-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Deivis: esu spardomas dėl „Lietuvos“ (atnaujinta 15.56 val., video, nuotraukos, apklausa)

Deividas Norvilas-Deivis kaltinamas nuplagijavęs dainą „Lietuva“. Atlikėjas kaltinimus neigia ir jaučiasi be pagrindo puolamas.
Deivis
Deivis dėl mestų kaltinimu plagiatu jaučiasi įskaudintas. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Lietuvos televizija išplatino oficialų pranešimą, kuriame informuojama, kad nacionalinio dainos konkurso „Dainų daina“ organizatoriai gavo pranešimų, neva Deivio daina „Lietuva“, kurios autorius pats D.Norvilas-Deivis, yra grupės „Sixpence non the richer“ kūrinio „There she goes“ plagiatas.

Naujienų portalas 15min.lt susisiekė su atlikėju ir išklausė jo versiją apie mestus kaltinimus dėl plagijavimo.Aš žinau, kaip kūriau dainą. Man skaudu kaip kūrėjui, – piktinosi Deivis.

„Pats ką tik kreipiausi į Lietuvos autorių teisių gynimo asociaciją (LATGA) ir paprašiau oficialios ekspertizės. Man labai nesmagu, nes su tokia situacija susiduriu pirmą kartą gyvenime. Aš žinau, kaip kūriau dainą, kaip viską dariau. Man tiesiog skaudu kaip kūrėjui“, – kalbėjo populiarus dainininkas.

Paklaustas, kodėl nutinka, kad tarp dviejų dainų klausytojai gali rasti daug panašumų, Deivis kalbėjo, jog niekuomet nebus sukurti du labai panašūs džiazo stiliaus kūriniai, tačiau popmuzikoje sukuriama ir panašių dainų.

„Tai nutinka paprastiems kūriniams. Popmuzikos atveju kūriniai dažniausiai būna paremta 4, 6 ar 8 akordais. Negaliu sugalvoti nieko kita, kaip rašyti ketvirtinę arba pusinę natą. Mano dainoje – trys pusinės natos, einančios kvintos intervalu ir sekunda. Dainų, kurios eina tokiu intervalu, sukurta milijonai“, – tikino Deivis.

Atlikėjas piktinasi mestais kaltinimais ir jaučiasi įskaudintas, nors neneigia, kad pirmųjų abiejų dainų eilučių melodijos linija – panaši.

„Neslėpsiu, kai esu spardomas iš visų pusių, klausiau tą dainą. Pirmųjų eilučių melodijos linija sutinka. Man nieko nebelieka, kaip kapstytis smulkmenose, nes nežinau, kaip ir ką galiu įrodyti. Turiu rasti visus skirtumus. Linkiu žmonėms perklausyti abu kūrinius nuo pradžių iki galo ir pasakyti nuomonę“, – siūlė muzikantas.

Papildyta 15.56 val. LATGA-A pranešė jų muzikos eksperto Valdo Bytauto išvadą – jo teigimu, nors abi dainos stilistiškai panašios, kompoziciniu požiūriu tai du skirtingi muzikos kūriniai.

Tuo tarpu LATGA–A generalinis direktorius Edmundas Vaitekūnas teigia, kad  toks kūrinys, kuris buvo pateiktas konkurse, ne tik negali pretenduoti į jokius apdovanojimus, bet ir skambėti viešai. „Nors eksperto išvadoje ir teigiama, kad tai du skirtingi kūriniai, tačiau pabrėžiama ir tai, kad kai kurios kūrinio dalys yra panašios į kito kūrinio originalą. Mes atsakingai pareiškiame, kad autorių teisių apsaugos principai galioja tiek visam originaliam kūriniui, tiek ir atskiroms jo dalims", – teigia E.Vaitiekūnas.
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius