Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 ryškiausi Peru akcentai: nuo piešinių ateiviams iki šiurpių katakombų

Neapsigausime Peru pavadindami kontrastų šalimi: kol miestuose dygsta modernūs dangoraižiai, vos už kelių šimtų kilometrų plyti paslaptingos dykumos bei senoviniai Inkų civilizacijos miestai. Kadangi norint aprašyti visas vertas aplankyti Peru vietas išeitų storoka knyga, dalijamės istorijomis apie penkis įspūdingiausiu šalies vaizdus.
Maču Pikču
Maču Pikču / Shutterstock.com

1. Limoje – besiilsintys miestiečių kaulai

Geriausia ekspediciją po Peru pradėti nuo 7,6 milijonų gyventojų priglaudusios sostinės Limos. Daugiausia smalsuolių iš užsienio joje pritraukia Šv. Pranciškaus vienuolynas, iškilęs XVIII amžiaus pabaigoje. Nors iš išorės pastatas žavi barokui būdingais puošybos elementais, verta nusileisti žemyn – po šventove įkurtose katakombose ne vieną dešimtmetį amžinojo poilsio atguldavo Limos gyventojai. Dar ir dabar čia atrandama daugybė kaulų bei kremacinių urnų, o mistikos mėgėjų smalsumą žadino istorijos apie slaptus, po miestu išsiraizgiusius tunelius.

Shutterstock.com/Pranciškaus vienuolynas Limoje, Peru
Shutterstock.com/Pranciškaus vienuolynas Limoje, Peru

2. Paslaptingasis miestas Andų viršūnėje

Retas nėra girdėjęs Maču Pikču pavadinimo, tad nenuostabu, jog griuvėsiai tapo lankomiausiu Peru objektu. Andų kalnuose tvirtovę inkai įkūrė dar XV amžiuje, o paslaptingai dingus visiems gyventojams miestas vėl buvo atrastas tik 1911-aisiais.

Be įspūdingų panoramų stebina ir tai, jog ne vieną amžių atlaikiusios Maču Pikču sienos suręstos nenaudojant jokių tvirtinančių medžiagų. Beje, pasiruoškite kaip reikiant pajudėti – į 2,5 kilometro aukščio viršūnėje įsikūrusį miestą teks kopti siaurais laipteliais.

123rf.com nuotr./Maču Pikču, Peru
123rf.com nuotr./Maču Pikču, Peru

3. Kontrabanda 3400 metrų aukštyje

Buvusi Inkų imperijos sostinė Kuskas – vienas gražiausių Peru miestų. 3400 metrų aukštyje virš jūros lygio iškilusią ir siauromis gatvelėmis išvagotą gyvenvietę galima ištyrinėti pėsčiomis. Nors ispanų kolonistai išgriovė nemažai auksu tviskančių inkų laikų pastatų, čia akis džiugina po kalnuotas apylinkes išsibarstę miniatiūriniai nameliai.

Shutterstock.com/Kuskas
Shutterstock.com/Kuskas

Norėdami šiek tiek ekstremalesnių pojūčių, užsukite į kontrabandininkų turgumi vadinamą Baratillo. Kaip ir sufleruoja pavadinimas, dauguma prekių jame parduodamos neteisėtai ar net buvo pavogtos, tačiau čia lankytis visiškai saugu.

4. Degantys laužai ant ežero paviršiaus

Titikaka – vienas aukščiausiai virš jūros lygio iškilusių ežerų pasaulyje.

Tiesa, lankytojai čia traukia ne dėl rekordinio aukščio, o plūduriuojančių Uros salų. Didžiuliai, nuo kranto atskirti žemės gabalai 3-4 kartus per metus sutvirtinami specialiomis nendrėmis ir taip pakimba ant vandens paviršiaus. Iš viso Titikakoje plūduriuoja maždaug 40 dirbtinių salų, kuriose virte verda gyvenimas: ant laužų vietinės moterys kepa žuvį, vyrai žvejoja bei čia pat augina bulves.

Pradėję verstis turizmu, Aymara žmonės keliautojams suteikia galimybę pas juos apsistoti ir pasijusti pilnaverčiu genties nariu.

Shutterstock.com/Titikakos ežeras
Shutterstock.com/Titikakos ežeras

5. Mistiškos žinutės ateiviams

Naskos slėnis slepia dar daugiau paslapčių nei Maču Pikču. Iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančioje dykumoje 1547 metais iš paukščio skrydžio buvo pastebėti neįprasti piešiniai – nuo paprastų geometrinių figūrų iki gyvūnų atvaizdų, kurių skersmuo siekia iki 200 metrų. Lig šiol nėra sutariama dėl geoglifų paskirties: vieni tikina, kad taip senieji gyventojau siuntė žinutę ateiviams, kiti teigia, jog tai galėjo būti religinių ritualų dalis. Nors tiesa slypi kažkur anapus, skristi virš Naskos – kvapą gniaužianti patirtis.

Shutterstock.com/Naskos slėnis
Shutterstock.com/Naskos slėnis

Egzotinių kelionių į Peru specialistai – Kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius