Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mįslingiausios vietovės Armėnijoje

Armėnija be galo įdomi valstybė savyje sauganti mitais ir legendomis apipintą istoriją bei kultūrą. Čia rasite nuostabius peizažus, asketiškus vienuolynus ir kitus neįtikėtinus, sujungusius gamtą ir žmogų, kūrinius. Šį kartą pristatome jums senovines ir mįslingas šalies vietas, kurias būtina išvysti bent kartą gyvenime.
Zorats Kareras
Zorats Kareras / 123rf.com nuotr.

1. Viena seniausių pasaulio observatorijų – Armėnijos Stounhendžas

Armėnijos pietuose, Siunicho regione, netoliese Sisiano miesto stūkso plokščiakalnis nusėtas daugybe apie 50 t. sveriančiais paslaptingais akmenimis. Vietovėje yra net 223 statiniai, vietinių gyventojų dar vadinami – Akmeniniu būriu. Nors senovės pasaulio palikimo paskirtis nėra tiksliai įvardyta, ji laikoma unikalia ir į teritoriją pritraukia daugybę mokslininkų, istorikų ir paprastų smalsuolių.

Šalies Stounhendžo centriniai akmenys surikiuoti koncentriniais ratais, o tai būdinga daugeliui kitų panašių objektų randamų visoje Europoje. Bet mistika tuo tikrai nesibaigia, dar viena Zorats Karero ypatybė – 85 luituose įvairiais kampais pragręžtos skylės į dangų arba horizontą. Pats išdėstymas primena Gulbės žvaigždyną minimą Armėnijos mitologijoje, kuriuo tikėjo tokios tautos kaip graikai ir kinai. Skamba neįtikėtinai, tačiau spėjama, kad ypatingas kūrinys kadaise buvo naudojamas kaip astronominė observatorija.

Shutterstock.com nuotr./Zorats Kareras
Shutterstock.com nuotr./Zorats Kareras

2. Slėpiningas Armėnijos kaimas uolose

Khndzoresk – kaimas įsikūręs ant didelio kanjono nuolydžio Syunik provincijoje, valstybės pietryčiuose. Mįslingai atrodantis gamtinių ir dirbtinių uolų kompleksas nuostabus tiek žiemą, kai jį gaubia storas sniego sluoksnis, tiek vasarą, kai šis slepiasi po vešlia ir žalia augmenija. Vietovėje iki 1950 metų vis dar gyveno žmonės, tačiau šiandien tai turistams ir pasaulio keistenybių išsiilgusiems skirta vieta.

Įspūdingai atrodančioje gyvenvietėje yra bažnyčia, o kiekvienas „namelis“ turi skylę durims ir erdves, atstojančias langus. Žvelgiant į teritoriją iš tolo galima ne tik grožėtis gamtos ir žmogaus kūriniu, bet ir pasinerti į šalies istoriją. Beje, Khndzoreske jau šiais laikais buvo nutiestas dvi kaimo dalis jungiantis 160 m ilgio kabantis tiltas. Įdomiausia , jog tam, kad jį pastatytų darbininkai nenaudojo mechanizmų ir net reikalingas darbams medžiagas gabeno vežimais, kuriuos tempė arkliai. Tai be galo ekstremali vieta, tad turintiems aukščio baimę bus sudėtinga ją įveikti.

Shutterstock.com nuotr./Khndzoresk kaimas
Shutterstock.com nuotr./Khndzoresk kaimas

3. Paslaptingasis ugnikalnis ir nepaaiškinami raižiniai

Sunku patikėti kiek daug Armėnijoje galima rasti pasakiškų ir daugybę klausimų keliančių vietovių. Gegharkuni srityje yra ne tik nuostabusis Sevana ežeras, bet ir nepakartojamas Aždahako ugnikalnis. Beveik 3,6 km kalnas yra vienas iš trijų didžiausių visoje šalyje, tačiau jau senokai užgesęs ir nebekeliantis grėsmės. Milžinas savo viršūnėje saugo kraterį ir ežerą, bet taip pat jo nuolydyje išsibarstę nepaaiškinamos kilmės akmenys, kuriuos vietiniai gyventojai vadina drakonais, o patį Aždahaką – drakonų namais.

Išsimėčiusiose objektuose aptinkami įvairūs uolų raižiniai, o apylinkėse sklando legenda, kad raižiniais išpuošti akmenys vaizduoja mitinius Periodų parko herojus, kurie pasak legendos, kadaise buvo užtvėrę kelią žmonės link vandens ir reikalavo aukų, kad šie galėtų atsigaivinti. Dar vienas keistas radinys – ne vulkaninės kilmės skylė, tačiau mokslininkai tvirtina, kad ji atsirado dėl asteroido.

Shutterstock.com nuotr./Aždahako ugnikalnis
Shutterstock.com nuotr./Aždahako ugnikalnis

Egzotinių kelionių į Armėniją specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius