-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų kino savaitės atidaryme pasirodžiusi Katažina Nemycko: „Pripažinsiu, lenkišku kinu iki šiol nesidomėjau“

Barbora Radvilaitė į istoriją įėjo ne tik kaip gražiausia XVI amžiaus moteris, bet ir kaip įstabiausios meilės istorijos su Žygimantu Augustu savininkė. Ketvirtadienį prasidėjusią 12-ąją lenkų kino savaitę atidarė 1936 metais sukurta legendinė Józefo Lejteso kino juosta „Barbora Radvilaitė“, o štai renginio kulminacija tapo garsios moterys, demonstruojančios šios istorinės figūros įkvėptą kolekciją.
Katažina Nemycko
Lenkų kino savaitės atidarymo akimirka. / Viganto Ovadnevo nuotr.

Kino teatre „Multikino“ Lenkų kino savaitė prasidėjo operos solistės Gabrielės Vasiliauskaitės atlikta 1933-ųjų metų daina „Meilė tau viską atleis“. Ši daina, žinia, yra iš kito legendinio kino filmo „Šnipas su kauke“ (muz. Henryko Warso, žodž. Juliano Tuwimo – red. past.).

Renginio staigmena tapo dizainerės, Vilniaus dailės akademijos kostiumo dizaino katedros profesorės Jolantos Talaikytės kolekcija, skirta Barborai Radvilaitei. Ją pristatė žavios, artistiškos moterys – televizijos šokių projekto dalyvės, dainininkės Katažina Nemycko ir Ingrida Kazlauskaitė, ansamblio „The Ditties“ dainininkės Veronika Čičinskaitė-Golovanova ir Rūta Švipaitė, „Vilnius models“ agentūros vadovė Svajūne Jackūnaitė.

Viganto Ovadnevo nuotr./Katažina Nemycko
Viganto Ovadnevo nuotr./Katažina Nemycko

Primename, kad portalas Žmonės.lt jau rašė apie Barboros Radvilaitės laikotarpio ir jos personos įkvėptus kostiumus, kuriuos kūrė ne tik Jolanta Talaikytė, bet ir Agnė Kuzmickaitė. Tuo metu dizainerė patikino, kad Barbora Radvilaitė jai yra vienas iš inspiracijų šaltinių: „Ji man viena gražiausių moterų, tarsi meilės, grožio ir žmogiškosios laimės simbolis”.

K.Nemycko labiau mėgsta Rusijos kino šedevrus

Viena iš kolekciją pristačiusių lenkų kilmės Katažina Nemycko pripažino, kad Barbora Radvilaite iki šios dienos ji ne itin domėjosi. Gilinti žinias dainininkė pradėjusi tik tuomet, kai ji ir jos šokių partneris Dainius Dimša nusprendė šiam sekmadieniui paruošti šokį Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto meilės tema. „Matyt, likimas toks, kad vos pradėjau domėtis šia moterimi gavau kvietimą sudalyvauti lenkų kino savaitės atidaryme bei pristatyti Jolantos Talaikytės kolekciją“.

Žavioji lenkaitė patvirtino, nors ji visuomet domėjusis Lenkijos kultūra, tačiau šios šalies kūrėjų kinas nėra jos stipriausia vieta, o ji pati mieliau žiūrinti Rusijos „aukso fondui“ priskiriamus filmus.

„Turiu prisipažinti, lenkų kuriamu kinu ne itin domėjausi ir žiūrėjau. Kita vertus, lenkų režisieriai yra sukūrę labai gerų filmų. Su laiku, manau, viskas ateis. Ši diena, galbūt, bus postūmis daugiau pasidomėti lenkų kino kūrėjais ir jų darbais“, – sakė atlikėja.

Tiesa, lenkų kino metru Andrzejumi Wajda ji neslėpė susižavėjimo. „Aš asmeniškai daug prasmės randu būtent jo filmuose“, – trumpai drūtai atsakė Katažina.

Atidaryme – garbūs svečiai

Lenkų kino savaitės atidarymo vakarą vedė aktorius Paulius Tamolė. Vakaro svečius sveikino lenkų kino savaitės rengėja, Lenkijos instituto Vilniuje direktorė Malgorzata Kasner, Lenkijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Januszas Skolimowski bei Kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

M.Kasner pažadėjo, kad lenkų kino savaitės uždarymo renginyje pasirodys ir žymioji lenkijos režisierė Agnieszka Holland. Ji pristatys 2011 metais pasirodžiusį savo filmą „Tamsoje.“

Youtube.com stop kadras/Filmo Barbora Radvilaitė kadras
Filmo „Barbora Radvilaitė“ kadras

Trumpai apie filmą „Barbora Radvilaitė“

Dvyliktąją lenkų kino savaitę atidarė 1936-aisias ekranuose pasirodęs Józefo Lejteso filmas „Barbora Radvilaitė“ , kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė tarpukario lenkų kino legenda Jadwiga Smosarska. Šis filmas savo laiku buvo sumušęs lankomumo rekordus ir net laikytas istorinio kostiuminio reginio etalonu. Nors filmo siužetas ir neatitinka istorinės tiesos, tačiau melodramatiškas pasakojimas apie didelę ir pasiaukojamą meilę nesensta. Šis filmas tapo pirmuoju filmu, pristatytu Nacionalinėje Lenkijos televizijoje. Archyvinį filmą pristatė renginio svečias – Lenkijos Nacionalinės filmotekos, kurioje saugoma šios juostos kopija, direktorius Tadeuszas Kowalskis.

Daugiau informacijos apie 12-ąją lenkų kino savaitę rasite paspaudę čia.

Viganto Ovadnevo nuotr./Lenkų kino savaitės atidarymo akimirka.
Viganto Ovadnevo nuotr./Lenkų kino savaitės atidarymo akimirka.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius