Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Egzotiški patiekalai, kuriems paragauti reikia turėti drąsos: nuo tarantulo iki elnio penio

Kepti vorai Kambodžoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / Kepti vorai Kambodžoje
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Jeigu esate alkanas ekstremalus keliautojas, galėsite susidaryti sąrašą, ko norėtumėte paragauti artimiausios kelionės metu, o jeigu patiekalai iš sraigių jums jau skamba egzotiškai, šis sąrašas supažindins su dar specifiškesniais pasaulyje gaminamais patiekalais.

Apvaisinti kiaušiniai

Wikipedia.org nuotr./Balut kiaušinis
Wikipedia.org nuotr./Balut kiaušinis

Filipinuose paplitęs patiekalas Balut, gali priminti šokoladinį kiaušinį su staigmena viduje, kadangi tai kiaušinis su beveik išsivysčiusiu embrionu, kuris turi plunksnas, kojas ir sparnus. Ne itin maloni staigmena, tiesa? Toks kiaušinis, šalia trynio būna viščiuko arba ančiuko embrionas, yra verdamas ir valgomas kartu su lukštu. Dažniausiai verdami 17–21 dienos kiaušiniai, priklausomai nuo poreikių: ar norite jau išsivysčiusių snapo, nagų, kaulų ir plunksnų. Manoma, kad šis patiekalas pakelia libido bei puikiai tinka širdies problemų turintiems asmenims, kadangi jame gausu baltymų. Balut reikia valgyti pramušant lukštą, išgeriant sultinį ir tada suvalgant trynį ir embrioną.

Asmeninio archyvo nuotr./Nacionalinis Filipinų skanėstas – balut‘as
Asmeninio archyvo nuotr./Nacionalinis Filipinų skanėstas – balut‘as

Gyvi aštuonkojai

Lankantis Korėjoje ir norint paragauti ko nors egzotiško galima rinktis sannakji. Sannakji – tai gyvi nedideli aštuonkojai. Jie pateikiami perkirsti per pusę, dar besirangantys lėkštėje. Iš tiesų aštuonkojai jau nėra gyvi, o jų čiuptuvų judėjimas yra nervų trukčiojimas, sukeltas atskyrimo nuo smegenų. Sannakji mėgėjai renkasi šį patiekalą ne tik dėl šviežios mėsos skonio, bet ir dėl pojūčio, kai aštuonkojis prilimpa prie burnos ir atrodo, jog čiulptuvais bando pasprukti. Pirmą kartą ragaujant gyvus aštuonkojus reikėtų gerai sukramtyti, kadangi dėl prisisiurbusių čiulptuvėlių gali pradėti trūkti oro.

E.Garnelytės nuotr./Paruoštas virti aštuonkojis
E.Garnelytės nuotr./

Paukščių lizdų sriuba

Galbūt sunku patikėti, bet kai kuriose Azijos šalyse yra gaminama sriuba iš paukščių lizdų. Mums įprasta įsivaizduoti iš šakelių ir lapelių susuktus lizdelius, tačiau ši sriuba gaminama iš tam tikros rūšies paukščių lizdų, kurie yra susukti iš paukščių seilių. Įsigyti šiuos lizdus gana brangu, kadangi jų surinkimas yra sudėtingas, nes lizdai būna susukti aukštai urvuose, o dėl trumpo jų dauginimosi laiko, surinkimas galimas tik keletą kartų per metus. Kinijoje šios sriubos virimo tradicija jau žinoma keletą amžių, tikima, kad ši sriuba yra baltymų ir mineralų šaltinis, turinti afrodiziako savybių.

Elnio penis

Šis patiekalas turistams dažniausiai siūlomas įvairiose Azijos šalyse. Kinijoje elnio penis vartojamas medicininiais tikslais, tikima, kad norint pagerinti tam tikro organo būklę, reikia suvalgyti tą patį gyvūno organą, todėl elnio penis vartojamas kaip afrodiziakas ar vaistas nuo lytinių disfunkcijų. Norint išsaugoti visas elnio penio ypatybes jis dažniausiai pašalinamas, kol elnias gyvas, tada yra kepamas ir džiovinamas saulėje. Iš elnio penio taip pat gaminamas ir vynas, taigi, šis delikatesas, gali būti ruošiamas ir vartojamas įvairiai.

Kepti tarantulai

Sandros Voskaitės nuotr./Kambodža. Gatvėje pardavinėjami kepti vabalai, tarantulai, žiogai ir vabzdžių lervos.
Sandros Voskaitės nuotr./Kambodža. Gatvėje pardavinėjami kepti vabalai, tarantulai, žiogai ir vabzdžių lervos.

Jeigu jūsų nekankina arachnofobija – vorų baimė, nuvykę į Kambodžą galite paragauti keptų tarantulų. Šis delikatesas yra paplitęs Kambodžoje, jį įsigyti galima tiesiog turguje. Šie pavojingi tarantulai pagaunami miškuose, kiek įmanoma iš jų kūno yra pašalinamas nuodingas geluonis, tarantulai pagardinami prieskoniais ir kepami aliejuje. Kambodžos gyventojai keptus tarantulus valgo kaip užkandį, kuris turi gydomųjų savybių bei daug baltymų. Keptus tarantulus siūloma valgyti pradedant nuo 2–3 kojų vienu metu. Taip ne tik geriau pajausite išskirtinį skonį, bet ir apsaugosite savo dantenas bei burną nuo sužalojimų, kurie galimi dėl aštrių visų aštuonių tarantulo kojų vienu metu.

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt 

Komentarai
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje