-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pristatyta kostiumų kolekcija, skirta pagerbti Barborai Radvilaitei

Lietingą ketvirtadienio vakarą pritemdytoje Vilniaus taikomosios dailės muziejaus salėje susirinkę istorijos ir mados gerbėjai trumpam nusikėlė į ištaigingą ir prabangų Renesansą, kuomet savo žavesį skleidė Lietuvos didžiosios kunigaikštystės didikė, Lenkijos karalienė Barbora Radvilaitė.
Kolekcijos pristatymo akimirka
Kolekcijos pristatymo akimirka / Gretos Skaraitienės nuotr.

„Barboros gyvenimo vingiai, jos asmenybės bruožai, pomėgiai, gyvensenos ypatybės, ją supusi aplinka ir prabanga byloja apie Renesanso kultūros raišką Lietuvoje. Apie epochą, kurios esmė – išsilavinusio žmogaus laisvė, meninė darna su gamta, pasauliu, gyvenimo džiaugsmas, prabanga ir estetika“, – tokia įžanga renginį pradėjo Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Karpavičienė.

Gretos Skaraitienės nuotr./Kolekcijos pristatymo akimirka
Kolekcijos pristatymo akimirka

Iškilmingo vakaro dalyviai buvo supažindinti su kunigaikščio Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės gyvenimo detalėmis, buvo priminta iki šiol daugelį jaudinanti jų meilės istorija ir atskleistas kunigaikščio žmonos mados ir stiliaus pajautimas.

Fortepijono, dainų ir eilėraščių kupiną vakarą užbaigė jungtinė kostiumų menininkių ir dizainerių Jolantos Talaikytės, Agnės Kuzmickaitės ir Renatos Maldutienės kolekcija „Barbora Radvilaitė. Nuo... Iki“.

„Tai yra jungtinis projektas, skirtas Barborai, kaip asmenybei, bei Renesanso laikotarpio ir moters lobynams atskleisti, – apie jungtinį menininkių darbą pasakojo J.Talaikytė. – Barbora šiek tiek mistinė asmenybė, aplink save kurianti tam tikrą aurą, leidžiančią menininkams kurti ir interpretuoti. Juk jos tikrojo paveikslo taip ir nebuvo.“

Šioje ypatingoje kolekcijoje modeliai pademonstravo ir penkis dizainerės A.Kuzmickaitės Jaunimo teatro spektakliui „Žygimantas ir Barbora“ kurtus kostiumus, kuriuose dominavo mėgstamiausios didikės spalvos – juoda ir raudona. „To laikotarpio kostiumai yra šiuolaikiškai interpretuoti, o pačioje kolekcijos pabaigoje galima pamatyti šiuolaikinę renesansinių apykaklių interpretaciją“, – intrigavo dizainerė.

Gretos Skaraitienės nuotr./Kolekcijos pristatymo akimirka
Kolekcijos pristatymo akimirka

„Ji buvo charizmatiška asmenybė, kuriai likimas davė galimybę išgyventi tokią didelę meilę, kurią svarbu patirti kiekvienai moteriai“, – į istoriją įėjusia Žygimanto ir Barboros meilės istorija žavėjosi Agnė. Šios stiprios meilės simbolių buvo pilna trijų menininkių kolekcija.

Dizainerė teigė, kad anais laikais daug kas buvo panašu, kaip dabar. Net ir tuomet visos moterys norėjo atrodyti gražios. Istorikai teigia, kad Barbora nemažai dėmesio ir laiko skyrė savo išvaizdai. „Man daro įspūdį formos, kurios vyravo tuo metu, nes dabar drabužiai minimalistiniai. O juk didelės formos santykis su plonu liemeniu visada atrodo efektingai. Neveltui ir šiais laikais moterims norisi per vestuves vilkėti princesės suknelę“, – savo simpatijas Renesanso laikotarpiui atskleidė A. Kuzmickaitė. Ji taip pat išreiškė norą, kad ir šiuolaikiniai žmonės savo kostiumui skirtų daugiau dėmesio bei pagarbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius