-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitai apie riebalų deginimą

Grožis, estetika... Pasaulis išprotėjo kalbėdamas tik apie nereikalingus kilogramus. Riebalų deginimo metodikų siūloma dešimtimis, o apie stebuklingą pilvo panaikinimą mirga visas internetas.
Riebus maistas
Riebus maistas / Flickr.com

Žmonės prikimšti mitais ir pasenusia informacija apie efektyvias dietas ir greitai degančius riebalus. Dietologų ir sporto trenerių patarimai yra standartiški: mažiau valgyti ir daugiau judėti. Tačiau atkakliausiems lieknėtojams ir šis paprastas patarimas netinka – jie ieško sudėtingesnių svorio metimo metodikų.

1 mitas: Negalima valgyti naktį

Žmogaus organizmas, kaip ir viskas Žemėje, dirba visą parą. Dieną jis eikvoja energiją, o naktį – atsistato ir kaupiasi. Maistas, suvalgytas prieš miegą, negali būti įsisavintas fiziškai, vadinasi, jis kaupiasi ir virsta riebalais.

Teorija. Riebalų ląstelės – konteineriai, kuriuose galima saugoti gana didelį kiekį riebalų. Užpildyti jas labai lengva – reikia tik suvalgyti daug angliavandenių. O štai „iškrapštyti“ šias sankaupas yra gana sudėtinga. Tam skirtas somatotropinas (augimo hormonas), kuris atidaro konteinerius ir išleidžia viską į kraujotaką. Hormonas yra išskiriamas į organizmą valgant baltyminį maistą.

Ką daryti? Prieš miegą rekomenduojama suvalgyti baltyminio maisto – jis padės išsiskirti augimo hormonui, kuris aprūpins organizmą energija susikaupusių riebalų sąskaita.

2 mitas: iš mitybos raciono išbraukti riebalus.

Riebalai nėra vartojami, todėl iš karto „pasislepia“ po oda.

Teorija. Riebalai yra sotieji ir nesotieji. Sotieji riebalai – tvirti ir beveik nesiskaido, todėl organizmas jų neįsisavina ir sunkiai transportuoja. Nesotieji – skysti ir galioja labai ilgą laiką, tačiau greitai įsisavinami ir organizmą veikia kaip papildomas akumuliatorius.

Ką daryti? Visiškai atsisakant riebalų, sutrinka medžiagų apykaita. Organizmas atpranta vartoti riebalus kaip šildymo medžiagą, todėl kovoti su antsvoriu tampa sudėtinga užduotis. Todėl į maisto racioną reikėtų įtraukti nesočiuosius riebalus: žuvį, riešutus, įvairius aliejus.

3 mitas: Norint sulieknėti užtenka vien tik dietos.

Sumažinus kalorijas maiste, bet kokiu atveju, organizmas neteks daug riebalų, todėl svoris sumažės.

Teorija. Žinoma, dieta per kažkurį laiką išties sumažins apimtis, tačiau! Visų pirma, riebalai taip paprastai nedings. Trūkstant energijos organizmas jaučia stresą ir kaupia atsargas. Streso hormonai netgi sugeba išnaudoti raumenis šiam tikslui. O riebalai? Riebalai yra deginami paskutinėje vietoje.

Ką daryti? Netekti riebalų yra gana paprasta, tačiau gerokai sunkiau kartu su riebalais neatsisveikinti ir su raumenimis tokiu būdu išsaugant organizmą. Vienintelis būdas išlaikyti šią harmoniją – tai treniruotis ir valgyti baltyminį maistą.

4 mitas: Svarbiausiai išnaudoti daugiau energijos, ir visiškai nesvarbu kaip.

Auksinė lieknėjimo taisyklė: išnaudoti daugiau energijos nei yra naudojama. Ir nėra daugiau ko čia pridurti.

Teorija. Jei norite deginti tik riebalus, jums reikia tam tikrų hormonų kraujyje. Vaikščiojimas ir įvairūs pratimai nepadės pasiekti svaiginančių rezultatų. Vaikščiojimas ir kiti paprasti pratimai skirti tik apšilimui prieš treniruotę – taip ruošiamasi sukurti hormonams naudingą aplinką.

Ką daryti? Riebalų deginimui organizmui reikia pasigaminti daug energijos. Ir norint to pasiekti be žalos sveikatai, prieš rimtą treniruotę reikėtų bent pusvalandį apšilti vaikštant ar bėgiojant.

5 mitas: Pilvas dings kartu su riebalais.

Teorija. Dažniausiai krentantis pilvas sudarytas visai ne iš riebalų. Po presu slepiasi taip vadinamas membranos raumuo, kuris laiko vidinius organus. Sėdint šis raumuo atsipalaiduoja, išsitempia, todėl ir atrodo kaip maišas. Be to, šį procesą nėra taip lengva pakeisti – netgi ištreniruotas presas atsipalaiduoja.

Ką daryti? Pilvo taip paprastai nepašalinsite. Geriausiai, jei neleisite, kad taip atsitiktų: gyvenkite aktyviai, nepiktnaudžiaukite alkoholiu, maitinkitės saikingai. Jei jau taip atsitiko, kad vis dėlto turite kabantį pilvuką, tuomet susitaikykite su tuo, kad panaikinti jį prireiks ne vieno mėnesio ir paprakaituoti teks nemažai.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius