-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hondūro džiunglėse rastas legendomis apipintas „Baltasis miestas“

Mokslininkai Hondūro džiunglėse rado legendomis apipintą „Baltąjį miestą“. La Mosquitia regione šalies šiaurės rytuose jie aptiko aikščių, žemės pylimų ir vienos piramidės liekanas, rašo žurnalas „National Geographic“. Ekspediciją į radimvietę surengę mokslininkai įsitikinę, jog užčiuopė ne vieno miesto, bet visos dingusios civilizacijos pėdsakus.
Dingęs miestas Hondūre
Dingęs miestas Hondūre / D.Yoder/„National Geographic“ nuotr.

Įspūdingą vietą atradę archeologai teigia, kad ji praktiškai nepaliesta. Šioje Centrinės Amerikos dalyje džiunglėse karaliauja tik vietinė augmenija ir gyvūnija. 

Greičiausiai dėl to iki šiol legendomis apipinta vieta nebuvo surasta, nors ekspedicijų būta. 

Pirmą kartą duomenų, patvirtinančių, kad vieta, kurią vietiniai vadina „Baltuoju miestu“ arba „Dieviškosios beždžionės miestu“, realiai egzistuoja, gauta 2012 metais, kai mokslininkai išanalizavo iš oro darytas nuotraukas.

D.Yoder/„National Geographic“ nuotr./Dokumentuojami artefaktai
D.Yoder/„National Geographic“ nuotr./Dokumentuojami artefaktai

Atvykę į vietą ir čia surengę ekspediciją, mokslininkai mano atradę ne atskiro miesto, bet visos žlugusios civilizacijos pėdsakus.

Vieno iš ekspedicijos dalyvių Christopherio Fisherio iš JAV Kolorado universiteto teigimu, radimvietėje yra 1000-1400 mūsų eros metų artefaktai. Tačiau skirtingai nei apie taip pat šiame regione gyvenusius majus, apie „Baltojo miesto“ gyventojus ir jų kultūrą beveik nieko nežinoma – visos žinios remiasi legendomis.

Mokslininkai pasakojo, kad jiems pavyko nustatyti daugiau nei pusę šimto objektų. Iš žemės kyšojo 52 pastatų, skulptūrų ir kt. objektų viršūnės. Manoma, kad dar daugiau jų yra po žeme, pavyzdžiui, kapavietės. Radinius puošia gyvačių, maitvanagių, kitų gyvūnų atvaizdai.

D.Yoder/„National Geographic“ nuotr./Įspūdinga žmogaus-jaguaro galva
D.Yoder/„National Geographic“ nuotr./Įspūdinga žmogaus-jaguaro galva

Labiausiai tyrėjus pribloškęs dalykas – statulos, vaizduojančios mistinę būtybę – pusiau žmogų, pusiau jaguarą – galva. Ch.Fisheris spėjo, kad ji galėjo būti susijusi su tam tikromis ritualizuotomis apeigomis.

„Figūra atrodo tarsi užsidėjusi šalmą“, – sakė mokslininkas. Manoma, kad ji, kaip ir kiti radimvietės objektai, yra 1000-1400 mūsų eros artefaktas.

Visi radiniai buvo aprašyti, tačiau palikti neiškasti. Siekiant apsaugoti vietą nuo smalsuolių ir plėšikų, tikslios jos koordinatės neskelbiamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius