Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliautojai, mokslininkai ir žurnalistai seks žymaus lietuvių keliauninko Antano Poškos pėdomis Indijoje

Antanas Poška – vienas iš tarpukario Lietuvos herojų, mokslininkas ir keliautojas per aštuonis metus motociklu bei kitomis transporto priemonėmis apvažiavęs Aziją, pirmasis iš lietuvių prisilietęs prie Indijos kultūros, atlikęs nemažai svarbių antropologinių tyrinėjimų. Minint šio iškilaus lietuvio 110-tąsias gimimo metines grupė mokslininkų, žurnalistų ir keliautojų, padedami diplomatų, lapkričio mėnesį keliaus į ekspediciją Indijoje A.Poškai atminti.
Antanas Poška savo kelionėse
Antanas Poška savo kelionėse / Wikimedia.org nuotr.

Šį kartą ekspedicija sutampa ir su Indijos sostinėje Delyje vyksiančia tarptautine prekybos muge, kurioje bus pristatomas Lietuvos stendas. Ta proga Lietuvos ambasada rengia konferenciją A. Poškos atminimui. Čia žymus lietuvių keliautojas ir antropologas bus minimas kaip pirmas europietis XX a. pristatęs Lietuvą Indijai, bendravęs su šios šalies šviesuoliais Mahatma Gandhi, Rabindranatu Tagore. 

Vėliau veiksmas persikels į Kalkutą, kur taip pat daugybė A.Poškos darbų pėdsakų. Šioje vietoje daugiau planuoja pasidarbuoti mokslininkų grupė iš Vilniaus Universiteto Orientalistikos centro. Jie  mokslinėje konferencijoje žada pristatyti A.Poškos atliktus tyrimus, taip pat Lietuvos ir Indijos mokslines sąsajas. 

M.Vadiaio nuotr./Ekspedicijos organizatoriai
M.Vadišio nuotr./Ekspedicijos organizatoriai

„Dėl tragiškų to meto aplinkybių (karų ir politinės padėties) A.Poška neturėjo pripažintų mokslinių laipsnių, tačiau Bombėjuje apgynė magistro laipsnį, o vienas garsiausių Indijos lingvistų, parašęs darbus apie baltus ir arijus, vadino lietuvį daktaru. Yra ir daugiau mįslių susijusių A.Poška – dingusi jo disertacija, kiti darbai. Tad labai tikimės, kad šios ekspedicijos metu bent iš dalies atskleisime daugiau paslapčių apie tarpukario Lietuvos antropologą“, – ekspedicijos vieną iš tikslų įvardino Vilniaus Universiteto Orientalistikos centro sanskrito dėstytojas, Lietuvos-Indijos forumo prezidentas Vytis Vidūnas.

Ekspedicijoje dalyvausiančios žurnalistų grupės vadovas Gerimantas Statinis pabrėžė, kad kelionės tikslas nebus vien tik pamatyti naujas Indijos vietas. „Norėtume susitikti ir su vietos žurnalistais, pajausti kaip skleidžiamas laisvas žodis ir tokioje didelėje šalyje veikia demokratija. Žinoma filmuose ir fiksuosime įvykius bei stengsimės apie ekspediciją kuo labiau šviesti visuomenę“, – žurnalistų grupės tikslus trumpai išsakė Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubo pirmininkas G.Statinis.

Vienas pagrindinių šios ekspedicijos organizatorių, Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentas Algimantas Jucevičius irgi keliaus į Indiją, tačiau jo grupė kops į Himalajus. „A.Poška buvo pirmasis, kuris tais laikais žvelgė į Himalajų viršūnės, tad ir mes bandysime Poškos žvilgsniu ten pasižvalgyti“, – šypsojosi ilgametis žygių į kalnus organizatorius. 

M.Vadiaio nuotr./Ekspedicijos į Indiją A.Poakai atminti organizatoriai ir dalyviai
M.Vadišio nuotr./Ekspedicijos į Indiją A.Poškai atminti organizatoriai ir dalyviai

Šioje bendroje didelėje ekspedicijoje išsibarsčiusioje po Indiją dalyvaus ir „Vilturas“ kelionių organizatoriaus projektų vadovas Algirdas Valantijus, kuris su grupe taip pat kops į kalnus. 

Visi ekspedicijos dalyviai ir grupės sutarė bendrai filmuoti ir dirbti viena linkme, kad pargrįžę galėtų sukurti dokumentinį filmą. Prie ekspedicijos svariai prisidėjo ir Užsienio reikalų ministerija. Šios ministerijos padalinio Lotynų Amerikai, Afrikai, Azijai ir Ramiojo vandenyno šalims direktorės pavaduotoja Irena Skardžiuvienė pasidžiaugė, kad atsiranda tokios iniciatyvos. „Mūsų departamentas su keliomis ambasadomis ir su labai nedaug žmonių yra atsakingas už bendradarbiavimą su dviem trečdaliais pasaulio, tad kiek galėdami stengiamės padėti organizuoti tokias konferencijas ir keliones kaip ši. Juo labiau, kad A.Pošką galima būtų pavadinti tikrų tikriausiu Lietuvos ambasadoriumi Indijoje“, – sakė Irena Skardžiuvinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius