Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 patys įdomiausi ir margiausi pasaulio turgūs

Spindintys šiuolaikiniai prekybos centrai – galbūt, tikrai yra praktiški, tačiau dažniausiai jie labai nuobodūs. Šį kartą siūlome jums pasižvalgyti ir apsipirkti kitur – kiek primirštuose ir į šalį nustumtuose turguose. Portalas Interesting-planet.ru parinko jums 7 margiausius ir įdomiausius pasaulio turgus.
7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, šurmuliuojantys
7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, šurmuliuojantys / 123rf.com nuotr.

1.       Khan Al Khalili turgus, Kairas

7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, aurmuliuojantys
7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, šurmuliuojantys

Tai pats didžiausias Afrikos ir pagrindinis Egipto turgus. Grįstos siauros gatvelės, tūkstančiai garsų, spalvų ir kvapų – visa tai dvelkia tikromis Rytų šalių pasakomis. Čia paaštrėja uoslė, nes iš visų pusių sklinda nuostabūs ir egzotiški kvapai: aromatinių aliejų, prieskonių, odos ir keptos mėsos.

Tačiau kaip ir visa kita Egipte, taip ir šis turgus yra padalintas į turistinį ir vietiniams skirtą turgų. Turistai dažniausiai apsiperka turistinėje dalyje, kurioje jie vaikščioja gražiomis siauromis gatvelėmis, prekeiviai kalba įvairiomis kalbomis ir kur parduodami suvenyrai. Nedaugelis turistų išdrįsta įkelti koją į vietinių dalį. Čia reikia būti labai greitam, nuolat judėti į priekį, negalima dažnai sustoti ir atidžiau apžiūrėti daiktų, nes keliukai siauri, tuojau pat susidaro didelės spūstys.

Khan Al Khalili turgus – tai pagrindinis turgus visame Egipte ir čia galima rasti įdomiausių smulkmenų ir suvenyrų daug pigiau, nei Hurgadoje ar kitame Egipto kurorte. Šis turgus yra neabejotinai įdomus nuotykis kiekvienam, kuris planuoja apsilankyti Kaire.

2.       Portobello turgus, Londonas

7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, aurmuliuojantys
7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, šurmuliuojantys

Londone, Notting Hillo Portobello gatvėje jau 300 m. veikia įspūdingas Portobello turgus. Jis tęsiasi apie dvi mylias. Portobello turgus dažnai apibūdinamas kaip didžiausias sendaikčių turgus Londone, čia galima įsigyti antikvarinių kėdžių, spintelių, senovišką regbio kamuolį ar anglų policininko uniformą. Čia galima įsigyti senų (iki senovinių jiems gal ir toloka, bet kad kai kuriems – bent keliasdešimt metų) baldų, meno kūrinių, sidabro gaminių, fotoaparatų, sovietinių medalių, kareiviškų kepurių, indų. Greta – originalūs nauji dirbiniai iš metalo, odos, saviti drabužiai (tiek nauji, tiek dėvėti). Mėgstantys „vintage“ stiliaus rūbus bei aksesuarus tikrai ras ne vieną parduotuvėlę, kurioje apsiperka ir tokios įžymybės kaip Sienna Miller ar Keira Knightley. Bėda ta, kad Portobello turgus veikia tik šeštadieniais.

3.       Blusų turgus Saint Ouenas, Paryžius

7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, aurmuliuojantys
7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, šurmuliuojantys

Kalbėdami apie blusų turgus negalime nepaminėti ir Paryžiaus „Marche aux Puces“, kurio pavadinimas pažodžiui ir reiškia „blusų turgus“. Be to, miesto svečiams jis labiau žinomas Saint Ouen vardu. Šis turgus — tai didelis blusturgis, kur kasmet užsuka apie 11 mln. lankytojų.

Turgus atsirado XIX am., kuomet paryžiečiams buvo uždrausta prekiauti senais savo daiktais miesto ribose, todėl jie persikėlė į aikštę, esančią toliau nuo miesto. 1885-aisiais šita netvarkingos prekybos vieta buvo pripažinta valdžios ir pavadinta Saint-Ouen turgaviete. Senos tradicijos nebuvo pamirštos, tad turgavietė net nesistengė atsikratyti blusų turgaus etiketės. Čia žmonės ir toliau prekiavo įvairiais iš spintų ištrauktais daiktais.

Šiandien tikrų blusų Paryžiaus turguje nerasite (anuomet jų čia knibždėte knibždėjo), čia veikiau pamatysite savo svajonių rūbą, retą senovinį daiktą. Tačiau blusų turgaus pavadinimas, užgimęs būtent šioje prekyvietėje, pasklido po visą pasaulį ir yra naudojamas iki šių dienų. Dirba turgus šeštadieniais, sekmadieniais ir pirmadieniais.

4.       El Rastro, Madridas

7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, aurmuliuojantys
7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, šurmuliuojantys

Kur sekmadienį užklysta daugelis Madrido gyventojų ir miesto svečių? Aišku, kad į El Rastro – milžinišką turgų miesto centre. Čia parduodami originalūs antikvariniai daiktai, įvairios keistenybės, vietinių žmonių atnešti jų plakatai ir knygos. Smagiausia, kad čia daugybę tikrai įdomių daiktų galima įsigyti vos už vieną kitą eurą. Vietos prekystaliai lūžta nuo prekių, atvežtų tiesiai iš Indijos ir Maroko. Spalvų ir garsų gausa tiesiog negali nepakerėti.

Ką galima nusipirkti Madrido turguje už 50 eurų, skaitykite čia.

5.       Naktinis turgus Arpore, Goa

7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, aurmuliuojantys
7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, šurmuliuojantys

Naktinis turgus, kuris vyksta šeštadieniais Arporo kaimelyje, tai ištisas kultūrinis renginys, kur ne tik galima nusipirkti drabužių ar suvenyrų. Čia ant scenos, turgaus viduryje, groja roko muzikantai bei vaidina artistai, o kitame turgaus gale groja GoaTrans didžėjai. Smalsius keliautojus šis turgus kaipmat įtraukia į savo naktinį gyvenimą.

Europiečiai Indiją nuo seno laikė prieskonių šalimi, pasaulinėje rinkoje šiandien ji – stambiausia prieskonių tiekėja. Šalies viduje prieskoniai irgi yra paklausi prekė. Net džiunglės Indijoje kartais kvepia kaip konditerijos fabrikas – reiškia čia auga cinamono medžiai, kvepiantys lyg tortai. Kai pirmą kartą paragauji nacionalinių indų patiekalų, negalima suprasti – karštas patiekalas ar šaltas. Burnoje nuo prieskonių kyla gaisras. Arporo turgus – tai lyg didelis kvapnus prieskonių ir spalvų katilas.

6.       Grand Bazar, Stambulas

123rf.com nuotr./7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, aurmuliuojantys
123rf.com nuotr./7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, šurmuliuojantys

Šis turgus turbūt yra visų gaminti mėgstančių žmonių svajonė. Apetitą ir fantaziją stimuliuojantis tūkstančio prieskonių kvapas pasklidęs visoje milžiniško turgaus teritorijoje nuo pat 1461-ųjų. Vienas seniausių pasaulio turgų šiandien įtraukiamas į daugelio turistų maršrutus. Jis vis dar neprarado savo rytietiško ir triukšmingo žavesio. Per 3000 parduotuvėlių šiame turguje išsidėstė per 61 gatvę. Todėl čia tikrai yra ką veikti. Tai tikras miestas mieste. Be to, tai didžiausias dengtas pasaulio turgus.

VIDEO: BE SIENŲ keliauninkų viešnagė Stambulo turguje

7.       Damnoen Saduak,  Bankokas, Tailandas

7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, aurmuliuojantys
7 įspūdingiausi pasaulio turgūs: spalvoti, kvapnūs, šurmuliuojantys

Kas dieną pietvakarių Bankoke šimtai tajų pirklių pastato savo prekystalius ir nukrauna juos vaisiais, desertais, suvenyrais ir rūbais. Tik atvėręs duris vakariečiams, šis turgus greitai tapo pagrindine turistų atrakcija. Tiesa, turistų susidomėjimas paveikė ir patį turgų: kainos pakilo ir Azijos tradicijos susimaišė su vakariečių reikalavimais. Dažnai teigiama, jog šis vienas stambiausių pasaulių turgų tapo tikru rojumi apsipirkimo manjakams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius