Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Be sienų“ Kinija. Septynios dienos išvykti iš Kinijos ir elgetaujant surinkta prabangi vakarienė

Karšto vandens lašeliai krenta žemyn ir šiluma užlieja komforto išsiilgusį kūną. Nugaroje gaudynių žaidžia mažyčiai švelnūs šiurpuliukai, o smegenis užlieja epinefrino banga. Atsipalaidavęs kūnas nuramina įsisiautėjusias mintis. Apsuku klubus rankšluosčiu ir dar kartelį giliai įkvėpęs garų žengiu į koridorių. Prieš mane stovi dviejų policijos pareigūnų lydima registratūros mergaitė. Jos veidas nebesišypso, o palydovai atrodo pikti ir nedraugiški. „Kur jūsų dokumentai?“ , – įsakmiai klausia kairysis siauraakis. „Na tikrai ne kišenėje“, – atsakau bandydamas išspausti mandagią šypseną, bet gaunasi raudona kreiva mimika. Būriu patraukiame į dešimtvietį hostelio kambarį, kur pradeda aiškėti kriminalo kontūrai.
Iššūkis keliautojams – susirinkti išmaldos pietums
Iššūkis keliautojams – susirinkti išmaldos pietums / Bertos Tilmantaitės nuotr.

Pasuose neradusi Kinijos vizų, pareiginga mergina elgėsi pagal instruktažą. Ramybės sergėtojai prisistatė akimirksniu, tačiau žadėtų nelegalų nesučiupo.

Bertos Tilmantaitės nuotr./Andrius pasimatavo komunistų kepurę
Bertos Tilmantaitės nuotr./Andrius pasimatavo komunistų kepurę

Kelionę Kinijoje pradėjome nuo Tibeto. Nepale gavome leidimą septynias dienas lydimi gido praleisti Tibete ir papildomas dešimt dienų, kad savarankiškai paliktume labiausiai apgyvendintą planetos lopinėlį. Tai liudijo neaiškiais ženklais išpaišytas A 4 formato lapas. Klausėme pareigūnų ar pavyktų pratęsti leidimą ir likti Kinijoje savaite ilgiau. Ne. negalima“, – trumpai, bet gan aiškiai atsakė pagal elgseną ir dikciją į kariškį labai panašus policininkas.

L.Cwierz nuotr./Skulptūra miesto centre
L.Cwierz nuotr./Skulptūra miesto centre

Nusiprausę kelionės dulkes ir išsprendę neaiškumus išėjome pasižvalgyti po civilizaciją. Tvarkingose gatvėse nei šiukšlių, nei gyvulių, nei valkatų. Aplink jas dangoraižiai, nesibaigiančios stiklinės vitrinos, „makdonaldai“, „starbuksai“, picerijos.  Vitrinose nepilnamečių europiečių nuotraukos reklamuojančios madingiausius rūbus, kosmetiką ar apatinį trikotažą. Šiek tiek glumina, bet įsižiūrėjus į laibas azijiečių figūras bei šviesius, jaunus veidus suprantame, kad joms lengviau tapatintis su mergaitėmis, nei moterimis.

Prie slėpiningesnių rūbų pripratusios akys užstringa ir neatitraukia žvilgsnio. Iš trumpučių džinsinių šortukų kyšančios ilgos stirniškos kojytės nuo pakopos ant pakopos dėlioja sprindžio ilgio „špilkutes“. Virš siaurų viliokliškai į šalis linguojančių klubų dar lieknesnis liemuo, tiesi pusnuogė nugara. Šiltame vasariškame vėjyje plazdenanti nėriniuota palaidinė net nebando uždengti gėlėtos liemenėlės, kol žėrintys auksiniai plaukai  pamaiviškai plaikstosi ant trapių įdegusių pečių. Matau, kur žiūri Pauliaus akys, įsivaizduoju, kas dedasi jo galvoje.

Dėmesio pritrūkusi Berta sustato niekadėjus prie sienos ir gerai įkrėtusi pylos duoda užduotį paklibinti savo mylimą ego. „Penkios minutės ant žemės su ištiesta ranka srauniausioje miesto vietoje“. Tryse suremiame nugaras ir į delną įsidėję po juanį nuskriausto šuniuko žvilgsniu dairomės į praeivius. Iš pradžių veidas rausta, ausys kaista, vengiu akių kontakto, gėda.

Bertos Tilmantaitės nuotr./Iaaūkis keliautojams  susirinkti iamaldos pietums
Bertos Tilmantaitės nuotr./Iššūkis keliautojams – susirinkti išmaldos pietums

Praėjus pirminiam stresui pastebiu minią. Dauguma išsitraukę išmaniuosius telefonus, bando įamžinti akimirką, visi be išimties juokiasi, o drąsiausi ar dosniausi negaili už pramogą susimokėti. Bertai paskelbus iššūkio pabaigą suskaičiuojame beveik 300 vietinių pinigų, kuriuos iškeičiame į prabangius pietus kiniškame restorane. 

L.Cwierz nuotr./Maistas ant pagaliukų
L.Cwierz nuotr./Maistas ant pagaliukų

Tarp saldžių bambukų plaukioja rūkyta ir pakepinta antis, saldžiarūgščiame padaže mirksta miltuose apkepti kalmarų žiedai, į starkį panašus gražuolis daržovėmis ir grybais prikimštu pilvu ilsisi per vidurį stalo, o aplinkui – baklažano salotos, česnaku ir sezamais pagardinti agurkai, anakardžių padaže skęstantys pomidorai. Brangu kaip Lietuvoje, bet svetimų pinigų ne taip gaila.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius