Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 įspūdingiausi pasaulio urvai

Tūkstančius metų mokslininkai tyrinėja, daug klausimų keliantį požeminį pasaulį – urvus. Nuo žmonijos istorijos pradžios, jie buvo prieglobstis nuo šalčio ir karo. Šiandien tai keliautojų pamėgtos vietos, kurios lyg magnetai traukia nuotykių ieškotojus. Taigi, pratęskime pažintį su kvapą gniaužiančiais nuostabiausiais pasaulio urvais.
General Carrera ežere esantis marmurinis urvas
General Carrera ežere esantis marmurinis urvas / Shutterstock.com

1. Urvas milžinas

1953 m. prancūzų mokslininko Juozapo Berger atrastas urvas, pagal atradėjo pavardę gavo „Beržė“ vardą. 32 km milžinas, kurio ilgį galima prilyginti atstumui nuo Vilniaus iki Vievio, glūdi Prancūzijos Alpėse. Įspūdingas ir uolos gylis, kuris siekia 1 km., tad pagal šiuos išmatavimus urvas užima 23 vietą visame pasaulyje.

Tačiau nepaisant populiarumo, dėl sudėtingo išplanavimo ir dažnai urvą užliejančio vandens, tai labai pavojinga vieta, kasmet nusinešanti ne vieno smalsuolio gyvybę.

Shutterstock.com/„Beržė“ urvas
Shutterstock.com/„Beržė“ urvas, esantis Prancūzijos Alpėse

2. Ilgiausias planetoje lavos tunelis

Lansarotės saloje, po Monte Corona ugnikalnio išsiveržimo, tekanti lava suformavo 6 km tunelį, kuris apie 1,5 km nusidriekė ir į jūrą. Povandeninė dalis nėra tiksliai ištyrinėta, tad pavadinta nuskendusio mistinio žemyno garbei – „Atlantidos tuneliu“.

Nors praėjo jau 3 tūkst. metų, lavos kūrinys vis dar laikomas pačiu ilgiausiu pasaulyje. Įdomu tai, kad urvo viršutinėje dalyje įrengta koncertų salė, tačiau nuolatos pasirodymai joje nevyksta. O apatinėje dalyje, tyvuliuoja skaidrus požeminis ežeras Jameos del Agua.

Shutterstock.com/„Atlantidos tuneliu“ vadinamas urvas Lansarotės saloje
Shutterstock.com/„Atlantidos tuneliu“ vadinamas urvas Lansarotės saloje

3. Judantis ledo urvas

Urvą aplankyti galite svečiuodamiesi Islandijoje, gamtos parke Skaftafell. Jo unikalumas – neįtikėtinai mėlyna spalva, kurią suteikia ant ledyno paviršiaus susirinkęs tirpstantis vanduo ir lietus. Į vidų galite patekti 7 metrų pločio tuneliu, kuris vėliau susiaurėja iki ankšto praėjimo, siekiančio vos 1 m.

Shutterstock.com/Islandijoje esantis urvas
Shutterstock.com/Islandijoje esantis urvas

Derėtų žinoti, kad ledo urvai yra nestabilūs, bet kurią akimirką galintys sugriūti, todėl jų egzistavimo laikas siekia tik dešimtmečius. Lankytis čia saugiausia žiemą, kadangi urvas būna tvirtesnis, tačiau net ir tada, galite išsigąsti skylančio ledo garso. Ir visgi, bijoti nederėtų, jis atsiranda dėl to, kad urvas juda kartu su ledynu.

4. Kalnų vandens suformuotas marmurinis urvas

Čilės teritorijoje esančiame General Carrera ežere kyšo neįprastų formų uolos. Per daug metų ežeras ne tik išplovė įmantrius tunelius ir labirintus, bet suteikė uoloms ryškiai mėlyną spalvą.

Taip yra dėl atitekančio vandens iš Andų kalnų, jame lieka daug tirpstančio ledyno dalelių, taigi jos ir suteikia šią spalvą. Nors tai atrodo neįtikėtina, tyrinėti mėlynuosius labirintus galite plaukdami valtimi, tačiau vandens temperatūra noro maudytis nekelia, ji siekia apie 9°C.

5. Požemių miestas

Vardzija – senovinis uolų vienuolynas Gruzijoje, lyg didžiulis požeminis miestas su daugybe tunelių, laiptų ir skersgatvių. Urve vietos užteko ne tik šventyklai ir bibliotekai, bet ir daugybei gyvenamųjų patalpų. Manoma, kad ten būta apie 600 skirtingų erdvių: bažnyčių, bibliotekų, saugyklų, pirčių ir pan. Patalpos išsidėsčiusios per 50 m gylį ir pasidalinusios 8 aukštuose. Visa tai buvo sugriauta, po 1283 m. vykusio žemės drebėjimo, išliko tik šventykla. Galiausiai ir ji 1551 m. buvo užgrobta persų. Visgi, uola buvo dalinai atstatyta, o šiuo metu tai veikiantis muziejus.

Shutterstock.com/Vardzija – senovinis uolų vienuolynas Gruzijoje
Shutterstock.com/Vardzija – senovinis uolų vienuolynas Gruzijoje

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius