Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Mangų sezonas prasidėjo: 3 gaivūs receptai

Mango patiekalams
Flickr.com / Mango patiekalams
Šaltinis: Žvalus.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Skaisčiai geltonos ar oranžinės spalvos kvapnūs, gaiviai saldžiarūgščio skonio vaisiai – tai egzotiškieji mango, kurių sezonas prasideda gegužės mėnesį ir tęsiasi iki rugpjūčio. Mangai – puikus B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C, A ir E šaltinis, juose gausu mineralinių medžiagų: vario, magnio, mangano, kalio, cinko ir kt.

Vaisiai valgomi švieži, konservuoti, šaldyti, džiovinti, iš jų ruošiami desertai, ledai, jais gardinami tortai ir kiti kepiniai, verdamos uogienės, spaudžiamos sultys, gaminami gaivieji gėrimai.

Mango vaisiai laikomi tikru jaunystės eliksyru odai: ją stangrina, daro elastingesne, stabdo raukšlių atsiradimą. Šviežios mango sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, taigi rekomenduojamos kaip profilaktinė priemonė prieš aterosklerozę. Manguose esama daug gliukozės, kuri teigiamai veikia centrinę nervų sistemą. Ir, žinoma, tai – puikus vaisius besilaikantiems dietos: 100 g mango – pakankamai sotus lengvas užkandis, ir tik 70 kkal.

Tropinės vištienos salotos

  • 450 g vištienos
  • 1 arbatinis šaukštelis kario
  • druskos – pagal skonį
  • 75 g jogurto
  • 50 g majonezo
  • 1 mango vaisius
  • 1 šaukštas bruknių (arba kitos saldžiarūgštės) uogienės
  • 2 šaukštai laimo sulčių
  • 200 g saliero
  • 200 g lapinių salotų
  • 2 šaukštai smulkintų migdolų

 
Nuplaukite vištienos filė, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepinkite gilioje keptuvėje. Tada įpilkite puodelį vandens, uždenkite keptuvę ir patroškinkite ant lėtos ugnies 10 minučių su druska ir žiupsneliu kario. Tuo metu nulupkite mangą, supjaustykite skiltelėmis. Smulkintus migdolus keletą minučių paskrudinkite sausoje keptuvėje. Susmulkinkite saliero kotą. Padažui išplakite kario miltelius, jogurtą, majonezą, uogienę ir laimo sultis. Pagardinkite padažą druska, pipirais. Dabar dideliame dubenyje sumaišykite vištieną, mango, salierus, suberkite smulkintus salotų lapus ir skrudintus migdolus. Sudėkite salotas į dubenėlius, užpilkite padažo.
 
Aštrios mango putos

  • 2 labai prinokusių mango
  • žiupsnelis druskos
  • 0,5-1 arbatinio šaukštelio aitriųjų pipirų

Mango vaisius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Sudėkite į elektrinį maišytuvą ir išplakite, kol gausis tyrelė. Suberkite druską, aitriųjų pipirų miltelius. Dar keletą sekundžių paplakite. Tada sukrėskite tyrę į nedidelį stiklainį, užsukite dangtelį ir statykite į šaldytuvą. Laikykite ten mažiausiai 1 parą. Tokią tyrę galima patiekti prie daržovių, mėsos patiekalų, tepti ant duonos, ja galima gardinti desertus – skonį įvertins visi, kas mėgsta pikantišką aštrumą.

Mangų šerbetas su tropiniu padažu

Ledams:

  • 2 prinokę mango vaisiai,
  • 1 šaukštas cukraus pudros,
  • 1 nuluptas obuolys.

Padažui:

  • 2 šaukštai pertrinto mango tyrelės,
  • 2 šaukštai kokosų pieno,
  • 50 ml gazuoto mineralinio vandens,
  • 1 šaukštas baltojo romo,
  • 4 šaukštai bananų tyrės.

Mango vaisius nulupkite, išpjaukite kauliukus, supjaustykite stambiais gabalais, sudėkite į plaktuvą, įmeskite pjaustytą obuolį, įberkite cukraus pudros. Sutrinkite tyrę ir įdėkite ją pusvalandžiui į šaldymo kamerą. Per tą laiką sumaišykite giliame puode visas sudedamąsias padažo dalis, išskyrus vandenį. Pakaitinkite ant lėtos ugnies, nuolat maišykite elektriniu maišytuvu, minimaliu greičiu ir neleiskite užvirti. Kaitinkite keletą minučių. Tada nukelkite nuo ugnies, supilkite gazuotą vandenį ir išplakite elektriniu maišytuvu, sparčiausiu režimu. Šiek tiek susikristalizavusį, bet dar į ledą nesustingusį šerbetą ledų samteliu sudėliokite į taures. Šiltas padažas patiekiamas šalia, kad kiekvienas galėtų užsipilti kiek nori, pagal skonį.
 
 

 

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie 15min