-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visa tiesa apie sausus pusryčius: kas įeina į jų sudėtį?

Sausų pusryčių tradicijos siekia dar 1930-uosius. Jų pradininkais yra laikomi amerikiečiai, kurie šių pusryčių tradicijų laikosi iki šių dienų. Europą sausų pusryčių kultūra pasiekė po beveik 4-ių dešimtmečių, o į Baltijos regioną atkeliavo prieš daugiau nei 20 metų. Kodėl sausi pusryčiai tapo visame pasaulyje vertinamu ryto patiekalu?
Sausi pusryčiai „Natur Life“ / OHO pusryčių klubo nuotr.
Sausi pusryčiai „Natur Life“ / OHO pusryčių klubo nuotr.

 Apie sausų pusryčių sudėtį bei naudą organizmui kalbamės su bendrovės „UAB „Naujasis Nevėžis“ gamybos vadovu Romualdu Grikštu.

– Kas gi yra tie sausi pusryčiai ir kaip jie gaminami? Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad sausi pusryčiai nėra sveiki – juose gausu cukraus ir kitų nereikalingų priedų. Ar tai tiesa?

– Sausi pusryčiai iš esmės yra košės pakaitalas. Jų gamyboje yra naudojama grūdinių kultūrų mišinio arba grūdinės kultūros virimo technologija.

Kalbant apie produktų gamą, yra 2-vi (dvi) sausų pusryčių kategorijos – standartiniai, kurie yra skirti vaikams ir jaunimui. Į juos yra dedamos natūralios medžiagos – kakava, cukrus, aromatinės natūralios medžiagos.

Paprastai jie turi būti „skanūs“, todėl, lyginant su kita sausų pusryčių kategorija, yra saldesni. Tačiau mes stengiamės palaikyti mažesnį cukraus kiekį nei didieji užsienio gamintojai „Nestle“ arba „Kellogg's”. Mūsų gaminiuose yra apie 25 proc. cukraus.

Tačiau neseniai rinkai pristatėme naują produktų grupę „Natur Life“, kurioje yra ženkliai sumažintas cukraus kiekis, todėl ji tinka visiems sportuojantiems žmonėms.

Šis prekinis ženklas yra Dakaro ralio komandos rėmėjas, jo gamybai naudojame pilno grūdo mišinius bei papildomai pridedame kvietinių sėlenų (jų yra net 42 proc).

Komandos nuotr./„Agrorodeo“ komanda
Komandos nuotr./„Agrorodeo“ komanda

– Kuo mūsų organizmui yra naudingos sėlenos?

– Sėlenos yra valančioji medžiaga, kuri valo virškinimo ir kraujo sistemas. Siekėme, kad šie produktai būtų populiarūs ne tik tarp vaikų, bet ir suaugusių. Kadangi visuomenė sensta, mes atsižvelgėme ir į vyresnių žmonių poreikius. Sėlenos skatina virškinimo procesus, todėl įeina į racionalios ir sveikos mitybos sudėtį.

Sėlenos skatina virškinimo procesus, todėl įeina į racionalios ir sveikos mitybos sudėtį

Kito mūsų produkto „Natur Life“ sudėtyje yra 70 proc. pilno grūdo mišinio, iš kurio 40 proc. sudaro pilno grūdo avižos, o likusią dalį – kviečiai, miežiai, kukurūzai ir ryžiai.

Avižos turi daug beta gliukanų, kurie skatina širdies veiklą, mažina kraujospūdį. Šiame produkte, lyginant su mūsų standartiniais produktais, cukraus kiekis yra dvigubai mažesnis.

Šie grūdiniai produktai tinka diabetu sergantiems žmonėms ir tiems, kas turi viršsvorio sutrikimų, nes suteikia sotumo jausmą.

– Ar cukrų sausų pusryčių mišinyje galima pakeisti kokiu kitu pakaitalu?

– Taip, viename iš mūsų pilno grūdo sausų pusryčių gaminių rafinuoto cukraus nėra iš viso. Rafinuotą cukrų šiame produkte mes pakeičiame originaliu saldikliu – kokoso žiedų nektaro cukrumi.

sausus pusryčius daugelis naudoja kaip paprasčiausią užkandį ar „sausainį“ prie arbatos ar kavos

Šis nektaras yra renkamas rankiniu būdu iš palmių žiedų ir yra termiškai apdorojamas (išlydomas į vientisą masę) be jokių cheminių medžiagų.

Kokoso žiedų nektaro cukrų naudojame dėl dviejų priežasčių – pirma, tai turi originalų skonį, antra, tai yra natūralus kalcio šaltinis, kas yra ypač svarbu vaikų mitybai.

– Ar sausi pusryčiai valgomi „sausi“, ar juos patariate naudoti kartu su kitais priedais (pienu, jogurtu ir t.t.)?

– Sausų pusryčių vartojimo kultūra yra labai įvairi. Ryte tradiciškai jie yra valgomi su pienu, kefyru ar jogurtu. Tačiau sausus pusryčius daugelis naudoja kaip paprasčiausią užkandį ar „sausainį“ prie arbatos ar kavos.

Būdami lyderiais Baltijos regione matome vis augantį sausų pusryčių segmentą. Pastebime, jog jaunoji karta pereina nuo tradicinių sumuštinių valgymo prie košių, sausų pusryčių – to, kas yra iš tikrųjų sveika.

Dabar mes suteikiame žmonėms pasirinkimą – kas nori saldžiai ir skaniai, gali rinktis standartinę grupę produktų, o kas nori sveiko produkto, kur dalis cukraus yra pakeista natūraliomis gamtinėmis saldžiomis medžiagomis, gali rinktis visaverčių grūdų pagrindų sukurtus produktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius