Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotijoje ir „angelai“ mėgsta išgerti viskio – net 45 mln. butelių per metus

Ar žinojote, jog prabangų stiprųjį gėrimą viskį mėgsta ir angelai? Pasirodo, škotai tiki, jog šiuo tradiciniu gėrimu būtina dalintis ir su angelais, kurie per metus „išgeria“ apie 2% viso brandinamo gėrimo, skelbia portalas Interest-planet.ru.
Škotiškas viskis dažnai vadinamas pagrindiniu pasaulio viskiu
Škotiškas viskis dažnai vadinamas pagrindiniu pasaulio viskiu / Wikimedia.org

„Angelų dalimi“ škotai vadina per statinių sieneles išgaruojantį viskį. Pasirodo, jog iš tiesų, per metus per medinių statinių sienas išgaruoja apie 2% jose brandinamo viskio.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Po ketverių metų statinės tinka tik gėlėms auginti, sako Claudia Papayinni

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./ per metus 2% viskio išgaruoja per statinių sieneles 

Remiantis škotų viskio daryklų duomenimis, per metus Škotijos „angelai išgeria“ per 45 mln. viskio butelių.

Škotijoje viskio brandinimui naudojamos ąžuolo statinės, kuriose prieš tai laikytas cheresas, burbonas ar net alus. Brandinamas viskis „pasiima“ iš statinės ąžuolo taninus, prieš tai laikytų gėrimų skonį ir kvapą, ir „atiduoda“ apie 2% alkoholio per metus. Būtent tiek jo „išgeria“ angelai.

Pagal Škotijos viskio gamybos įstatymą, šis gėrimas negali būti silpnesnis nei 40%, todėl itin retai pasitaiko ilgiau nei 25-erius metus brandinto viskio, mat jo stiprumas dažniausiai jau nebesiekia tiek, kiek reikalauja įstatymas.

Įdomu tai, jog vertingu vadinamas „statinės stiprumo“ (cask strength) viskis, kuris išpilstomas tokio stiprumo, kokio buvo statinėje. Kitais atvejais viskis atskiedžiamas iki reikiamo stiprumo kokybišku vandeniu.  Šiuo metu Škotija yra didžiausia pasaulyje viskio gamintoja, ne veltui ir pats gėrimas turi sinonimą „scotch“. Įdomu tai, jog iki XIX a., kol nebuvo sutvarkyta įstatyminė bazė, beveik visas škotų viskis buvo varomas nelegaliai, naminiu būdu, kone kiekvienoje sodyboje. Gamybos mąstai tiesiogiai priklausė nuo grūdų pertekliaus – geresni metai, daugiau viskio, ir atvirkščiai.

Be kita ko, viskį saugoti buvo daug paprasčiau nei grūdus, kurie galėjo pelyti, pūti arba puolami graužikų. Išvarius daug viskio, jo nepavykdavo greitai suvartoti ir tekdavo palaikyti statinėse ilgesnį laiką – taip pastebėta, kad statinėse (o dauguma jų kaip tik buvo ne naujos) palaikytas viskis įgauna malonesnį skonį.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius