Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tibetas: nuo didingų šventyklų iki deguonies trūkumo

Tibetas mums tolima ir mistiška šalis, tačiau tuo pačiu viliojanti ir žavinti savo kultūra bei istorija. Susikurtuose religingos šalies stereotipuose tikrai yra tiesos, pavyzdžiui, čia didžiąją dalį gyventojų sudaro vienuoliai, o miestuose pilna šventyklų ir vienuolynų. Tie kas svečiavosi Tibete sako, kad kiekvienas europietis bent kartą gyvenime turėtų aplankyti Dalai Lamos gimtinę. Pristatome įdomiausias šalies vietas, kurias būtina pamatyti.
Lasa, Tibetas
Lasa, Tibetas / 123rf.com nuotr.

Istorinė sostinė ir Dalai Lamos gimtinė

Shutterstock.com nuotr./Lasa, Potala rūmai
Shutterstock.com nuotr./Lasa, Potala rūmai

Istorinė sostinė Lasa yra labai svarbus kultūrinis ir ekonominis Tibeto centras, kuris reikšmę įgavo dar pirmajame tūkstantmetyje, kai jame pradėjo kurtis vis daugiau vienuolynų ir šventyklų. Ne veltui išvertus iš vietinių kalbos Lasa reiškia „Dievų vieta“. Būtent čia galėsite išvysti įspūdingas „Didžiosios maldos“ festivalio metu atliekamas piligrimų apeigas Jokhango šventovėje arba pasiklausyti kaip vyksta vienuolių debatai, vyresniesiems testuojant jaunesniuosius Sera Monstery maldos namuose.

Be įdomių ceremonijų, būtina pamatyti svarbiausią miesto objektą – Potala rūmus. Jų bokštai nuo raudonosios kalvos į dangų iškilę 117 m, o iki 1959 m. ten buvo Dalai Lamos rezidencija.

Miestas, kuriame gausu šventyklų, bet trūksta deguonies

Shutterstock.com nuotr./Šigadzė
Shutterstock.com nuotr./Šigadzė

Antras pagal dydį Šigadzės miestas įsikūręs Bramaputros ir Nyangchu upių santakoje vakarų Tibete, ypatingas dėl savo geografinės padėties – jis iškilęs virš jūros lygio net 3,9 km, ne šiaip sau vietovė vadinama vienu iš aukščiausių miestų. Vertėtų žinoti, kad būtent dėl tokio išsidėstymo žmonės gauna apie 35% mažiau deguonies nei įprasta, tad nenustebkite jei tik atvykus pasidarys silpna.

Šigadzė gerai žinoma dėl Tašilunpo vienuolyno, tradicinės Pančen Lamos, Dalai Lamos įpėdinio, buvimo vietos. Tvirtovę, kuri buvo pastatyta dar XV a., sudaro didžiulis kompleksas susidedantis iš didingų pastatų su auksiniais stogais ir akmenimis grįstomis alėjomis. Apsilankę Tašilunpe turėsite galimybę iš arčiau susipažinti su atsiskyrėlių gyvenimu ir buitimi.

Aukščiausias pasaulio kalnas ir šventi ežerai

Shutterstock.com nuotr./Everestas
Shutterstock.com nuotr./Everestas

Tibetas gali didžiuotis ne tik istorija bei kultūra, bet ir įspūdinga gamta: vietovę supa didingi kalnai, slėniai, miškai ir šventi ežerai. Vienas iš geriausiai visame pasaulyje žinomų Tibeto gamtos stebuklų yra aukščiausias pasaulio Everesto kalnas. Snieguotas milžinas skiria Tibetą nuo Nepalo, o pastarojo pusėje yra įrengtas Sargamathos nacionalinis parkas, kuris be galo populiarus tarp keliautojų.

Ne ką mažiau įspūdžių paliks ir antroji pagal ilgį Kinijos upė Huanghė vingiuojanti net 4700 km. Jos geltonos spalvos vanduo su žaliais kraštovaizdžiais drauge sukuria nepakartojamą vaizdą. O jei mėgstate pėsčiųjų žygius, tikrai vertėtų aplankyti Šokinėjančio tigro tarpeklį, jo ilgis siekia 15 km, o pasivaikščiojimui įrengti nuostabūs takai, iš kurių atsiveria gražiausi apylinkių peizažai.

Egzotinių kelionių į Tibetą specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius