Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėlenos. Ar jos naudingos?

Dauguma žmonių yra šventai įsitikinę, jog sėlenos – ypatingai naudingas produktas. Įvairios rūšys ir netgi skoniai vilioja išmėginti jas savo sveikatai bei grožiui.
Sėlenos vartojamos ir kepant duoną
Sėlenos vartojamos ir kepant duoną / Flickr.com
Temos: 1 Sveika mityba

Sėlenų nauda

Gydytojai rekomenduoja sėlenas vartoti žmonėms, turintiems aukštą cholesterolį, kenčiantiems nuo antsvorio, o taip pat ir sergantiems cukriniu diabetu.

Sėlenos padeda kovojant prieš hipervitaminozę. Jose yra gausu A, B ir E vitaminų, jos sureguliuoja natūralius organizmo procesus. Be to, sėlenos nepakeičiamos kenčiant nuo vidurių užkietėjimo.

Sėlenos ląsteliena mažina choleterolio kiekį, todėl širdies darbas pagerėja. Dėka greito įsisavinimo, jos mažina insulino perteklių kraujyje. O reguliariai vartojant sėlenas stiprėja imunitetas.

Dauguma dietologų išskiria sėlenas, kaip vieną pagrindinių sveikos mitybos ingredientų, kuris leidžia efektyviai lieknėti. Sėlenos, savo struktūros dėka, malšina alkio jausmą, o tuo pačiu yra labai mažos maistinės vertės. 

Sėlenų žala

Nepaisant išvardintų gėrybių, sėlenos, kaip ir kiekvienas produktas, turi ir savo minusų. Gydytojai draudžia vartoti sėlenas viduriuojant, sergant gastritu, turint opą skrandyje arba žarnyne, nes šiais atvejais sėlenos iššauks itin nemalonius simptomus.

Sėlenų perteklius taip pat gali būti žalingas. Įvyksta per greitas maisto šalinimas, o mes liekame be naudingų maisto medžiagų, kadangi nespėjama jų įsisavinti. Be to, sėlenos trukdo pasisavinti kalcį.

Taigi, nesaikingas sėlenų vartojimas gali sutrikdyti normalią žarnyno veiklą. Todėl sekite nurodymus ant pakuotės, kiek sėlenų galima suvalgyti ir kokiais kiekiais. Arba pasitarkite su gydytoju.

Jei sėlenas valgysite reguliariai, tačiau neišgersite dviejų ar daugiau litrų vandens, galite iššaukti ir organizmo dehidrataciją.

Sėlenų įvairovė

Sėlenos – tai grūdo luobelė, kuri lieka po grūdų permalimo. Dažniausiai jos yra maitinamos gyvuliams. Tačiau šiomis dienomis sėlenas gana dažnai išvysite įvairiuose maisto produktuose.

Yra keleta rūšių sėlenų, kurios klasifikuojamas pagal grūdus. Dažniausiai tai ryžių, miežių, rugių, grikių, kukurūzų ir kviečių selenos. Pagal tai, kaip grūdai yra sumalami, sėlenos gali būti stambaus arba smulkaus malimo.

Kaip teisingai išsirinkti ir saugoti sėlenas

Kaip atskirti, kas yra geros sėlenos? Visų pirma jūs turite jas pauostyti ir apžiūrėti, ar nėra įsimetusio pelėsio. Antra – paragauti, ar jos tinkamos valgyti. Trečia savybė – spalva: gerų sėlenų spalva yra pilkai ruda.

Jei sėlenos yra supakuotos, pagal šiuos kriterijus jų patikrinti neįmanoma. Tuomet pažvelkite į produkto galiojimo laiką. Sėlenų negalima laikyti drėgnoje vietoje, kur yra vandens. Ir, žinoma, rekomenduojama vengti tiesioginių saulės spindulių. Rekomenduojama sėlenas laikyti sandariame stikliniame inde.

Sėlenų vartojimo taisyklės

O taisyklės yra labai paprastos. Sėlenas užpilkite skysčiu 15-20 minučių – ir jos jau paruoštos! Skystis gali būti bet koks: kisielius, arbata arba paprasčiausias vanduo. Svarbiausiai, nepamiršti, kad viena dienos porcija neturi viršyti 40 g.

Sėlenas galima naudoti įvairiuose plikomuose patiekaluose. 3-4 šaukštams reikės 0,5 stiklinės skysčio. O tuomet šią košę galite naudoti kepiniuose, antruose patiekaluose ar garnyruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius