-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalia kultūra ir laukine gamta užburianti Balio sala

Balio sala – tai lyg visai kitoks pasaulis, nei tas, prie kurio esame įpratę. Čia savitas gyvenimo būdas, kultūra ir nuotykiais alsuojanti laukinė gamta. Ne veltui vietovė tokia mylima turistų. Taigi, susipažinkite su objektais, kuriuos būtina išvysti svečiuojantis užburiančiame Balyje.
Ubudo miestas
Ubudo miestas / Shutterstock.com

1. Iš kaimelio į Balio salos kultūros centrą

Ubudas, esantis pietų Balyje, kažkada buvo tik nedidelis kaimelis, o vėliau pradėjus plūsti užsienio menininkams bei intelektualams, norėjusiems padrąsinti karališkąją šeimą, vietovė išaugo į labai svarbų kultūrinį ir turistinį salos centrą. Ryžių terasų, kurias pasak vietinių saugo deivė Cili, apsuptas miestas gali pasigirti įspūdingais šokių ir muzikos pasirodymais, šventyklomis, istorinėmis vietovėmis ir be galo įdomiais kaimais.

Pastarieji, tokie kaip: Čelukas, Batuanas ir Masas, užsiima įvairiais rankdarbiais. Vieni gamina aitvarus, kiti drožinėja medieną, o treti kuria nuostabius papuošalus iš sidabro ir aukso. Keliautojai dažnai čia užsuka tik porai valandų, tačiau lieka ilgesniam laikui, o tam, kad jų laisvalaikis būtų tobulas, mieste yra puikiai išvystyta pramogų ir poilsio infrastruktūra. Beje, netoliese Ubudo galima išgerti ir žymiosios „Kopi Luwak“ kavos.

Shutterstock.com/Baturo ugnikalnis
Shutterstock.com/Baturo ugnikalnis

2. Salos milžinas

Tūkstančio šventyklų arba Indijos vandenyno perlu vadinamoje Balio saloje stūkso Baturo ugnikalnis, kuris vietovėje yra antras didžiausias kalnas, o jo aukštis siekia 1,7 km. Prieš 30 tūkst. metų vieną didžiausių išsiveržimų žmonijos istorijoje sukėlęs, iš trijų ugnikalnių sudarytas ir šiandien vis dar aktyvus vulkanas gali pasigirti nepakartojamais vaizdais. Jį supa milžiniški ryžių laukai, vaisiais nuklotos apylinkės ir bambukų plantacijos.

Mat ugnikalnio suformuotas reljefas yra itin derlingas. Netoliese telkšo tokio pat pavadinimo ežeras, kuriame gausu žuvies. Tiesa, vandens telkinys yra susiformavęs ir Baturo senojo kraterio vietoje. Kelionė aukštyn ir žemyn pėsčiomis, į vietinių dar vadinamą – Kintanami vulkaną, gali tapti nepakartojama jūsų atostogų dalimi. Turėsite galimybę pasimėgauti įspūdingais gamtos reginiais, apsilankyti turistiniame restorane, o galbūt net pietų užsukti į vietinių gyventojų, keisto stiliaus, namukus jau leidžiantis žemyn nuo milžino.

Shutterstock.com/Tirta Empul šventykla
Shutterstock.com/Tirta Empul šventykla

3. Šventykla, šalia kurios teka jaunystės šaltinis

Balio gyventojams vanduo turi ypatingą, gydomąją ir valomąją reikšmę, jis taip pat labai gerbiamas, nes juo laistomi ryžiai – maisto šaltinis.

Tad saloje šventyklos esančios prie arba ant vandens telkinių laikomos ypač svarbiomis. Viena jų – Tirta Empul, senovinė bažnyčia, šalia kurios teka šventos versmės, pasak vietinių gyventojų, nuplaunančios nuo žmogaus tiek dvasinį, tiek fizinį purvą.

Teritorijoje atliekamos „Melukat“ apsivalymo apeigos, tačiau prieš jas būtina nueiti į pačią šventyklą. Ritualo metu moterys privalo dėvėti pečius dengiančius marškinėlius, o vyrai gali eiti nuoga viršutine kūno dalimi.

Magiškų savybių turintis šaltinis naudojamas visoms apylinkių kremavimo apeigoms, o tai ženklas, kad gyventojai rimtai žiūrį į galingą vandens stichiją. Dažnai netoliese paliekamos aukos dievams: gėlės, ryžiai ir net pinigai.

Egzotinių kelionių į Balį specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius