Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kita ramadano pusė: persivalgymas, ilgas miegas ir kiurksojimas prie televizoriaus

Pirmadienį per 1,6 mlrd. musulmonų visame pasaulyje pasitiko ramadaną – šventąjį pasninko, pakilios nuotaikos ir susilaikymo mėnesį. Jo metu islamą išpažįstantys žmonės nuo aušros iki saulėlydžio susilaiko nuo maisto, gėrimų, lytinių santykių, rūkymo, nešvankių ir tuščių kalbų bei jų klausymosi. Pasninkavimo taisyklės tokios griežtos, kad musulmonai per ramadaną negali nuryti net burnoje susikaupusių seilių – privalo jas išspjauti.
Viso pasaulio musulmonai pirmadienį pasitiko ramadaną
Viso pasaulio musulmonai pirmadienį pasitiko ramadaną. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visą mėnesį po keliolika valandų per parą be kąsnio ir gurkšnelio vandens išbūnantys musulmonai neretai kelia pagarbų daugybės kitų žmonių susižavėjimą: „Kaip galima taip ilgai susilaikyti net nuo vandens?“ Musulmonai pripažįsta, kad pačios sunkiausios – pirmosios pasninko dienos. Vėliau, esą, organizmas prie pasninkavimo pripranta. Tačiau ir musulmonai yra žmonės. Tai geriausiai atskleidžia kita ramadano pusė, apie kurią kalbama retai ir kurią geriausiai išmano islamą išpažįstantys asmenys.

Nematoma ramadano pusė

Kai kuriuos nematomus ramadano aspektus savo tinklaraštyje atskleidžia Saudo Arabijos pilietė, musulmonė Soha F.Khan. Moteris pateikia kelis įdomius, nors ir subjektyvius, faktus apie šventąjį musulmonų mėnesį:

Apsipirkimas prieš ramadaną

Pasak Sohos F.Khan, apsipirkimas prieš ramadaną tampa tikru pragaru. „Jei užsuktumėte į maisto prekių parduotuvę likus vienai ar dviem dienoms iki ramadano pradžios, pamatytumėte, kad žmonės savo vežimėlius pripildo maisto prekių, kurių pakaktų visiems metams“, – rašo Saudo Arabijos pilietė.

Televizoriaus žiūrėjimas

Panašu, kad šiuolaikinis ramadano apibrėžimas – tai sėdėjimas visą dieną priešais televizorių ir įvairių arabiškų programų bei serialų žiūrėjimas, sako S.F.Khan. „Žmonės meldžiasi, kad per ramadaną per televiziją rodytų ką nors įdomaus. Nauji arabų serialai dažniausiai pradedami rodyti būtent per ramadaną“, – teigia musulmonė.

Reuters/Scanpix nuotr./Viso pasaulio musulmonai pirmadienį pasitiko ramadaną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viso pasaulio musulmonai pirmadienį pasitiko ramadaną.

Ilgas miegas

„Kam badauti keletą valandų, jei gali miegoti ir atsikelti likus dešimčiai minučių iki pasninko nutraukimo?“ – retoriškai savo tinklaraštyje teiraujasi moteris. Pasak jos, daugybė žmonių, ypač paauglių, būtent taip ir elgiasi – pramiega visą laiką, kai reikia pasninkauti, ir atsikelia tik prieš pat šventinę vakarienę, saulei nusileidus.

Svorio priaugimas

Atrodytų, per ramadaną pasninkaujantys musulmonai turėtų numesti nemažai svorio. Visgi dažniausiai per 30 pasninko dienų įvyksta atvirkščias procesas: islamą išpažįstantys žmonės svorio priauga. Taip nutinka dėl sumažėjusio fizinio aktyvumo ir didesnių maisto porcijų, kurias musulmonai suvalgo prieš pat miegą. „Dėl maisto, kuris per ramadaną yra valgomas naktį, ir fizinio aktyvumo trūkumo, žmonės ne tik priauga svorio, bet ir padidėja jų cholesterolio kiekis, o kai kuriems visa tai baigiasi diabeto diagnoze“, – tikina S.FKhan.

Pavojingiausias laikas

Likus maždaug 10-čiai minučių iki pasninko nutraukimo – pats pavojingiausias laikas Saudo Arabijoje, tvirtina S.F.Khan. Moters nuomone, ypač pavojinga tuo metu esantiems kelyje ar gatvėje. „Maždaug tuo metu žmonės įprastai vyksta namo. Jie būna pikti. Neduok Dieve, pavėluos 5–10 minučių sugrįžti namo... per tą laiką gali numirti iš bado, – sarkazmo nestokoja musulmonė. – Mano patarimas – tuo metu niekur neikite, o apie perėjimą per gatvę net negalvokite. Šiuo metu kelyje tvyro didžiulė įtampa. Vairuotojai vairuoja it pamišę – dažnai nepaiso net raudonos šviesoforo spalvos.“

Laimingiausi – mažmenininkai

S.F.Khan teigimu, laimingiausi žmonės per ramadaną – mažmenininkai, mat „ramadanas=apsipirkimas“. Šventojo mėnesio pabaiga žymima džiugia Eid švente. Tai puikus laikas mažmenininkams pakelti kainas. „Žmonės (ypač moterys) per ramadaną yra itin užsiėmę apsipirkimu. Jie ieško tobulos aprangos Eid šventei, kad galėtų pasirodyti prieš savo draugus ir šeimą. Be to, jie taip pat perka dovanas savo šeimai, – rašo S.F.Khan. – Saudo Arabijoje per ramadaną apsipirkimas yra svarbesnis už maldas ir labdarą.“

Tapo našta

Laikai, kai musulmonai laukdavo šventojo pasninko mėnesio ir juo džiaugdavosi – jau praeitis, teigia S.F.Khan. „Šiais laikais ramadanas tapo našta“, – rašo moteris. Ypač sunku ramadano laikytis vasarą, kai oras karštas ir drėgnas. Be to, tai reiškia, kad pasninkavimo valandos ilgesnės, o kai kuriems dėl ramadano sutrumpėja ir vasaros atostogos. „Kai žmonės tikina, esą laukiantys ramadano, iš jų veido išraiškos gali užuosti veidmainystę, – įsitikinusi S.F.Khan. – Susidaro toks įspūdis, kad per ramadaną Saudo Arabijoje apsilanko „velnias“.

Reuters/Scanpix nuotr./Viso pasaulio musulmonai pirmadienį pasitiko ramadaną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viso pasaulio musulmonai pirmadienį pasitiko ramadaną.

Už nesilaikymą – bausmės

Įdomu ir tai, kad kai kuriose valstybėse musulmonai, pagauti nesilaikantys pasninko per ramadaną, gali būti griežtai nubausti. Antai 2008 metais Alžyro teismas šešiems asmenims už tai, kad šie nepasninkavo, skyrė ketverius metus kalėjimo ir didžiules baudas.

Keliaujantiems per ramadaną

„Ramadan Mubarak!“ – šis sveikinimas nuo rugpjūčio 1 d. skamba visose musulmoniškose valstybėse. Į islamiškas valstybes per ramadaną išsiruošusiems turistams kelionių gidas „Lonely Planet“ pateikia kelis patarimus:

Pasiplanuokite į priekį

Kaip ir bet kuri kita šventė, taip ir ramadanas turi įtakos įprastiniam darbo ciklui. Daugybė institucijų ir įstaigų musulmoniškose valstybėse per šventąjį mėnesį dirba trumpiau nei įprastai. Be to, jose dirba ir mažiau darbuotojų. Todėl „Lonely Planet“ gyvenamąją vietą, transportą ar turistines ekskursijas pataria užsisakyti internetu ar telefonu dar prieš išvykstant į kelionę. Taip pat patariama prieš nusprendus apsilankyti kokioje nors įstaigoje pasiskambinti į ją ir įsitikinti, ar jums ten kas nors galės suteikti paslaugas, kurių tikitės. Didžioji dalis restoranų dienos metu per ramadaną uždaryti. Todėl patariama iš anksto patiems pasiruošti pietų davinius arba užsirezervuoti vietą turistų zonose dirbančiuose restoranuose.

Pakoreguokite savo dienotvarkę

Per ramadaną tikrasis gyvenimas užverda saulei nusileidus. Sutemus gatvės akimirksniu atgyja. Nutraukę pasninką žmonės valgo datules, sriubą ir pikantiškus užkandžius. Jie išeina į gatves vaišindami vieni kitus saldumynais. Ir tai tęsiasi iki paryčių. Rytais nereikia skubėti keltis, nebent numatytas apsipirkimas. Parduotuvės dažnai užsidaro popiet, be to, derėtis su pardavėjais yra daug maloniau pirmąją dienos pusę, kol lauke dar ne taip karšta ir kol vandens bei maisto trūkumas dar ne taip jaučiamas.

Įsijauskite į ramadano nuotaiką

Nesirūpinkite, keliaujant ramadano metu niekas nesitikės, kad ir jūs pasninkausite. Pagal musulmonų tradicijas, net ir islamą išpažįstantys asmenys per keliones yra atleidžiami nuo pasninko. Tačiau susilaikymas nuo valgymo, gėrimo ar rūkymo viešose vietose bei privatumo suteikimas besimeldžiantiems, bus maloniai sutiktas kaip jūsų sąmoningumo išraiška.

Reuters/Scanpix nuotr./Viso pasaulio musulmonai pirmadienį pasitiko ramadaną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viso pasaulio musulmonai pirmadienį pasitiko ramadaną.

Priimkite svetingumą

Jei nauji pažįstami pasiūlo jums specialių ramadano saldainių ar pakviečia jus prisijungti prie šventinio šeimos stalo, mandagus atsisakymas bus nesuprastas. Gavęs saldumyną, nesate įpareigotas atsilyginti tuo pačiu ar jį suvalgyti: pagarbą kitam žmogui atiduosite vien priimdamas jo dosnumą per ramadaną. Atsidėkoti už svetingumą galite paaukodamas vietos labdarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius