-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie pasaulio kraštą, kuriame susilieja dvi galingos gamtos stichijos

Dvi amžinos ir nenugalimos gamtos stichijos – Atlanto vandenynas ir Namibo dykuma – negali nežavėti. Namibo dykuma yra viena sausiausių dykumų pasaulyje, o Atlanto vandenynas apima maždaug penktadalį viso planetos paviršiaus. Susitinka šios dvi didžiulės gamtos jėgos Namibijoje, sukurdamos čia nepakartojamai stebuklingą kraštovaizdį, vertą kiekvieno keliautojo žvilgsnio.
Dviejų galingų gamtos jėgų karalystė
Dviejų galingų gamtos jėgų karalystė / 123rf.com nuotr.

Namibo dykuma plyti lygiagrečiai Atlanto vandenyno pakrantės pietvakarinėje Afrikos dalyje. Dykuma driekiasi Namibijos ir Angolos teritorijose, iš šiaurės į pietus iki Oranžinės upės. Namibo dykumos plotas – 80 900 kv. km (Lietuvos – 65 200 kv. km ). Manoma, kad tai seniausia pasaulio dykuma, kuriai yra bent 55 mln. metų, o formuotis ji pradėjo prieš 130 mln. metų – skiriantis žemynams. Namibo dykumos ilgis palei Atlanto vandenyną siekia apie 1600 km. Jos plotis į gilumą – 50–160 km. Dykuma žymi savo smėlio kopomis, kurios, priklausomai nuo saulės padėties ir drėgmės, intensyviai keičia savo spalvą. Taip pat ypatingos kopos yra tarp Svakopmundo ir Volvis Bėjaus. Jos yra vienos aukščiausių kopų pasaulyje, siekiančios iki 300 m.

Wikimedia.org/Creativecommons nuotr./Dviejų galingų gamtos jėgų karalystė
Wikimedia.org/Creativecommons nuotr./Dviejų galingų gamtos jėgų karalystė

Dykumoje krituliai labai reti. Ištisus metus pučia sausas, stiprus vėjas. Net žiemą temperatūra dažnai pasiekia 25 °C ir daugiau. Temperatūrų kaita tarp dienos ir nakties – labai didelė, nuo 25–30 °C dieną iki šalnų naktį. Atlanto vandenyno pakrantėje orus lemia šalta Bengelos srovė. Ji stipriai atvėsina vyraujančius pietvakarių vėjus, o tai stabdo kondensaciją ir neleidžia susidaryti lietaus debesims, dėl to reguliariai pažemėje susidaro tirštas rūkas. Vasarą temperatūra vėsi, o žiemą kartkartėmis būna šalnų. Vandens temperatūra retai pasiekia daugiau nei 15 °C. Būtent čia įsikūrę svarbiausi Namibijos uostai: Volvis Bėjus ir Liudericas, kurie laikomi vienais sausiausių pasaulio miestų.

Wikimedia.org/Creativecommons nuotr./Dviejų galingų gamtos jėgų karalystė
Wikimedia.org/Creativecommons nuotr./Dviejų galingų gamtos jėgų karalystė

Namibijos Respublika yra valstybė pietvakarių Afrikoje, Atlanto vandenyno pakrantėje. Namibija šiaurėje ribojasi su Angola ir Zambija, rytuose su Botsvana, o pietuose su Pietų Afrikos Respublika. Šalies pavadinimas kilęs nuo garsiosios Namibo dykumos, kuri dengia visą šalies pakrantę. Pavadinimas buvo parinktas kaip neutralus, nes Namibijoje nė viena tauta nesudaro daugumos.

Šalies vidurinę dalį sudaro plokščiakalnis, skiriantis Namibo ir Kalahario dykumas. Plokščiakalnyje dėl didelio aukščio naktimis gali pašalti, o kartais, nors tai labai retai pasitaiko, gali net pasnigti. Dienomis nėra taip karšta kaip dykumoje. Čia įsikūrę svarbiausi šalies miestai, taip pat ir sostinė Vindhukas. Namibijoje išvystytas tarptautinis oro susisiekimo transportas, geri keliai. Įvairūs peizažai ir gyvūnų gausa traukia turistus. Daugelis miestų ir bendrovių organizuoja įvairias keliones, ekskursijas, ekstremalius sporto renginius bei kitokias pramogas. 

VIDEO: Namibo dykuma susilieja su Atlanto vandenynu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius