Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stambule esanti lietuvė: per televiziją ir SMS žinutėmis visi raginami eiti į gatves ir palaikyti prezidentą

Pagal mainų programą Stambulo universitete besistažuojančiai Gretai Dambrauskaitei pavyko išvengti tiesioginės akistatos su perversmu, tačiau, jos manymu, nekalti žmonės žuvo dėl politinių žaidimų.
Rytas Stambulo Atatiurko oro uoste
Rytas Stambulo Atatiurko oro uoste / Simono Dailidės nuotr.

Ryte Stambulas atrodė ramus

„Nelabai ką mačiau, nes per visus šiuos įvykius buvau namie, bet šiandien viskas atrodo kaip niekur. Tarsi nieko ir neįvyko. Tiesa, į lauką išėjusi nebuvau, bet pažvelgus pro langą atrodo kaip ir viskas gerai“, – sakė mergina.

Ji atviravo, kad daugelis jos vietinių draugų mano, kad tai buvo Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano suplanuotas spektaklis, norint parodyti, kokia stipri yra valdančioji pusė – kad net gali atysilaikyti prieš kariuomenę.

Atrodo, kad viskas buvo taip suplanuota norint labiau manipuliuoti žmonėmis.

„Stebint žinias iš tiesų susidarė tokia nuomonė. Atrodo, kad viskas buvo taip suplanuota norint labiau manipuliuoti žmonėmis. Aišku, tai padaryta buvo baisiu keliu“, – svarstė Greta.

Pasak jos, šiuo metu žmonių nuotaikos įvairios.

„Nežinau, kokios nuotaikos tų, kurie išėjo į gatves, bet tie, kurie namie, jaučiausi nesaugiai, nežino, ko laukti toliau. Iš tiesų daug žmonių mano, kad tai tik valdžios propaganda norit parodyti, kokie jie stiprūs. Dėl saugumo tikrai nežinau, bet per televiziją ir telefonu SMS žinutėmis visi yra raginami eiti į gatves ir palaikyti prezidentą. Iš mano pažįstamų, visa laimė, niekas nebuvo pačiame sūkuryje, aš pati buvau bare su draugais ir tik su keltu persikėlusi į Azijos pusę supratau iš žmonių veidų, kad kažkas negerai, ir kuo greičiau parėjau namo. Kol kas atrodo viskas ramu, bent jau mano gatvėje žmonių nėra“, - pasakojo mergina.

VIDEO: Kruvina naktis Turkijoje: kaip viskas vyko?

15min primena, kad penktadienį Turkijos sostinėje Ankaroje aidėjo šūviai, virš miesto skraidė kariniai sraigtasparniai. Stambulo Bosforo ir Sultono Mehmeto tiltais uždarytas eismas, vyko susišaudymai. Šie įvykiai susiję su šalyje vykdytu valdžios perversmu. Tuo metu Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas atostogavo, tačiau po kelių valandų grįžo į šalį. Stambule jį pasitiko minia palaikančių žmonių. Nors Turkijos vyriausybė skelbia, kad perversmas neįvyko, šalyje vis dar aidi šūviai, sprogimai.

Asmeninės nuotr./Greta Dambrauskaitė
Asmeninės nuotr./Greta Dambrauskaitė

Buvo atsidūrusi Stambulo oro uoste 2 minutės po teroro atakos

Gretai anksčiau teko lankytis Stambulo Atatiurko oro uoste kaip tik tuo metu, kai čia buvo įvykdytas teroristinis išpuolis. Oro uoste jos laukęs draugas prieš pat įvykį buvo visai šalia mirtiną išpuolį įvykdžiusio vyro, bet spėjo pasitraukti ir liko gyvas.

„Buvau prie pat įėjimo iš tos pusės, kur atgabena keleivius iš lėktuvo. Iš pradžių net nesupratau, kas tiksliai vyksta – tik girdėjau, kaip visi šaukė „Bomba, bomba!“ ir bėgo. Bėgau ir aš. Tiesą pasakius, aš pati nepuoliau į paniką. Tačiau šokas, žinoma, buvo – rankos drebėjo. Visų pirma norėjau susisiekti su šeima ir pranešti, kad man viskas gerai. Taip pat draugui, kuris laukė manęs oro uoste.

(Apie tai, kas vyksta) informacijos niekas neteikė – darbuotojai patys puolė į ašaras ir paniką. Viską sužinojau iš kitų žmonių, kurie turėjo internetą ir stebėjo, kas čia vyksta“, – sakė Atatiurko oro uoste per teroristinę ataką buvusi lietuvė.

Kartu su minia žmonių ji, kaip pati sako, bėgo atgal išėjimų link. Ten ir sustojo bei laukė žinių, ką daryti toliau. Mergina kartu su kitais žmonėmis pralaukė maždaug 3 valandas. Tuomet pareigūnai pakvietė žmones eiti į lauką pro pasų kontrolę. Tą pačią, kurioje įvykdytas išpuolis.

„Vaizdas buvo baisus: išsprogdintos lubos, sienos, stiklas. Aišku, matėsi kraujas, žmonių batai ir kiti daiktai ant žemės. Žinoma, per tą laiką, kol laukėme, viskas buvo gerokai aptvarkyta – lavonų nebuvo. Tačiau kraujas ir visa kita liko...“, – pasakojo mergina, pridūrusi, jog norėjo kuo greičiau išeiti iš oro uosto, kurį saugojo daug policijos pareigūnų, rankose laikiusių ginklus.

VIDEO: Po nepavykusio perversmo Turkijoje suimta mažiausiai pusantro tūkstančio kariškių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius