Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 16

Valdantieji ketina derėtis dėl naujos koalicijos sutarties

Iki šiol valdančiajai daugumai priklausiusiai frakcijai „Viena Lietuva“ pareiškus, kad jie nebepriklauso koalicijai, centro dešinės valdantieji ketina iš naujo derėtis dėl koalicijos sutarties.
J.Razma
J.Razma / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Koalicija

„Vyksta geranoriški pokalbiai, siekiant įforminti pasikeitusią situaciją. Kalbame dėl ketinimų protokolo, kur būtų numatoma perspektyva dalyvauti „Vienos Lietuvos“ frakcijai kaip subjektui. Tikiuosi, po truputį judėdami į priekį, pasieksime, kad koalicija būtų tokia pat“, – trečiadienį po penkių frakcijų susitikimo žurnalistams sakė didžiausios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Nori postų

13 narių turintys „vienalietuvininkai“ nebelaiko savęs koalicijos dalimi, nes jų esą nesaisto jokie raštiški susitarimai, nors postus Seime jie dar turi išsaugoję.

„Visi koalicijos dalyviai pageidauja būti atstovaujami kaip lygiaverčiai dalyviai. Nėra kalbama konkrečiai apie postus, pareigybes. Kalbame apie bendrus principus. Paskui ta aritmetika bus išspręsta ir konkrečiais postais“, – tvirtino konservatorius.

Tikiuosi, po truputį judėdami į priekį, pasieksime, kad koalicija būtų tokia pat, – J.Razma„Vienos Lietuvos“ atstovas Mantas Varaška sakė, kad valdantieji dabar turėtų nuspręsti, ar jiems reikia jų partijos paramos.

„Koalicija, kurią sudaro 71 narys, gali priimti sprendimus. Pasiūlėme, ar jie norėtų didinti koaliciją, ar ją norėtų didinti su mūsų frakcija, o jei norėtų didinti su frakcija „Viena Lietuva“, mes mielai išklausysime jų pasiūlymų“, – kalbėjo M.Varaška.

Jis tvirtino iš kitų partnerių supratęs, jog visi suinteresuoti didesne koalicija. Tačiau trečiadienį jokių konkrečių siūlymų dėl postų „vienalietuvininkai“ esą neišgirdo.

„Nuo jų (valdančiųjų - BNS) priklauso, ką jie iš savęs nuspręs siūlyti, atsisakyti, tai jų sprendimas, – teigė M.Varaška. – (...) Manau, keturios frakcijos pasiūlys protingus ir atsakingus siūlymus.“

Nors konkrečių pageidavimų „vienalietuvininkai“ nenurodo, jie neslepia norį postų ne tik Seime, bet ir Vyriausybėje. „Kalbėjome apie proporcingą bendradarbiavimą, o jis apimtų visas valstybės institucijas“, – teigė M.Varaška.

Pakeitimų neketina daryti

BNS žiniomis, antradienio vakarą per susitikimą Turniškėse premjeras Andrius Kubilius „vienalietuvininkams“ sakė, kad jis neketina daryti pakeitimų Vyriausybėje.

Kalbėdamas apie postus, M.Varaška trečiadienį neužsiminė, kad „Vienos Lietuvos“ atstovai dar pagal seną koalicinę sutartį turi keletą postų Seime. Vytautas Kurpuvesas vadovauja Valstybės valdymo ir savivaldybė komitetui, Jonas Stanevičius yra Kaimo reikalų komiteto pavaduotojas, Rokas Žilinskas – Atominės energetikos komisijos pirmininkas, Aleksandras Sacharukas – Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos.

Paklaustas, ar kolegos atsisakys šių pareigų, jeigu frakcija neprisidės prie valdančiosios koalicijos, M.Varaška leido suprasti, kad taip greičiausiai neatsitiks.

„Jeigu Seimo dauguma nuspręstų, kad kurie nors „Vienos Lietuvos“ frakcijos nariai netinkamai atstovauja vienam ar kitam Seimo struktūriniam padaliniui, priimtume daugumos nuomonę. Seimo istorijoje yra buvę atvejų, kai pasikeitus daugumoms, mažumoms, struktūriniams padaliniams lieka vadovauti buvusios daugumos atstovai“, – kalbėjo jis.

Buvę Tautos prisikėlimo partijos frakcijos nariai, pasivadinę „vienalietuvininkais“ šiuo metu neturi jokios galiojančios sutarties su valdančiąja Permainų koalicija. Buvęs frakcijos susitarimas su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija nebegalioja nuo rugsėjo 10-osios, o koalicijos sutartį yra pasirašiusi Tautos prisikėlimo partija. „Vienalietuvininkai“ yra sustabdę savo narystę šioje partijoje.

Po pernai spalį įvykusių Seimo rinkimų valdančiąją daugumą sukūrė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Šių metų liepa Tautos prisikėlimo partijos frakcija Seime skilo. Šios partijos lyderis Arūnas Valinskas su šešiais bendražygiais įkūrė „Ąžuolo“ frakciją. Likusieji 13 narių šį rugsėjį pasivadino „Vienos Lietuvos“ frakcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius