Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinote, kas vadinama „Sacharos akimi“?

Kažkur Sacharos dykumos vakaruose, Adraro plynaukštės pietrytiniame pakraštyje, į rytus nuo Uadano gyvenvietės Mauritanijoje yra keistas geologinis darinys. Būtent jis ir vadinamas „Sacharos akimi“, mat žmonės, pažvelgę į šią dykumos vietą, mato akį. Oficialiai šis geologinis darinys vadinamas Rišato struktūra, pasakoja portalas Travel.ru.
Rišato struktūra – tai 40 km skersmens objektas, esantis Sacharos dykumoje
Rišato struktūra – tai 40 km skersmens objektas, esantis Sacharos dykumoje / Wikimedia.org nuotr.

Rišato struktūra – tai 40 km skersmens objektas, esantis dykumoje. Į įvairių uolienų sluoksnių erozijos suformuotus taisyklingos formos žiedus panašūs šio darinio elementai geriausiai matomi iš orbitos.

Wikimedia.org nuotr./Riaato struktūra  tai 40 km skersmens objektas, esantis Sacharos dykumoje
Wikimedia.org nuotr./Rišato struktūra – tai 40 km skersmens objektas, esantis Sacharos dykumoje

Geologai tvirtina, jog „Sacharos akį“ sudaro vėlyvojo proterozojaus nuosėdinės uolienos bei ordoviko smiltainis (pakraščiuose). Dėl struktūroje esančio erozijai atsparesnio kvarcito, susidarė kuestos. Kiekvienas apskritimas mena tam tikrą geologinį mūsų planetos laikotarpį: centre – Proterozojaus periodas (prieš 2,5 mlrd. m.), o akies kraštai susiformavo Ordoviko laikotarpyje (prieš 480 mln. m.), būtent tuomet Žemėje atsirado pirmieji sausumos augalai, bei susiformavo kristalai. Taip ir Sacharos dykuma buvo savo vietoje ne visada. Kadaise joje plytėjo vešlūs miškai, bet jie atsirado vėliau, po Ordoviko periodo. Iki tol po šia teritorija galėjo plytėti vėsūs požeminių vandenų klodai, kurie po truputi ardė būtent šią Sacharos vietą ir išgraužė „akį“.

Seniau Rišato struktūra laikyta meteorito krateriu, tačiau ši hipotezė paneigta. Ji negali būti ir vulkaninės prigimties, nes nerasta vulkaninių uolienų. Struktūra susidarė prieš 500–600 mln. m. ir laikoma erozijos paveiktu geologiniu kupolu.

Rišato struktūra gerai matoma iš kosmoso.

VIDEO: Rišato struktūra vilioja geologus ir turistus iš viso pasaulio

Siekiama, kad „Sacharos akies“ teritorija būtų paskelbta saugoma teritorija. Mokslininkai nori išsaugoti unikalų gamtos darinį, kad galėtų iki galo išsiaiškinti kaip jis susidarė. Šios žinios atskleistų naujų žinių apie mūsų planetos vystymąsi. Šiuo metu įvairūs Rišato struktūros susiformavimo scenarijai tikrinami elektroniniu būdu specialiais kompiuteriais.

Wikimedia.org nuotr./Riaato struktūra  tai 40 km skersmens objektas, esantis Sacharos dykumoje
Wikimedia.org nuotr./Rišato struktūra – tai 40 km skersmens objektas, esantis Sacharos dykumoje

Geriausias laikas vykti prie „Sacharos akies“ – nuo gruodžio iki kovo. Tokiu metu Sacharos dykumoje ne taip karšta ir galima keliauti neperkaistant. Tačiau pamiršti galvos apdangalo ir kremo nuo saulės vis vien nederėtų.

Kaip pasiekti?

Arčiausiai Rišato struktūros yra Uadano gyvenvietė, vos už 20 km nuo jos centro. Pasiekti geologinį stebuklą galima išsinuomavus automobilį ir pasukus į išdžiuvusią Ued Slilio upės vagą. Tačiau kartais slėnis prisipildo vandeniu, todėl prieš keliaujant prie „Sacharos akies“ vertėtų pasitikrinti oro prognozes.

Geriausias būdas pamatyti nežemiškus kraštovaizdžius – nuvykti prie Rišato struktūros centre esančio kraterio. Įdomesnė kelionė bus, jei pasisamdysite vietinį gidą. Jis papasakos istorijų, parodys plika akimi nepastebimų įdomybių.

Wikimedia.org nuotr./Riaato struktūra  tai 40 km skersmens objektas, esantis Sacharos dykumoje
Wikimedia.org nuotr./Rišato struktūra – tai 40 km skersmens objektas, esantis Sacharos dykumoje

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius