-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nigeris: šalis, kurią Muamaras Kadhafi pastatė į nepatogią padėtį

Prie įvažiavimo į Nigerio sostinę, Niamėjų, apie 15 kilometrų nuo miesto centro, kur neseniai pravažiavo automobilių vilkstinė su bėgančiais nuverstojo Libijos diktatoriaus Muamaro Kadhafi šalininkais, viskas vyksta kaip senovėje.
Nigeris
Nigeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keli policijos pareigūnai budi patikrinimo punkte, kurį pravažiavus atsiveria ilgas kelias, vedantis į šimtus kilometrų šiauriau esantį Agadesą, o paskui ir Libijos sienos link.

„Keletas automobilių, lydimų mūsų kariuomenės, šią vietą vėlai naktį pravažiavo praėjusią savaitę“, – BBC žurnalistui pasakojo šalikelėje svogūnus ir baklažanus pardavinėjantis Hamza Toudou.

Per pastarąsias dešimt dienų pabėgti į Nigerį pavyko mažiausiai trims aukštiems, M.Kadhafi ištikimiems, pareigūnams. Vienas iš buvusio diktatoriaus sūnų, Saadi, taip pat prisijungė prie gausėjančios nuverstos Libijos valdžios pareigūnų grupės, kuriuos „humanitariniais pagrindais“ priima Nigerio valdžia.

Teigiama, kad kartu su bėgančiais Libijos piliečiais keliauja Nigerio tuaregų kovotojai. Juos pasamdė pulkininkas M.Kadhafi, norėdamas pasitelkti pagalbos kovoje prieš savo šalies sukilėlius, šiuo metu kontroliuojančius didžiąją dalį Libijos.

„Per radiją girdėjome, kad Libijos atstovai yra čia, tačiau jų nematėme, taigi tiksliai nežinome, kas jie tokie“, – sakė H.Toudou.

Reuters/Scanpix nuotr./Nigeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigeris

Šalia vyro stovėjo Mukaila, kuris pragyvenimui užsidirba bėgdamas paskui autobusus, stabtelinčius prie patikrinimo punkto, ir parduodantis jo keleiviams vandenį plastikiniuose maišeliuose. Vyras prasitarė manąs, kad Nigeris neturi „kito pasirinkimo, kaip priglausti pabėgėlius iš Libijos, nes jie yra musulmonai“.

„Islamas moko, kad negalima brolio musulmono atiduoti jo priešams, – kalbėjo Mukaila. – Tačiau bijome, kad kartu su buvusiais tuaregų sukilėliais į mūsų šalį atkeliaus ir ginklai.“

Į pietus nuo Sacharos dykumos esančiame Sahelio ruože įsikūrusios tuaregų bendruomenės palaikė artimus ryšius su pulkininku M.Kadhafi. Pastarasis padėjo išspręsti įvairius sukilimus, inicijuotus tuaregų. Vieną – dar visai neseniai. Sukilimas kilo Nigerio šiaurėje, tuaregams pareikalavus didesnės pajamų iš išgaunamo urano, dalies.

Žmonės Nigerio sostinėje turi skirtingą nuomonę dėl M.Kadhafi šalininkų pabėgimo pas juos. Nigeris, apsuptas Saharos dykumos, yra viena iš skurdžiausių valstybių pasaulyje. Jungtinės Tautos neseniai įspėjo, kad čia netrukus gali prasidėti nauja maisto krizė. Šios šalies ryšiai su Libija nėra vien gentiniai.

Ne vienus metus M.Kadhafi Nigeriui aukojo milžiniškas sumas Libijos naftos pinigų. Jis taip pat šiuos pinigus investavo į Nigerio žemės ūkį ir turizmą. Dėl šios priežasties Niamėjus užtruko, kol pripažino Laikinąją nacionalinę tarybą (LNT) kaip naująją Libijos valdžią – tai padarė tik rugpjūčio pabaigoje.

Tačiau įspūdinga Libijos ambasada Niamėjuje tapo LNT atstovo namais. Netoliese – „Chateau 1“  kaimynystė, garsėjanti tuaregų rankų darbo karoliais ir žiedais.

Reuters/Scanpix nuotr./Nigeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigeris

Akivaizdžiai didžiuodamasis, vienas prekiautojas BBC žurnalistui parodo seną nuotrauką, kabančią ant jo parduotuvėlės sienos. Joje įamžintas buvęs Libijos lyderis, stovintis prie Malio prezidento Amani Toumani Toure.

„M.Kadhafi yra mūsų brolis, – BBC žurnalistui sakė sidabro papuošalais prekiaujantis Mahamadou. – Jis gali čia atvykti, jokių problemų. Jis net gali atvykti pas mane, aš surasiu jam vietos.“

Tačiau kitiems „Chateau 1“ esančių parduotuvėlių savininkams labiau rūpi didelės sidabro kainos, o ne regioniniai galios žaidimai. Šie žmonės tikino išgyvenantys sunkius laikus, nes sidabro kainos nuo 2008 metų padvigubėjo ir jiems sunkiai pavyksta ką nors parduoti.

Tuo tarpu Nigerio valdžia pareiškė, kad laikysis savo, kaip Tarptautinio baudžiamojo teismo signatarės, įsipareigojimų, jei pulkininkas M.Kadhafi ar kiti jo šalininkai, kuriems išduotas arešto orderis, įžengtų į jų šalį.

Tačiau valdžios atstovai nepaaiškino, ar tai reiškia, kad šie žmonės būtų sulaikyti. Greičiausiai Nigeris viliasi, kad nė vienas iš minėtų asmenų šioje šalyje nepasirodys ir jiems į šį klausimą taip ir neteks atsakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius