-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 Kubos gėrybės, traukiančios turistus ir keliautojus

Tolimojoje Kuboje gyvenimas verda rumbos ritmu, iš vietinių užeigų sklinda cigarų dūmai, o gatvėmis zuja senoviniai amerikietiški automobiliai. Tiems, kurie ruošiasi savo akimis išvysti revoliucionieriška dvasia persismelkusią salą, rekomenduojame keletą dalykų, kuriuos privalote pamatyti ir nuveikti.
Žaidimai jūroje
Žaidimai jūroje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Nardymas krištolo skaidrumo vandenyje

Aplink Karibų šalis plaukioja tuntai milžiniškų žvejybos ir kelioninių laivų. Visgi Kubos įstatymai griežtai juos reguliuoja, tad aplink salą jų pamatysite tik vieną kitą. Tokia situacija greitai pasinaudojo nardymo instruktoriai, atvykėliams siūlantys patyrinėti krištolo skaidrumo jūros skalaujamus krantus. 

Čia galima ne tik pamedituoti žvalgantis į tūkstančius žuvų ir įvairių jūros gyvūnų rūšis, bet ir išsirinkti aktyvesnes pramogas. Pakrantėse nuolatos buriuojasi burlentininkai, o kelionių agentūros organizuoja pasiplaukiojimus katamaranais.

2. Havanos senamiestis: senoviniai automobiliai, architektūriniai paminklai ir dieviškas maistas

E.Norkevičiūtės nuotr./Kuboje maišosi ir seni antikvariniai amerikiečių atumobiliai, ir rusiški, ir nauji europietiški
E.Norkevičiūtės nuotr./Kuboje maišosi ir seni antikvariniai amerikiečių atumobiliai, ir rusiški, ir nauji europietiški

Kubos sostinė Havana padalinta į 15 mažesnių rajonų, tačiau kiekvienas sutiktas primygtinai siūlys kelionę pradėti nuo senamiesčio. 1529 metais ispanų įkurtas miestas jau XVII amžiuje buvo įvardinamas Karibų laivų statybos širdimi, o senoji Havana jau tada atvykėlius traukė lyg magnetas. 

Iki šių dienų čia prasilenksite su prieš daugiau nei pusę amžiaus Amerikoje pagamintais automobiliais, prarasite laiko nuovoką vaikščiodami tarp penkis šimtmečius užsikonservavusių architektūrinių paminklų, pagaliau, kubiečių namuose mėgausitės smulkintu kepsniu pomidorų padaže, o jį pagardinsite šaltu alumi arba karšto šokolado stikline. 

3. Laivininkystės istoriją pakeitęs romas

Prieš daugiau nei tris šimtus metų Europos jūreiviai išgerdavo tūkstančius statinių brendžio. Kai 1655 metais britų laivynas užėmė Jamaiką, šis gėrimas palaipsniui pakeistas romu. Pagal tuomet vyravusius standartus, kiekvienas įgulos narys kasdien gaudavo atitinkamą porciją 55 laipsnių gėrimo ir iškart su pasimėgavimu jį išgerdavo. Nuolatinės linksmybės buvo kaltos dėl galybės ne tokių linksmų pasekmių, tad Grogu pravardžiuojamas  admirolas, kadaise įsakė romą skiesti karštu vandeniu. Gėrimas pradėtas vadinti jo vardu ir savo populiarumu greit pranoko patį romą. Tik vos prieš penkiasdešimt metų bet koks romo gėrimas buvo išbrauktas iš jūreivių raciono.

Taigi visos legendos apie jūreivius, piratus ir romą nėra laužtos iš piršto. O norintys paragauti taip stipriai į laivininkystės istoriją įsirėžusio gėrimo žino, kad tinkamiausia šalis yra Kuba. Čia gaminamo gėrimo ypatingai sunku gauti tiek Amerikoje, tiek Europoje. Tad jei jau apsilankėte saloje ir neparagavote romo, vadinasi jau dabar galite planuoti kelionę atgalios.

4. Kubietiškuose cigaruose – geriausias pasaulio tabakas

Cigarai
Cigarai

Panaši situacija ir su kubietiškai cigarais. Drąsiai galima teigti, kad tai yra šalis, iš kurios pasaulį pasiekia pats geriausias tabakas, o vien dėl jų salą kasmet užplūsta milijonai turistų.

Nors cigarų ekspertai aukština Vuelta Abajo ir Vuelta Arriba regionus, visgi į juos trenktis visai nebūtina. Sostinė Havana iki šių dienų išlieka cigarų miestu numeris vienas. Čia suvažiuoja visas derlius, kuris vėliau preciziškai susukamas ir pakuojamas į dailias dėžutes. Vieną tokių jums tikrai pasiūlys tiek apsilankius cigarų fabrike, tiek užsukus į jaukią užeigą.

5. Maištinga Ernesto Hemingway'aus dvasia

Ernestas Hemingway'us 1954 metais
Ernestas Hemingway'us 1954 metais

Viena ryškiausių XX a. asmenybių, Ernestas Hemingway'us, gimė Amerikoje, pirmojo pasaulinio karo metu tapo savanoriu ir atsidūrė Europoje, kiek vėliau sparnus nuleido Kuboje. Jis įsikūrė 15 kilometrų į rytus nuo sostinės nutolusiame mažame darbininkų miestelyje. Ankstyvais rytais žvejodavo drauge su vietiniais, o vakarais rašydavo. Čia gimė du žymiausi romanai „Senis ir jūra“ bei „Kam skambina varpai“.

Paprasti žmonės pamilo Ernestą Hemingway'ų ne tik dėl to, kad kasdien su juo draugiškai sveikindavosi, bet ir dėl jo veiklos. Gyvendamas Kuboje rašytojas finansiškai rėmė pogrindininkus, kovojusius prieš tuometinio diktatoriaus rėžimą.

Namas, kuriame gyveno romantikas, šiandien tapo viena tų vietų, kurias turistams aplankyti tiesiog privaloma.

6. Rumbos šokiais alsuojantys vakarėliai

E.Norkevičiūtės nuotr./Muzikantai Havanos gatvėje
E.Norkevičiūtės nuotr./Muzikantai Havanos gatvėje

Afrikos ritmais ir ispanišku karščiu alsuojantys vakarėliai – tai dar viena atrakcija, kurioje būtina sudalyvauti kiekvienam turistui. Kuboje tokių vietų yra begalė, tačiau tos, kurios užeiti kviečia ryškiaspalvėmis reklamomis, tikriausiai bus skirtos labiau turistams nei vietiniams. Patariama dar prieš leidžiantis į kelionę pasimokyti keleto žingsnelių, o atskridus į šalį išsikalbėti su vietiniais, išduosiančiais, kur vyksta patys geriausi rumbos vakarėliai.

Daugiau apie egzotines keliones sužinokite čia: kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius