ir tai – tiesa. Kaip tiesa ir tai, kad antioksidantų teikiama nauda – abejotina. Daugybė tyrimų parodė, kad vartojant per daug antioksidantų ne padeda, o netgi kenkia organizmui: sukelia įvairiausių ligų, organizmas nustoja priešintis tam tikro tipo bakterijoms.

Dėl to vartoti pernelyg daug žaliosios arbatos – nerekomenduojama. 5-6 nedideli puodeliai – nieko baisaus, bet 1,5 litro stiprios žaliosios arbatos – jau ne į sveikatą. Kokių dar nemalonumų gali pridaryti per dideli kiekiai stiprios žaliosios arbatos?

  • Neigiamai veikia nervų sistemą. Provokuoja nervinį sudirgimą, nerimą, nes žaliojoje arbatoje kofeino (teino) daugiau nei pačioje kavoje. Taigi žaliosios arbatos nerekomenduojama vartoti sergantiems nervų sistemos ligomis, taip pat žmonėms, kuriuos vargina dažna nuotaikų kaita. Negerkite šios arbatos ir prieš miegą – ji gali tapti nemigos priežastimi.
  • Atsargiau žaliosios arbatos gerti turėtų žmonės, turintys bėdų su širdies ir kraujagyslių sistema, ypač kenčiantys nuo tachikardijos ir aritmijos. Medžiagos, esančios šiame gėrime, provokuoja padažnėjusį širdies ritmą, kas gali sukelti ligos paūmėjimą arba širdies ritmo sutrikimus.
  • Stipri žalioji arbata dirgina skrandžio gleivinę, tad jos nerekomenduojama gerti ant tuščio skrandžio. Nepamirškite: žalioji arbata gerina virškinimą. Tai reiškia, kad skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.  jei skrandis tuščias, skrandžio sulčių perteklius ilgainiui gali sukelti skrandžio gleivinės eroziją. Jei sergate gastritu ar turite skrandžio opą, žaliąją arbatą rekomenduojama gerti tik silpną, ir tik po valgio. Tada ji – organizmui naudingas vaistas. O stipri arbata prieš valgį skrandžio ligomis sergantiems žmonėms – nuodai, keliantys ligų paūmėjimą.
  • Mitas, esą žalioji arbata padeda atsikratyti pagirių sindromo, seniai išsklaidytas, Visų pirma alkoholio ir žaliosios arbatos kokteilis organizme kenkia širdies ir kraujagyslių, taip pat nervų sistemoms. Ir apkrauna inkstus.

3 arbatos plikymo taisyklės

Kad žalioji arbata netaptų jūsų negalavimų priežastimi, svarbu rinktis tik geros kokybės arbatžoles. Geriau – birias, o ne supilstytas į pakelius. Ir vis dėlto jei jums patogiau naudoti būtent pakeliuose plikomą arbatą, rinkitės tokias rūšis, kur kiekvienas pakelis supakuojamas į folijos apvalkalą – taip saugoma arbata geriau išlaiko savo aromatą ir skonio savybes nei supakuota į popierinius pakelius.

Taip pat ne pro šalį bus prisiminti ir keletą žaliosios arbatos plikymo taisyklių, kurios neretai ignoruojamos.

  1. Visų pirma žalioji arbata neplikoma verdančiu vandeniu. Palaukite, kol užviręs vanduo atvės iki 85-90 laipsnių.
  2. Pirmą vandenį nuo užplikytos žaliosios arbatos rekomenduojama nupilti, tada arbatą užplikyti antrą kartą, palikti keletą minučių kol pritrauks, o tada – gerti.
  3. Tas pačias žaliosios arbatos arbatžoles galima plikyti keletą kartų, bet turite tai daryti iš karto. 2-3 valandas pastovėję arbatžolės praranda savo naudingas savybes ir netgi pradeda išskirti toksines medžiagas.
 

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min