Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Mamontovas, Viktoras Diawara-Vee ir Zambijos muzikantai – prieš Afrikoje siaučiančią mirtį

Dainininkas Andrius Mamontovas, Viktoras Diawara-Vee kartu su muzikantais iš Zambijos Maiko Zulu ir Sister D. bei viešąja organizacija „Gelbėkit vaikus“ antradienį pristatė paramos koncertus Zambijos vaikams. Šios savaitės pabaigoje įvyksiančiais renginiais siekiama žmones paraginti aukoti ir gelbėti sergančių Afrikos vaikų gyvybes.
Andrius Mamontovas
Andrius Mamontovas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Žmonės dažnai klausia: kodėl mes turime gelbėti Afriką? To dažniausiai klausia skeptikai, kurie nelabai supranta, kas yra pagalba. Jei žmogus skęsta upėje, tai tu šoki jo gelbėti arba ne – negalvoji ar jį pažįsti, ar ne. Mes ten būdami pagalvojome, kad galime bent šiek tiek padėti to regiono vaikams“, – teigė A.Mamontovas.

Renkama parama atiteks Zambijos „Gelbėkit vaikus“ padaliniui, kuris rengia medikus-savanorius ir kovoja už vaikų mirtingumo šioje šalyje mažinimą. Už surinktas lėšas taip pat ketinama nupirkti 60 dviračių, kurie Zambijoje padėtų įveikti didžiulius atstumus ir išgelbėtų ne vieną gyvybę.

„Ten moterys savanorės eina 20 kilometrų į vieną pusę, kad atsineštų antibiotikų ir 20 kilometrų atgal pėsčiomis, kad išgelbėtų vaikus ir suaugusius“, –  kalbėjo organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vykdomoji direktorė Rasa Dičpetrienė.

Birželio mėnesį kartu su organizacija „Gelbėkit vaikus“ Zambijoje viešėjęs dainininkas A.Mamontovas susipažino su vietos dainininkais M.Zulu ir Sister D. Tituluoti ir garsūs Zambijos muzikantai, iš A.Mamontovo gavę pasiūlymą prisidėti prie labdaros projekto, nedvejodami sutiko.

Nei tolima kelionė, nei rankos trauma, kurią prieš kelionę patyrė M.Zulu, neatbaidė muzikantų nuo kelionės. Atvykę į Lietuvą zambiečiai pirmiausia paprašė šiltų drabužių.

Dvidešimt metų muzikos pasaulyje besisukanti regio muzikos atstovas M.Zulu patikino, kad Zambijoje yra didžiulė socialinė atskirtis, o ištaigingai gyvenantys valdžios atstovai nelabai įsivaizduoja, kokius sunkumus tenka ištverti eiliniams piliečiams.

„Sveikatos apsauga ten nėra prioritetas“, – patikino jis. Muzikantas papasakojo pats praradęs dar mažą seserį – mergaitė mirė nuo maliarijos, nes jai laiku nebuvo atliktas ligos testas.

M.Zulu įsitikinęs, kad didžiausių problemų valdžia išspręsti negali – didžiausias problemas gali įveikti tik iniciatyvūs žmonės.

„Kai matau rezultatus, pajuntu pasitenkinimą ir patikiu, kad pasaulyje gali įvykti pokyčių. Tačiau kažkam to reikia imtis ir daug žmonių nori to imtis. (...) Jeigu aš esu muzikantas ir galiu dainuoti savo gerbėjams – tai pakankamai gerai. Bet jei savo veikla aš galiu išgelbėti gyvybių – tai nuostabu“, – patikino M.Zulu.

Prie A.Mamontovo paramos koncertų nedvejodamas prisijungė ir V.Diawara. „Kai skambina A.Mamontovas, negaliu pasakyti „ne“, – juokėsi grupės „Skamp“ narys.

„Aš pats esu iš Malio ir visa tai, apie ką Maiko kalbėjo esu susidūręs tiesiogiai“, – sakė V.Diawara. Muzikantas savo akimis yra matęs skurdo ir ligų kamuojamų Malio gyventojų, kurie nežino žodžių „higiena“ ir „išsilavinimas“ reikšmės.

Trijuose paramos koncertuose skambės marga muzika – afrikietiškos ir lietuviškos muzikos sintezė. Antradienį atlikėjai pradėjo pirmąsias koncertų repeticijas. Pasak V.Diavaros, koncertuose netrūks linksmų improvizacijų.

„Tai bus improvizuotas vakarėlis. Parepetuosime, bet svarbiausia, kad koncertas būtų linksmas. (...) Nesistengsime daryti grandiozinį šou, o šiltą ir nuoširdų“, – patikino jis.

Šiuo metu labdaros fonde yra surinkti 95 tūkst. litų. Pasak R.Dičpetrienės, šios akcijos lūkesčiai buvo pasiekti ir netgi viršyti.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Iš kairės: V.Diawara, M.Zulu, Sister D. ir R.Dičpetrienė

Paramos akcija tęsiasi iki šių metų spalio 15 d. Visi norintys aukoti gali trumpaisiais numeriais 1416 – auka 2 Lt, 1417 – auka 5 Lt.

Paramos koncertai su Andriumi Mamontovu, Viktoru Diawara, M.Zulu ir Sister D. įvyks:

spalio 7 d. 21 val. Palangoje klube „Vandenis“,
spalio 8 d. 19 val. Kaune klube „Siena“,
spalio 9 d. 19 val. Vilniuje menų fabrike „Loftas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius