Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keisčiausios pasaulio gatvės

Gatvės nuo senų laikų buvo naudojamos susisiekimui, o mes esame įpratę, kad jos neišsiskiria ir atitinka standartus. Tačiau pasaulyje gausu keistenybių, tad ir kelių yra įvairiausių: pradedant vingiuotais lyg amerikietiški kalneliai ir baigiant tokiais stačiais, kad šiurpas apima vien žiūrint nuotraukas. Taigi pristatome įdomiausias gatves nusidriekusias mūsų žemėje.
Lombardo gatvė
Lombardo gatvė / 123rf.com nuotr.

1. Stati it kalnas gatvė

Baldvino gatvė besidriekianti Danidino miesto provincijoje Naujoje Zelandijoje yra stačiausia visame pasaulyje. Nuostabiausia tai, kad beveik kas 3 m į aukštį po 1 m pakylanti teritorija buvo sukurta per atsitiktinumą. Gatvę projektavo ten niekada nesilankę anglai, tad nė neįtarė apie tokį žemės reljefą. Kad yra šokių tokių problemų suprato tik darbininkai, kai atvyko tiesti kelio. Taigi darbai nėjo labai sklandžiai: vietoj asfalto teko naudoti betoną, kadangi pastarasis iškart tekėdavo žemyn. Tačiau gana keista vietovės padėtis visai nė motais žmonėms, kurie šalikelėse pasistatė namus.

Shutterstock.com nuotr./Baldvino gatvė
Shutterstock.com nuotr./Baldvino gatvė

2. Ilgiausias planetos greitkelis

1923 m. planuoti pradėtas, šiuo metu ilgiausiu automobilių keliu tituluojamas Panamerikos greitkelis taip vadinamas ne veltui, jis tęsiasi nuo Aliaskos iki Čilės sujungdamas abiejų Amerikos kontinentų šalis. Jei kada teks juo keliauti, greičiausiai įveiksite tik nedidelę dalį, kadangi pervažiuoti jį visą gali pasirodyti be galo sudėtinga. Taip yra dėl neįtikėtino ilgio, siekiančio 48 tūkst. km, kurie apima net 15 skirtingų valstybių, tarp jų, žinoma, Jungtines Amerikos valstijas, Meksiką, Argentiną, Salvadorą ir Peru.

Shutterstock.com nuotr./Panamerikos greitkelis
Shutterstock.com nuotr./Panamerikos greitkelis

3. Plačiausia gatvė ne tik Argentijoje, bet ir visame pasaulyje

Argentinos Nepriklausomybės dienos garbei pavadinta Liepos 9-osios alėja yra pati plačiausia gatvė žemėje. Per visą miesto kvartalą besitiesiantis kelias išsišakoja į 6 takus, o visoje teritorijoje likęs tik vienas pastatas – buvusi susisiekimo ministerija. Tačiau čia galima pamatyti ir aplankyti daug kitų įdomių objektų, tokių kaip: garsiojo Don Kichoto statula, visiems gerai žinomas Obeliskas, senoji Prancūzijos ambasada bei Respublikos aikštė.

Shutterstock.com nuotr./Liepos 9-osios alėja
Shutterstock.com nuotr./Liepos 9-osios alėja

4. Keista zigzagų gatvė

Lombardo kelias įsikūręs ant kalno netoliese Hyde ir Leavenworth gatvių San Fransiske yra ne tik labiausiai vingiuotas, bet ir lėčiausias planetoje. Saugumo sumetimais dėl didelio kalno nuolydžio gatvė buvo suprojektuota su 8 staigiais vingiais, taip siekiant sušvelninti statumą. Atkarpoje, kur eismas vyksta tik į vieną pusę ir negalima statyti automobilių negalima nepastebėti, kad didžiausias leidžiamas greitis siekia tik 8 km/h, taigi vietovė išgarsėjo ne tik dėl keisto išdėstymo, bet ir dėl lėtumo.

Shutterstock.com nuotr./Lombardo gatvė
Shutterstock.com nuotr./Lombardo gatvė

5. Kelias į senąjį pasaulį

Sąrašą baigsime dar viena -iausia pasaulio gatve, tačiau tai veikiau kelias, besidriekiantis link Gizos miesto Egipte ir jungiantis karjerus iki pietvakarių Kairo, Karūno ežero prieplaukos. Maždaug 12 km ilgio takas siekia labai gilią senovę ir skaičiuoja apie 4600 m, todėl būtent jis yra laikomas seniausiu grįstu keliu visame pasaulyje. Link didingų piramidžių vedanti teritorija buvo reikalinga statybų darbams užtikrinti, per ją darbininkai gabeno gigantiškus bazalto luitus ir kitas medžiagas.

Shutterstock.com nuotr./Kelias Gizos link
Shutterstock.com nuotr./Kelias Gizos link

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius