Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieskoniai šaltajam sezonui

Žmonės nuo seno naudojo įvairiausius prieskoninius ir aromatinius augalus. Jie ir dabar išlieka vieni iš populiariausių maisto priedų. Prieskoniai gali būti naudojami švieži arba džiovinti. Jais pagardintas maistas tampa aromatingas ir įvairus.
Prieskoniais taip pat galima gydytis
Prieskoniais taip pat galima gydytis / Zak Greant, Flickr.com
Be to, prieskoniuose yra gausybė vertingų medžiagų, jie padeda valyti organizmą nuo susikaupusių šlakų, greitina medžiagų apykaitą, atlieka katalizatorių vaidmenį fermentiniuose procesuose. Nemaža dalis prieskonių pasižymi šildančiu efektu, todėl rekomenduojama juos vartoti peršalus, užpuolus infekcijai, sergant artritu ir reumatu. O kai kurių prieskonių pikantiškas aromatas gerina nuotaiką, mažina stresą. Kiekvienas prieskonis turi savo išskirtinę savybę.

Prieskoniai, pasižymintys itin stipriu aromatu, deginančiu skoniu ypač tinkami naudoti šaltuoju sezonu. Žieminiai prieskoniai – tai gyvoji energija, kuri sušildo žmogų iš vidaus, valo ir gydo, suteikia stiprybės ir grožio.

CINAMONAS – kilęs iš Ceilono. Ilgą laiką jis buvo vienas iš brangiausių prieskonių. Jo skonis ir kvapas aktyvina mąstymo procesus, stiprina širdį, gerina virškinimą, greitina medžiagų apykaitą.

Jei norite sulieknėti, rytais likus pusvalandžiui iki pusryčių, gerkite žaliąją arbatą su cinamonu – vieną stiklinę arbatos pagardinkite ¼ arbatiniu šaukšteliu cinamono. O vakarais vietoje vakarienės gerkite kefyrą su cinamonu.

Norint atsikratyti kūno riebalų, celiulito rekomenduojami kūno įvyniojimai su cinamonu. Reikės: malto cinamono (16 g), mėlynojo molio (15 g). Užpilkite cinamoną ir molį karštu vandeniu, kad gautųsi skysta košelė, įlašinkite 5 lašus rozmarinų aliejaus. Šia mase tepkite problemines kūno vietas, apvyniokite plėvele, šiltu rankšluosčiu ir atsigulkite po apklotu 40 min. Kursas – 10 procedūrų, po vieną kasdien. Celiulitas pastebimai sumažės, oda taps elastingesnė.

Medaus ir cinamono derinys – puikus vaistas ir profilaktinė priemonė. Mažina cholesterolio kiekį, stiprina širdį, gerina kvėpavimo takų veiklą. Imuniteto stiprinimui kasdien suvalgykite po 0,5 valg. šaukšto medaus su cinamonu.

GVAZDIKĖLIAI – aromatingas ir aitrus prieskonis pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Turi šildantį poveikį. Gerina atmintį, kraujotaką, skrandžio ir kepenų veiklą. Gvazdikėlių nuoviru gydomos kai kurios akių ligos.

Plaukų stiprinimui galite pasigaminti losjoną iš gvazdikėlių. Penkis gvazdikėlius susmulkinkite, sumaišykite su stikline svogūnų lukštų ir užpilkite stikline degtinės. Palikite 2 savaitėms tamsioje vietoje. Šiuo losjono įtrinkite plaukų šaknis prieš galvos plovimą, palaikykite 30-40 min., po to išplaukite įprastu būdu.
Gvazdikėlių aliejaus aromatas apsaugo nuo uodų, kandžių ir kitų skraidančių vabzdžių. Jis taip pat yra puikus antiseptikas ir efektyvi priemonė dantų skausmui malšinti.

MUSKATO RIEŠUTAS – pasižymi deginančiu pikantišku skoniu ir unikaliu aromatu. Pagrindinės muskato riešuto sudedamosios dalys – eterinis aliejus, baltymai ir krakmolas. Jis ne tik puikus prieskonis virtuvėje, bet taip pat padeda gydyti slogą, aktyvina imuninės sistemos veiklą. Muskato riešutas plačiai taikomas kosmetologijoje, jis įeina į kremų, gelių, šampūnų sudėtį.

Kaukė probleminei odai. Avižinius dribsnius ir muskato riešutą sumalkite kavamalėje. Šią masę ir bananą išplakite mikseriu, įpilkite šiek tiek grietinėlės – ir kaukė paruošta. Avižos – absorbuoja, muskato riešutas – veikia kaip antiseptikas, bananas – maitina ir minkština odą.

IMBIERAS – ne tik populiarus prieskonis, bet ir nepamainomas vaistas, gydantis daugybę įvairių ligų. Jis stiprina imunitetą, gerina psichologinę savijautą, padeda virškinimo sistemai, normalizuoja skydliaukės veiklą. Gydo peršalimo ir plaučių ligas, bronchinę astmą, alerginius susirgimus.

Imbierinė arbata padeda atstatyti jėgas, šalina fizinį ir psichologinį nuovargį. Ši arbata ne tik sušildo, bet ir stimuliuoja medžiagų apykaitą, ypač tinka gerti norint sulieknėti.

Imbierinis gėrimas norint sulieknėti. Imbiero šaknį nuvalykite, supjaustykite, įdėkite porą susmulkintų česnako skiltelių. Užpilkite 2 litrais verdančio vandens, palikite 2 valandoms. Nukoškite, nuovirą gerkite šiltą, 4-6 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.

Šaltuoju sezonu sušildys ne tik imbierinė arbata. Prieš išeidami į lauką įberkite imbiero į kojines ir pirštines, tuomet kojos ir rankos ilgiau išliks šiltos.

Jei visgi peršalote, pasveikti padės šildantis ir gydantis gėrimas iš prieskonių:

Nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite imbiero šaknį, sumalkite 2 cinamono lazdeles, įdėkite 4-5 gvazdikėlius. Viską sudėkite į puodą ir užpilkite 300 ml vandens. Virkite ant mažos ugnies 15-20 min. Gėrimą nukoškite, kuomet šiek tiek atvės įdėkite medaus pagal skonį.

Klabant apie šildančius gėrimus žiemą, negalima nepaminėti ir karšto vyno. Raudoną vyną supilkite į puodą. Įdėkite gvazdikėlių, imbiero, muskato riešuto, cinamono ir aštraus raudonojo pipiro – visko po truputį. Galima gėrimą pasaldinti medumi. Taip paruoštą vyną pašildykite, tačiau neleiskite užvirti. Žinoma, šį gėrimą reikia vartoti saikingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius