Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 28

Kalbos dėl galimo autorinių teisių pažeidimo kirto roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ bilietų pardavimams

Šįvakar, praėjus 38 metams nuo legendinės roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ pasirodymo Lietuvoje, Utenos pramogų arenoje vėl suskambėjo šio legendinio kūrinio dainos. Tačiau pasklidus informacijai dėl galimo autorinių teisių pažeidimo, iškilo grėsmė, kad artimiausiu metu ši roko opera gali būti uždrausta.
Roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ akimirka
Roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ akimirka. / Martyno Siruso/Adfoto.lt nuotr.

„Bilietų pardavimai sumažėjo“, – patvirtino viešosios įstaigos „Centrinė kūrybos studija“ direktorius ir Lietuvoje statomos roko operos režisierius Ramūnas Marcinkus, paklaustas, kaip kalbos apie galimą autorinių teisių pažeidimą paveikė renginio organizacinius reikalus. Pasak jo, didžiausios problemos kilo dėl šįvakar Vilniuje rodytos roko operos – parduota apie 70 procentų (apie 2,7 tūkstančio) visų bilietų.

Anksčiau teko atšaukti ir rytoj Vilniuje turėjusį įvykti pasirodymą, tačiau dar iki tol, kol pasklido kalbos apie galimą autorinių teisių pažeidimą. Bilietus į atšauktą roko operą turėjusiems žmonėms buvo siūloma susigrąžinti pinigus arba pakeisti juos į šįvakar vykstančio renginio pasirodymą.

R.Marcinkaus teigimu, labiausiai į šį renginį veržėsi kauniečiai – gruodžio 23 dieną įvykusią operą žiūrėjo pilna salė žiūrovų. Problemų taip pat nekelia ir šiauliečiai, kurie roko operą stebės šį trečiadienį.

Praėjusią savaitę dienraštis „Lietuvos rytas“ pranešė, kad garsaus britų kompozitoriaus Andrew Lloydo Webberio įkurta ir vadovaujama agentūra „The Really Useful Group“ (RUG) šią savaitę kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą ir pareikalavo sustabdyti Lietuvoje jau suplanuotus renginius, nes leidimas lietuviams statyti operą pagal A.Lloydo Webberio muziką nėra suteiktas.

Jei teismas nuspręstų, kad koncertai negali vykti, o jie vis tiek būtų rengiami, organizatoriams grėstų bauda. Be to, A.Lloydo Webberio atstovai tokiu atveju neatmeta galimybės bylinėtis su koncerto rengėjais ir reikalauti didelės kompensacijos už patirtą žalą.

R.Marcinkus užtikrino, kad pirmąkart lietuvių kalba kuriamas šou statomas turint visas teises.

„Aš turiu licencinę sutartį, ją turėjau ir tada, kai atsirado tas straipsnis. Mes aiškinsimės, kodėl tas straipsnis atsirado. Tą turi aiškintis teisininkai. Šia tema aš nenoriu duoti komentarų“, – portalui 15min.lt teigė R.Marcinkus.

Porą mėnesių reklamuojamuose operos pastatymuose pasirodo žinomi šalies atlikėjai – pagrindinį Jėzaus vaidmenį atliekantis Jeronimas Milius, Poncijaus Piloto vaidmenį gavęs Vytautas Juozapaitis, Mariją Magdaleną įkūnijanti Asmik Grigorian, Judu tapęs Jurgis Didžiulis, Egidijus Sipavičius, Darius Auželis, Ignas Misiūra.

Roko opera „Jėzus Kristus superžvaigždė“ pirmą kartą buvo parodyta simboliniu laiku, per Šv. Kalėdas 1971 metais. To paties pavadinimo roko operos koncertų turas įvyko 2000 metais, penktojo LNK televizijos gimtadienio proga. Šiuose koncertuose pagrindinius vaidmenis atliko Vladas Kovaliovas, Rosita Čivilytė, Česlovas Gabalis, Marijonas Mikutavičius, Sigutis Jačėnas ir kiti.

Martyno Siruso/Adfoto.lt nuotr./Roko operos Jėzus Kristus superžvaigždė akimirka
Martyno Siruso/Adfoto.lt nuotr./Roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ akimirka

(Atnaujinta 23:45) Populiaraus miuziklo versijoje, kurią kūrė režisieriai Ramūnas Marcinkus ir Mantas Verbiejus, pasakojamos dvi paskutinės Jėzaus Kristaus gyvenimo savaitės. Prožektorių juostai nusileidus, scenoje pasimatė skausmą menantis kraujo raudonumo kryžius, o simfoninio orkestro muzika susipynė su elektrinių gitarų gaudesiu.

Pirmojoje dalyje atskleidžiama Judo išdavystė, jausmingas Marijos Magdalenos meilės prisipažinimas; čia pat ir bauginanti luošių minia dainomis Kristų maldauja  išvaduoti ją nuo kančių, o šis dar spėja išvaikyti nuodėminguosius orgijos dalyvius.

Nors roko operos kūrėjai džiaugėsi, kad lietuvių kalba pastatytą kūrinį visi galės suprasti ir įsiklausyti į žodžius, tai padaryti nebuvo lengva: ne visados buvo aiški greitakalbe mėgstančio kalbėti, iš Kolumbijos kilusio J.Didžiulio bei kelių antraplanių veikėjų kalba.  

Martyno Siruso/Adfoto.lt nuotr./Roko operos Jėzus Kristus superžvaigždė akimirka
Martyno Siruso/Adfoto.lt nuotr./Roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ akimirka

Antroji operos dalis prasidėjo paskutinės vakarienės vaizdais ir Kristaus nuspėta Petro išdavyste. Scenoje pasirodė ir po mirties atvirkščius angelo sparnus gavusi Judo siela, įtikinamai savo vaidmenį atlikęs V.Juozapaitis bei neatpažįstamai pasikeitęs E.Sipavičius: Egidijaus sarkastiškasis valdovas Erodas miuzikle panašėjo į blizgančiais drabužiais apsitempusį ilgaplaukį rokenrolo karalių.

„Dieve, atleisk jiems, į tavo rankas save atiduodu“, –  paskutinius žodžius ištarė po 39 kirčių su kruvina marška likęs J.Miliaus personažas ir dingo tirštame dūmų rūke.

Po pasirodymo ilgai netilo žiūrovų plojimai, o gerbėjų prie scenos krašto trumpai pašėlusiam J.Miliui įteikė nemažą glėbelį gėlių.

Po operos namo skubėję žiūrovai automobiliais užkimšo aplinkines gatves – norintiems skubiai išvažiuoti teko bent pusvalandį prastovėti spūstyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius