-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 egzotiniai vaisiai, kurių privalai paragauti keliaudamas Tailande ir Pietryčių Azijoje

Tailandas – kur kas daugiau nei turistų pamėgtas kraštas. „Besišypsančių žmonių šalimi“ vadinama valstybė gali pasigirti triukšmingais, bet charakteringais didmiesčiais, viliojančiais paplūdimiais ir beprotiškai egzotiška virtuve, kurios dalis – sunokę tropiniai vaisiai. Jų Tailande galima rasti įvairiausių rūšių, spalvų, o kaina išties žema. Taigi kodėl keliaujant po Tailandą neparagavus kuo daugiau įdomių, nebrangių ir ypač sveikatai naudingų vaisių?
Egzotinių vaisių turgus
Egzotinių vaisių turgus / 123rf.com nuotr.

Durianas

Wikimedia.org nuotr./Durianai
Wikimedia.org nuotr./Durianai
Wikimedia.org nuotr./Durianai ia vidaus
Wikimedia.org nuotr./Durianai iš vidaus

Dažnai „vaisių karaliumi“ vadinamas durianas pasižymi išties unikaliu skoniu, grublėta išvaizda bei savo dydžiu. Visgi daugumai žmonių šio vaisiaus aromatas atstumiantis, kadangi primena neplautų kojinių kvapą, todėl vieni jo nekenčia, kiti dievina. Drąsiausieji, paragavę duriano, teigia, jog jis velniškas iš pažiūros, bet dieviškas iš vidaus. Nors kvapas ir specifinis, tačiau vaisiaus skonis malonus: kremiškos tekstūros, saldus, šiek tiek primena migdolus. 

Be to, durianas ypač naudingas sveikatai: suteikia energijos, papildo vitamino C kiekį žmogaus organizme. Įdomus faktas tai, kad duriano medžio žiedai pasižymi itin stipriu kvapu, traukiančiu mažuosius šikšnosparnius – pagrindinius apdulkintojus, be kurių žiede neužsiveistų vaisius.  

Sapodila 

Wikimedia.org nuotr./Sapodila ant medžio aakos
Wikimedia.org nuotr./Sapodila ant medžio šakos

Tarsi didelė, maždaug 10 cm skersmens, uoga atrodanti sapodila pasižymi savo saldžiu, šviesiai rudos spalvos vidumi. Šis egzotiškas ir idealiai sunokusios kriaušės skonį primenantis vaisius naudingas sveikatai tuo, kad jame susikaupęs nemažas antioksidanto tanino kiekis, kovojantis su laisvaisiais radikalais ir saugantis organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Tailande sapodila dažnai vartojama gaminant vietinius ledus bei įvairius desertus. 

Rožinis kalnų obuolys

VIDEO: Rožiniai obuoliai Tailande

Traškios tekstūros ir gaivaus skonio rožinis kalnų obuolys iš pradžių šiek tiek primena mums gerai žinomus obuolius, tačiau geriau įsižiūrėjus matomi skirtumai. Visų pirma, rožinis kalnų obuolys yra šiek tiek ilgesnis, ypatingai saldus, o jo vidus sudarytas iš sultingų ląstelių, todėl norėdami atsigaivinti karštajame Tailande suvalgykite šį vaisių. Jis ne tik numalšins troškulį, bet ir suteiks naudos sveikatai, kadangi šis įmantrios išvaizdos obuolys tonizuoja kepenis ir smegenis bei varo šlapimą. Jis taip pat padeda kovoti su tokiomis ligomis kaip astma ir diabetas.

Geltonasis mangas

Wikimedia.org nuotr./Geltonojo mango ir mums įprastesnio mango skirtumai
Wikimedia.org nuotr./Geltonojo mango ir mums įprastesnio mango skirtumai

Galbūt pasakysite, kad ir Lietuvoje mes turime mangų. Tikrai taip, atvežtinių mangų mes turime: žalių, pusiau raudonų, pusiau oranžinių. Bet geltonųjų mangų, deja, neturime. Būtent šie mangai ypač populiarūs Tailande ir pasižymi dieviškai saldžiu skoniu. Kaip ir visi mangai, geltonieji išsiskiria savo nauda sveikatai: gerina akis, skaistina odą ir gerina lytinį pajėgumą.  Įdomus faktas tai, kad mango medis Tailande turi ir ypatingai svarbios simbolinės prasmės. Remdamiesi Feng Shui gyvenimo filosofija, tailandiečių šeimos tiki, jog augindami mango medį prie pietinės namo dalies susilauks turtų ir gausos. 

Drakono vaisius

Wikimedia.org nuotr./Drakono vaisiai turguje
Wikimedia.org nuotr./Drakono vaisiai turguje

Šis ryškiai avietinės spalvos vaisius, dar žinomas Pitajos (angl. Pitaya) vardu, iš karto patraukia kiekvieno akį, o skonis dažniausiai nepalieka nepasitenkinusių. Drakono vaisių perpjovę perpus išvysite baltą arba rausvą sultingą vaisiaus vidų, nusagstytą smulkių sėklyčių. Vaisiaus skonis gana švelnus, šiek tiek primena kivi. Esant progai, turistai dažnai nuklysta į vietas, kuriose auginami šie vaisiai, ir lieka sužavėti šio vaisiaus unikalumu. Pasirodo, drakono vaisiai auga ant kaktusinių augalų! Kaip ir dauguma egzotiškų vaisių, drakono vaisiu naudingas sveikatai, nes padeda kovoti su diabetu, pasižymi nemažu antioksidantų kiekiu.

Wikimedia.org nuotr./Drakono vaisius
Wikimedia.org nuotr./Drakono vaisius

Žaliasis kokosas

I.Peteraitytės nuotr./Palmės  plonos, kaip pieatukai
I.Peteraitytės nuotr./Palmės – plonos, kaip pieštukai

Egzotiškuose kraštuose besilankantys keliautojai turbūt ne kartą susidūrė su šiuo vaisiumi (taip, tai vaisius, o ne riešutas, kaip mes esame įpratę vadinti kokosą), todėl daug kam jauni kokosai – visai ne naujiena. Visgi keliaujant po Tailandą arba kokią kitą atogrąžų šalį būtinai paragaukite gaivinančio jaunojo kokoso vandens, kurio skonis visiškai skiriasi nuo mūsų prekybos centruose pardavinėjamų jau subrendusių rudųjų kokosų.

Žaliojo kokoso vanduo ne tik gaivina, bet ir puikiai drėkina odą. Be to, jame daugiau kalio nei keturiuose bananuose, o kalorijų labai mažai. Be to, ar gi ne egzotika gulėti po palme ir lėtai siurbčioti vandenį žavingai atrodančiame žaliojo kokoso kevale? Tik būkite atsargūs stovėdami po palmėmis, nes karts nuo karto šie vaisiai su trenksmu krenta žemyn.

Daugiau apie egzotiškas keliones rasite: kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius