-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugumos Europos maudyklų vandens kokybė puiki

2013 m. daugumos Europos pajūrio paplūdimių, upių ir ežerų vanduo buvo aukštos kokybės – daugiau kaip 95proc. šių maudyklų atitiko būtiniausius reikalavimus. Pajūrio maudyklų duomenys šiek tiek geresni negu vidaus vandenų maudyklų.
Nudistai pasitiko saulę.
Nudistai pasitiko saulę. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Puikiai įvertintos visos Kipro ir Liuksemburgo maudyklos. Nuo šių šalių nedaug atsilieka Malta (puikiai įvertinta 99 proc. maudyklų), Kroatija (95 proc.) ir Graikija (93 proc.). Europos Sąjungos valstybės narės, kuriose yra daugiausia prastai įvertintų maudyklų, yra Estija (6 proc.), Nyderlandai (5 proc.), Belgija (4 proc.), Prancūzija (3 proc.), Ispanija (3 proc.) ir Airija (3 proc.).

Lietuvos maudyklos - puikios

2013 m. Lietuvoje buvo ištirta 112 maudyklų (16 pajūrio ir 96 vidaus vandenų).  97 proc. maudyklų vanduo buvo puikios arba geros kokybės. 100 proc. pajūrio ir 97 proc. vidaus vandenų maudyklų  vanduo buvo puikios arba geros kokybės.

Metinėje maudyklų vandens kokybės ataskaitoje Europos aplinkos agentūra (EAA) apžvelgė 22 000 Europos Sąjungos, Šveicarijos ir (pirmą kartą) Albanijos maudyklų vandens kokybę. Kartu su ataskaita Europos aplinkos agentūra parengė žemėlapį, kuriame galima pamatyti kiekvienos maudyklos 2013 m. rezultatus.

Gerai, kad Europos maudyklų vandens kokybė ir toliau išlieka aukšta. Tačiau negalime užmigti ant laurų, - sakė J.Potočnikas.

„Gerai, kad Europos maudyklų vandens kokybė ir toliau išlieka aukšta. Tačiau negalime užmigti ant laurų, kai kalbame apie tokį vertingą išteklių, kaip vanduo. Turime ir toliau užtikrinti visapusišką savo maudyklų, geriamojo vandens ir vandens ekosistemų apsaugą“, - sakė už aplinką atsakingas Europos Komisijos narys Janezas Potočnikas.

Europos aplinkos agentūros vykdomasis direktorius Hansas Bruyninckxas teigė, kad pastaruoju metu vandens kokybė gerėja.

„Europos maudyklų vandens kokybė per pastaruosius du dešimtmečius pagerėjo – jau nebepilame tiesiai į vandens telkinius tiek daug nuotekų. Šiandienos sunkumai kyla dėl trumpalaikio taršos padidėjimo per liūtis ir potvynius. Dėl jų gali būti perpildytos kanalizacijos sistemos, o fekalinės bakterijos iš dirbamos žemės nuplautos į upes ir jūras“, - sakė jis.

Tarša nemaža

Vietos valdžios institucijos stebi vietos paplūdimių vandenį – ima mėginius pavasarį ir per visą maudymosi sezoną. Maudyklų vanduo gali būti pripažintas „puikiu“, „geru“, „patenkinamu“ arba „prastu“. Vertinimas grindžiamas dviejų tipų bakterijų kiekiu vandenyje, pagal kurį nustatoma tarša iš kanalizacijos arba gyvulinės kilmės tarša. Šios bakterijos prarytos gali sukelti ligą (vėmimą ir viduriavimą).

Vertinant maudyklų vandens kokybę neatsižvelgiama į šiukšlinimą, teršimą ir kitus žalos gamtai aspektus. Nors dauguma maudyklų pakankamai švarios, kad nekeltų pavojaus žmonių sveikatai, daugelio Europos vandens telkinių ekosistemų būklė kelia nerimą. Akivaizdu, kad Europos jūrų ekosistemų būklė prasta – neseniai atlikto vertinimo duomenimis, Europos jūrų ekosistemoms pavojų kelia klimato kaita, tarša, žuvų išteklių pereikvojimas ir rūgštėjimas. Daugelio šių veiksnių įtaka tik didės.

Prastai įvertintos vos kelios

Daugiau kaip 95 proc. maudyklų atitinka būtiniausius reikalavimus, o 83 proc. atitinka griežtesnius reikalavimus, kad galėtų būti vertinamos puikiai. Tik 2 proc. maudyklų įvertintos prastai.

Liuksemburgas yra vienintelė šalis, kurios visos vidaus vandenų maudyklos įvertintos puikiai.

Būtiniausius reikalavimus atitinkančių maudyklų dalis 2013 m. buvo beveik tokia pat kaip ir 2012 m. Tačiau puikiai įvertintų maudyklų padaugėjo – 2012 m. jų buvo 79 proc., o 2013 m. – 83 proc.

Pajūrio paplūdimių vandens kokybė buvo šiek tiek geresnė – puikiomis pripažinta 85 proc. pajūrio maudyklų. Puikiai įvertinti visi Slovėnijos ir Kipro pajūrio paplūdimiai.

Vidaus vandenų maudyklų vandens kokybė šiek tiek prastesnė negu vidutinė. Liuksemburgas yra vienintelė šalis, kurios visos vidaus vandenų maudyklos įvertintos puikiai. Nuo jos nedaug teatsilieka Danija, kurioje puikiomis pripažinta 94 proc. vidaus vandenų maudyklų. Vokietijoje iš beveik 2000 vidaus vandenų maudyklų puikios kokybės yra 92 proc.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius