Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo ypatingi septyni naujieji gamtos stebuklai?

2011-ųjų lapkričio 11 dieną pasaulį pasiekė žinia, jog pagaliau, po keturis metus trunkančio balsavimo proceso, buvo paskelbti septyni naujieji pasaulio stebuklai. Solidi komisija po ilgų diskusijų išrinko įspūdingiausias pasaulio vietas, kurias turėtų aplankyti kiekvienas keliautojas.
Igvasu krioklys, Argentina
Igvasu krioklys, Argentina / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

1. Dinozaurų giminaičių buveinė

Indonezijoje, daugiau nei per dviejų tūkstančių kvadratinių kilometrų teritoriją išsiplėtęs Komodo nacionalinis parkas užima ne tik tris salas, bet ir jas supančius koralinius rifus. Nors povandeninis pasaulis nustebina ir visko mačiusius nardytojus, rezervatas buvo įkurtas norint apsaugoti čia besiglaudžiančius didžiausius pasaulyje driežus – Komodo varanus.

Drakonais ir dinozaurų giminaičiais pravardžiuojami ropliai išauga iki 3 metrų ilgio ir sveria maždaug tiek, kiek ir vidutinio sudėjimo vyrukas – apie 70 kilogramų. Nors mėsėdžiai gyvūnai atrodo vangūs, derėtų jų pasisaugoti – puldami Komodo varanai gali judėti net 18km/val. greičiu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Daromas Komodo varano pėdos atspaudas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Daromas Komodo varano pėdos atspaudas.

2. Romantiškiausias „stalas“ pasaulyje

Pietų Afrikos Respublikoje iškilęs Stalo kalnas – tikras šalies pasididžiavimas, amžiumi pralenkiantis net tokius galiūnus kaip Himalajai ar Alpės. Gamtos stebuklas, kurį prezidentas Nelsonas Mandela kartą pavadino „dovana Žemei“, virš jūros lygio išsikišęs 1086 metrus ir vis dar auga!

Visgi daugiausią keliautojų pakeri neįprasta kalno forma – plokščias paviršius išties primena stalą, o virš jo pakibusį debesį vietiniai šmaikštaudami praminė „staltiese“. Vienoje labiausiai fotografuojamų vietų pasaulyje netrūksta ir romantikos – kas mėnesį viršūnėj susituokia bent dvi poros.

Kelioniuakademija.lt nuotr./Stalo kalnas
Kelioniuakademija.lt nuotr./Stalo kalnas

3. Čedžu – kūgiais padengtas vulkanas

Nuo Pietų Korėjos kranto maždaug 130 kilometrų nutolusi Čedžu sala lietuviams dar mažai pažįstama. Visgi jos patekimas į naujųjų pasaulio gamtos stebuklų sąrašą kalba pats už save. Labiausiai regionas garsėja neaktyviu Halasano ugnikaliu, virš jūros lygio iškilusiu beveik 2 kilometrus. Vulkano šlaitus nusėjo šimtai smailių, iš lavos susidariusių kūgių, o krateryje tyvuliuojančio Baengnokdamo ežero vaizdas nepalieka abejingų. Taip pat verta aplankyti vienintelį Korėjoje į vandenyną įtekantį Jeongbang krioklį bei juodai-baltai nudažytą Jusangjeolli skardį.

new7wonders.com/Čedžu sala
new7wonders.com/Čedžu sala

4. Versmės iš velnio gerklės

Niagarą įspūdingiausiu pasaulio kriokliu gali vadinti tik tie, kurie nematė Igvasu. Argentinos ir Brazilijos sandūroje stūksantis vienas iš pasaulio stebuklų apima 14 krioklių, siekiančių 80-ies metrų aukštį. Net didžiausiam skeptikui įspūdį paliks „Velnio gerkle“ vadinamas U formos, 150 metrų į plotį besitęsiantis klifas, pro kurio kraštus veržiasi galingos srovės. Tam, kad išvystumėte Igvasu visų gražumu, teks aplankyti abiejų valstybių teritorijas.

Beje, pasiruoškite fotoaparatus – virš krioklio dažnai „pakimba“ kvapą gniaužianti vaivorykštė.

123rf.com nuotr./Igvasu krioklys iš Argentinos pusės
123rf.com nuotr./Igvasu krioklys iš Argentinos pusės

5. Vandenyje išdygęs akmenų labirintas

Vietnamą vis dažniau renkasi turistai iš viso pasaulio, o į septynių naujųjų gamtos stebuklų patekusią Halongo įlanką galima vadinti viena pagrindinių to priežasčių.

Smaragdinio vandens užutėkyje išdygo beveik 2000 neįveikiamų, kartais 300 metrų aukštį siekiančių kalkakmenio uolų bei salų, iš kurių keletoje įsikūrė apie 20 etninių grupių.

Ne mažiau nei įspūdingas kraštovaizdis Halonge žavi ant vandens plūduriuojantys žvejų kaimeliai – čia valtys tampa ne tik transporto priemonėmis, bet ir namais, o draugiški vietiniai mielai palydi keliaujančius po nuostabaus grožio akmeninį labirintą.

6. Tamsieji žemės plaučiai

Septynių milijonų kvadratinių kilometrų teritoriją užimantis Amazonės baseinas tiesiog privalėjo patekti į naujųjų stebuklų sąrašą. „Žemės plaučiais“ vadinamame didžiausiame planetos tropiniame miške pagaminama maždaug 20 proc. viso pasaulio deguonis, o Amazonės upę dydžiu lenkia tik Afrikoje tekantis Nilas.

Devynių šalių teritorijas apimančias džiungles dengia toks tankus šakų kupolas, jog pro jį beveik neprasiskverbia šviesa, o pradėjus lyti lietus pasiekia žemę tik po 10 minučių. Beje, čia vis dar galima aptikti genčių, kurios niekada neturėjo kontakto su išoriniu pasauliu.

Evelinos ir Karolio nuotr./Alter do Chau – į Karibus panašūs paplūdimiai. Amazonės baseinas
Evelinos ir Karolio nuotr./Alter do Chau – į Karibus panašūs paplūdimiai. Amazonės baseinas

7. Požeminis Filipinų stebuklas

Filipinai jau nuo senų laikų traukė egzotiškos gamtos mėgėjus, kurie, nepabūgdami taifūnų ir audrų, čia mėgaujasi pasakiško grožio gamta. Todėl nenuostabu, kad ir šios salų valstybės pavadinimas šmėžuoja naujųjų pasaulio stebuklų sąraše.

To kaltininkė – daugiau nei 8 kilometrus besitęsianti požeminė Puerto Princesa upė, besislepianti po po įmantriausių formų uolomis. Nors viduje tvyro prieblanda, tarsi iš vaško nulieti stalagmitai ir stalaktikai gniaužia kvapą. Beje, tokią išvyką planuokite iš anksto, kadangi per dieną upe galinčių plaukiančių žmonių skaičius – ribotas.

Kelionių pasiūlymus į šias egzotines šalis rasite – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius