-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekspedicija į Amazonės džiungles: prabangūs laivai, keptos beždžionės ir kanibališkos gentys

Pietų Amerikos širdyje plytintis Amazonės baseinas – mažiausiai ištirtas regionas planetoje. Penkių valstybių teritorijoje išsidėstę „Žemės plaučiai“ medžių tankumyne slepia galybę pavojingų gyvūnų, o srauni upė lietinguoju sezonu pradangina ne vieną keliautoją.
Amazonės upė
Amazonės upė / 123rf.com nuotr.

Tačiau visos grėsmės nublanksta prieš didingą gamtą, o džiunglėse besiglaudžiančios gentys primena gyvą muziejų, leidžiantį susipažinti su technologijų ir skubėjimo nepaliestu pasauliu.

Amazonija
Amazonija

Nakvynė pas vietinius – tarp milžiniškų vorų

Nors kelionės visada žavi spontaniškumu, išvyką į Amazoniją teks gerai suplanuoti. Patogiausias ir saugiausias būdas susipažinti su daugiau nei 6 tūkst. kilometrų ilgio upe – kruizas.

Prabangiame laive nuo varginančio tropinio karščio saugo kondicionieriai, o kajutės su karališko dydžio lovomis primena penkių žvaigždučių viešbutį. Tiesa, turas neapsiribos vien tysojimu ant denio.

Įgula pasirūpins gidu, puikiai išmanančiu pakrantėse išmintus takus. Drąsiausiems bus pasiūlyta iš arti pamatyti vietinę gyvūniją bei savo rankomis įsitikinti gyvačių odos švelnumu.

Pasiilgę ekspromto ištaigingą kruizą paprastai iškeičia į nedideles, iš medžio išskaptuotas kanojas. Taip nušausite du zuikius vienu šūviu – kišenėje liks pinigų kitoms kelionės, o jus plukdantis vietinis irkluotojas papasakos neįtikėtinų istorijų apie indėnų kasdienybę.

Išvykos metu galite susiderėti ir dėl nakvynės jo namuose. Tiesa, čia patogias lovas pakeis linguojantys hamakai, o stiprių nervų pareikalaus sienomis ropojantys plaštakos dydžio vorai.

Nepamirškite už svetingumą atsidėkoti atsivežtomis gėrybėmis – džiunglių gyventojai mielai priima rūbus ir aksesuarus.

Amazonės indėnai
Amazonės indėnai

Vakarienei – keptos kirmėlės ir dvasių gėrimas

Ne paslaptis, jog džiunglėse yra kanibališkų genčių, tačiau dauguma indėnų nusiteikę draugiškai. Kad ir kokį kelionės būdą pasirinksite, nepraleiskite progos jų aplankyti.

Prisidengę spalvotomis skepetaitėmis, miškų gyventojai vengia fotoaparato, kadangi bijo po kelių metų nuotraukose išvysti jau negyvą artimąjį. Išsitiesę kiek tolėliau stūksančių medžių pavėsyje galite stebėti egzotišką rutiną – į medžioklę besiruošiančius vyrus bei įvairiais ornamentais veidus marginančias moteris.

Nors indėnai ne itin kalbūs, tačiau garsėja vaišingumu. Užsukę į džiunglių vidury įkurtą gyvenvietę būtinai paragaukite tradicinių patiekalų.

Tiesa, keptos kirmėlės tiks tik stipriausiam skrandžiui, tačiau beždžionių ar jūrų kiaulyčių mėsa neabejotinai sužadins apetitą. Vietiniai neapsieina ir be „Ajahuaska“ gėrimo, sukeliančio psichotropinį poveikį.

Tvirtai tikima, jog svaiginantis skystis suteikia euforiją ir leidžia susijungti su dvasiomis.

Džiunglių tankumas bei medžių gausa Amazonijoje stebina – pasislėpusius po lapais lietaus lašai pasiekia tik po dešimt minučių. Tačiau apsilankę daugiausia deguonies pasaulyje pagaminančiame regione visgi pritrūksite kvapo – čia jį užgniaužia gamtos grožis.

Kelionių į Amazoniją specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius