-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 pasaulio šalių, kurias vertėtų aplankyti dar šiais metais

2013 metai persirito į antrą pusę, daugeliui baigėsi atostogos, tačiau dar daug kas iš mūsų planuoja savo šiltas rudens ir žiemos išvykas. „Pasaulis kišenėje“ siūlo peržvelgti „Lonely Planet“ autorių sudarytą sąrašą valstybių, kurias reiktų aplankyti būtent šiemet. Keliose jau esate buvę? Gal jau kraunatės lagaminus ir ruošiatės į kelionę viena iš krypčių? O ką, jūsų manymu, praleido „turistų Biblija“ dažnai vadinamas leidinys? Pasidalinkite savo įžvalgomis komentaruose.
10 vietų, kurias vertėtų aplankyti 2013 metais
10 vietų, kurias vertėtų aplankyti 2013 metais

1. Šri Lanka – mažų kainų rojus ir vėl keliautojų žemėlapiuose

Verta keliauti: dėl kultūros, nepramintų takų ir geriausios kainos bei kokybės santykio

Azijos dvasia nuotr./Kelionė po `ri Lanką
„Azijos dvasia“ nuotr./Kelionė po Šri Lanką

Tragiškai suplakta 2004 metų cunamio ir alinta 1983-2009 metais trukusio pilietinio karo, Šri Lanka vis dar gali pasigirti nepasiekiamomis net ir bebaimiam keliautojui vietomis. Kartusis konfliktas pasibaigė, investuotojai atsigręžė į Šri Lankos turizmo sektorių, todėl kiekvienais metais šioje lašo formos saloje žemiau Indijos atvyksta vis daugiau ir daugiau turistų. Kainos tikrai nesikandžioja, o pigūs skrydžiai iš tarptautinio skrydžių centro Bankoko pavertė šią šalį tikrai pigia vieta atostogoms už pakankamai mažą kainą. 

2. Juodkalnija – laukinio grožio pripildyta kylanti žvaigždė

Juodkalnija
Juodkalnija

Verta keliauti: dėl daugybės veiklos, nuotykių, nepramintų takų

Gamta tikrai nepašykštėjo Juodkalnijai grožio. Čia rasite ir tokius į atmintį įstringančius gamtovaizdžius, kaip Kotoro įlanka ar maloniai šurmuliuojančius paplūdimius palei Rivjerą. Visgi vykdami į Juodkalniją būtinai šalia maudymosi kostiumėlio įsimeskite ir žygio batus. Nes, nukeliavę gilyn į šalį, tikrai būsite ne mažiau nustebinti ir kalnų grožio. Nauji ir vis gausėjantys žygių bei dviračių maršrutai, gerėjanti turizmo infrastruktūra leis jums ištyrinėti neįtikėtiną Juodkalnijos gamtą kaip niekada gerai.

3. Pietų Korėja – nuginkluojantis grožis ir nuotykiai gamtoje

Vertėtų aplankyti: dėl daugybės veiklų, įdomių renginių, taip pat dėl nepramintų takų.

Modestos Naciutės albumo nuotr./Seulas
Modestos Naciutės albumo nuotr./Seulas

Be jokių didelių įžangų – Pietų Korėja tyliai, bet gana greitai išsivystė į labai patrauklią vietą golfo, žygių į kalnus mėgėjams ar žvejybos entuziastams. Vis dėlto kol kas tikrai ne daug kas žinojo apie šios šalies turizmo galimybes. 2013 metai – būtent tas laikas, kai nežinios skraistė galėtų nukristi – ši šalis jums pasirodys visu savo gražumu.

4. Ekvadoras – atgimstantys geležinkeliai atveria atogrąžų miškus

Greitgrisim.lt nuotr./Kotopaksi ugnikalnis
Greitgrisim.lt nuotr./Kotopaksi ugnikalnis

Verta aplankyti: dėl maisto, įvairių veiklų, nepramintų takų

Ekvadoro geležinkelių tvarkaraščiai 2013 metais pasikeitė radikaliai. Naujos traukinių linijos sujungė kosmopolitišką sostinę Kitą su pakrantės uostu Guajakiliu. Geležinkeliai taip pat artimiausiu metu leis pasiekti žymųjį Ekvadoro ugnikalnį Kotopaksį (5900 m) ir Velnio nosies geležinkelį – stačiausią ir labiausiai plaukelius ant odos šiaušiantį pasaulio traukinių kelią. Visų geležinkelio projektų vykdytojai tiki, kad tai padės pritraukti nesuskaičiuojamas mases turistų.

Pasakojimas apie Ekvadoro pakrantę.

Nuotykiai Ekvadoro kalnuose.

Prie žymiojo Ekvadoro ugnikalnio.

5. Slovakija – nusiteikite kultūringam Europos kampeliui

Verta aplankyti: dėl kultūros, nuotykių, laukinės gamtos

Ditmos nuotr./Slovakija Aukatieji Tatrai
Ditmos nuotr./Slovakija Aukštieji Tatrai

Praėjus dviem dešimtmečiams nuo aksominės revoliucijos Slovakija, kaip ir Lietuva, virto viena greičiausiai augančių Senojo žemyno ekonomikų. Dabar tai viena geriausių vietų slidinėjimo entuziastams ar savaitgalio išvykų mėgėjams. Jei keliaujate automobiliu iš Lietuvos į pietus, nepamirškite stabtelėti Slovakijoje. Čia ir Aukštieji Tatrai, SPA centrai ir puikus, pigus aptarnavimas.

„Pasaulis kišenėje“ pasakojimas apie slidinėjimą Aukštuosiuose Tatruose.

6. Saliamono salos. Pietinės Ramiojo vandenyno salos - tokios kokios visada ir buvo

Verta aplankyti: dėl nuotykių, tikrai mažai pramintų takų, įvairių veiklų

Wikimedia.org nuotr./Saliamono salos
Wikimedia.org nuotr./Saliamono salos

Saliamono salos - tai visa Ramiojo vandenyno egzotika, kokią tik galite įsivaizduoti. Šios už Papua Naujosios Gvinėjos pasislėpusios mažos salos tikrai turtingos ne prabangiais viešbučiais ar prašmatniausiomis paslaugomis. Saliamono salose atrasite ekoturizmą, apsistosite pas vietinius, o nardymas ir koraliniai rifai kaip ir visa kita gamta čia tiesiog įspūdingi. Be to, šalis išsivadavo iš pilietinių karų, pagerėjo susisiekimas su salomis ir netgi maliariniai uodai, anksčiau taip gąsdinę keliautojus, pastaruoju metu ne tokie pavojingi. 

123rf nuotr./Islandija
123rf nuotr./Islandija

7. Islandija – keista žemė, prikaustanti dėmesį

Verta aplankyti: dėl gražių vaizdų, atokių vietų, geros turizmo paslaugų kokybės, atitinkančios sumokėtus pinigus

Pakalbinkite bet kurį sutiktą turistą Islandijoje ir greitai suprasite, kad šioje mažoje saloje nelieka abejingų islandų tautai, jų gyvenimo būdui ir nuostabiai aplinkai. O kai paragausite puikių avies ar žuvies patiekalų, kai pajusite tikrą vietinių žmonių nuoširdumą...

Valiutos devalvacija Islandiją padarė daug patrauklesne turistų piniginėms. Aišku, pasaulinei ekonomikai atsigaunant, kainos nenumaldomai grįžta į senas vėžes.

Islandija, kaip pasakiškų kraštovaizdžių ir žmonių šalis, visiems žinoma senokai. Visgi čia labai gerai tinka pasakymas: „geriau vieną kartą pamatyti...“.

8. Turkija – išdrįsk nerti giliau

Verta aplankyti: dėl kultūros, valgio

www.turkeyvacationplaces.com nuotr./Nemruto kalnas Turkijoje
www.turkeyvacationplaces.com nuotr./Nemruto kalnas Turkijoje

Puikus susisiekimas autobusais šalies viduje, daugybė pigių oro linijų kompanijų ir "Turkijos avialinijos" pasirūpins, kad kelionės į šią šalį ir pačioje šalyje būtų pigios bei patogios. O jums tereikia ištrūkti iš populiariųjų kurortų, ir pamatysite pasakų šalį. Patyrinėkite istorinius ir senus Mardino bei Midyato miestus, apsivalgykite nuostabaus maisto Gaziantepe ir pamatykite neseniai atidengtus griuvėsius Gobekli Tepe miestelyje šalia Urfos.

Daugelis kaip burtažodžiai skambančių miestų pavadinimų atrodo visiškai nesusiję su Antalija, Kemeru ir kitais populiariais kurortais. Visgi tai ta pati šalis, kuri pilna žygių maršrutų, galimybių apsistoti vietinių kurdų namuose ar ramybės oazių toli, nutolusių nuo Stambulo šurmulio.

Bertos Tilmantaitės fotopasakojimas iš Turkijos.

9. Dominikos respublika – dar vienas Karibų perlas

Verta aplankyti: dėl įvairių spalvingų renginių, nuotykių ir geros kainos

Asmeninio albumo nuotr./Eglė `tandtaitė Dominikos Respublikoje
Asmeninio albumo nuotr./Dominikos respublikoje

Pastaraisiais metais Dominikos respublikos turizmo sektorius auga vos ne po 10 proc. per metus. Vis daugiau aviakompanijų stabteli šios šalies aštuoniuose tarptautiniuose oro uostuose. Lygiai taip pat ir kruiziniai laivai švartuojasi prie šalies krantų. Ir ne veltui – tai saulės ir smėlio žemė, su geriausiomis banglenčių sporto galimybėmis visoje Karibų jūroje.

10. Madagaskaras – Nojaus laivas, išplaukęs iš audros

Verta aplankyti: dėl gamtos, neįprastų nuotykių ir džiunglėmis apaugusių nepramintų takų

flickr.com nuotr./Madagaskaro baobabų alėja
flickr.com nuotr./Madagaskaro baobabų alėja

Po ilgų metų politinio nestabilumo ir neužtikrintumo, kuris ir smukdė turizmą šalyje, Madagaskaras pagaliau atsigauna. Šiemet Madagaskare vyksta daug pasikeitimų – renkamas prezidentas, parlamentas, keičiama konstitucija. Visa tai sutvirtins demokratijos šaknis šioje derlingoje žemėje.

O keliautojams būtent dabar ir reiktų lankyti šalį, kol ši neatsirado visų kelionių agentūrų pasiūlymuose. Ir būkite pasiruošę neišvirsti iš klumpių pamatę gražius kraštovaizdžius, keistus gyvūnus ir augalus. Tai ketvirta didžiausia pasaulio sala, slepianti daugybę turtų ir gyvybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius