-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingiausia vieta Rusijoje – Dagestanas

Prie Kaspijos jūros įsikūrusi Dagestano respublika – pavojingiausia vieta Rusijoje. Sprogdintojų išpuoliai, policijos ir kovotojų susišaudymai, kankinimai ir dingę asmenys. Tai Dagestano kasdienybė.
Dagestanas
Dagestanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusiais metais per įvairius sukilėlių išpuolius Dagestane žuvo 378 asmenys, palyginus su 134 žmonėmis Ingušetijoje ir 127 Čečėnijoje.

Į parduotuvę įžengę du užsimaskavę, „Kalašnikov“ automatus rankose laikantys vyrai paliepia žmonėms išeiti iš pastato. Persigandęs kasininkas suklumpa, kai vienas iš jų ant prekystalio padeda sprogmenį ir nustato laiką. Užpuolikas nė nesivargina ištuštinti kasos. Palikęs sprogmenį tiesiog išeina pro duris.

Po kelių sekundžių pastatas paskęsta dūmuose. Tokiais išpuoliais islamo kovotojai baudžia alkoholiu prekiaujančias parduotuves. Dagestano sostinėje Machačkaloje šie išpuoliai jau tapo įprastu reiškiniu, užfiksuojamu parduotuvių apsaugos kameromis.

Dažniausiai parduotuvių savininkai prieš išpuolį yra įspėjami – jiems atsiunčiama žinutė telefonu, į automobilį įmetamas USB atminties raktas, su jame išsaugotu perspėjimu, arba pašto dėžutėje paliekamas raštelis. Jei verslininkai įspėjimą ignoruoja, jų parduotuvė arba susprogdinama, arba apšaudoma. Tačiau su kovotojais galima susitarti – sumokėti jiems „apsaugos“ mokestį.

AFP/Scanpix nuotr./Dagestanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dagestanas

„Kovotojai save vaizduoja kaip itin dievobaimingus, – BBC pasakojo antiteroristinės policijos papulkininkis, kurį BBC žurnalistas pristatė Bashiro vardu. – Tačiau didžioji dalis iš jų tėra ciniški, reketu užsiimantys nusikaltėliai.“

Su Bashiru žurnalistas susipažino per futbolo varžybas, kuriose, kaip teigiama, geriausiai pasaulyje apmokamas futbolininkas kamerūnietis Samuelis Eto'o žaidė už „Anži Machačkala“ komandą.

Žmonės stadione atrodė atsipalaidavę, net džiaugsmingi, nepaisant už stadiono juos saugojusios didžiulės apsaugos. Pagyvenę vyrai gliaudė saulėgrąžas, vaikai mojavo vėliavėlėmis.

Po varžybų besišypsantis S.Eto'o BBC žurnalistui sakė besididžiuojantis tuo, kad žaidžia Dagestane, tačiau taip pat pridūrė nepraleidžiantis čia daug laiko ir po kiekvienų varžybų vykstantis į saugią Maskvą.

AFP/Scanpix nuotr./Dagestanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dagestanas

Puritonizmas

Machačkalos centre ginkluoti policininkai stovi faktiškai ant kiekvieno kampo. Bashiras pravežė žurnalistą pro vietą, kur per neseniai įvykusius du automobilių sprogdinimus žuvo policijos pareigūnas ir jauna mergina bei buvo sužeista dar apie 60 netoliese buvusių policininkų ir civilių.

„Kai pareigūnai nuskubėjo į pirmojo išpuolio vietą, įvykdytas antrasis – bent 12 kartų stipresnis už pirmąjį, – pasakojo Bashiras. – Tai buvo spąstai. Jie norėjo nužudyti kiek įmanoma daugiau pareigūnų.“

Bashiras prašė neminėti tikrojo jo vardo ir nefotografuoti jo veido. Valdžios ir policijos pareigūnai – pagrindiniai islamo kovotojų taikiniai Dagestane. Daugelis iš jų bijo išeiti į gatvę apsivilkę savo uniformas. Tie, kurių užduotis – stabdyti ir apieškoti automobilius – dažnai dėvi kaukes.

Tačiau priešingai nei kai kurie kolegos, Bashiras siekia suprasti, kodėl tiek daug jaunų dagestaniečių prisijungia prie sukilėlių ir ima slapstytis – tampa tais, kurie čia vadinami „išėjusiais į mišką“.

Universitete Bashiras studentams aiškina fundamentalistinių tinklalapių keliamą pavojų. Iliustruodamas šį pavojų jis pateikia konkretų pavyzdį apie jauną medicinos studentą, internete susipažinusį su tariamais draugais, vėliau privertusiais jį automobilyje paslėpti bombą.

AFP/Scanpix nuotr./Dagestanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dagestanas

Prie Bashiro prisijungia ir imamas, raginantis jaunuolius elgtis nuosaikiai ir paklusti Rusijos įstatymams. „Jei žmogus gaus tik pasaulietinį išsilavinimą, jis bus beširdis. Jei jis gaus tik religinį išsilavinimą, jis taps fanatiku“, – kalbėjo imamas.

Didžioji dalis musulmonų Dagestane yra sufizmo – asketinės mistinės islamo srovės, derinančios idealistinę metafiziką su asketizmo praktika – atstovai. Tačiau jauni asmenys vis dažniau patraukiami į salafizmą –  griežtą islamo krypties sunizmo formą – kuri yra ne tokia mistiška, tačiau daug puritoniškesnė islamo atšaka.

Žmogžudystė

Jaunas vieno iš Dagestano kaimelių imamas Saidas Gereikhanovas BBC žurnalistui papasakojo apie praėjusios gegužės dieną, kai dešimtys salafizmo atstovų buvo sulaikyti ir sumušti policijos pareigūnų.

Civilių drabužiais apsirengę saugumo pareigūnai per penktadienines pamaldas nenusiavę purvinų batų įsiveržė į mečetę ir liepė visiems iš jos išeiti. Lauke žmonės buvo apsupti užsimaskavusių ginkluotų vyrų. Visi 150 tikinčiųjų, tarp kurių buvo 15 moksleivių, buvo nuvežti į kaimyninio miesto policijos nuovadą.

AFP/Scanpix nuotr./Dagestanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dagestanas

Tuomet policijos pareigūnai išsikvietė kaimelio vidurinės mokyklos direktorių Sadikullahą Akhmedovą. Saidas pasakojo buvo priblokštas žiauraus policijos elgesio su paaugliais ir to, kad S.Akhmedovui nepavyko jų apginti.

Imamas žurnalistui parodė sumuštų kūnų ir jaunų vyrų, su pusiau nuskustomis barzdomis, nuotraukas. Praėjus dviem mėnesiams nuo suėmimo mečetėje, liepos 9-osios naktį, įvyko rimtesnis incidentas, sukrėtęs visą Rusiją. Nežinomi asmenys jo paties kabinete nušovė S.Akhmedovą.

Mokykloje apie šią tragediją niekas nenori kalbėti. Tuo tarpu palūžusi nužudytojo direktoriaus našlė, Djeramata, žurnalistui sakė nė neįsivaizduojanti, kodėl jos vyras buvo nužudytas. Tačiau imamas Saidas pasakojo, kad S.Akhmedovas buvo uždraudęs mergaitėms mokykloje dėvėti hidžabus. Su tomis, kurios jo nurodymui nepaklusdavo, elgėsi tarsi „jos būtų buvusios ginkluotos“.

Saidas įsitikinęs, kad tik radikalūs kovotojai galėjo būti atsakingi už šią žmogžudystę. Jis pridūrė: „Žmogžudystėmis teisingumo nepasieksi. Taip viskas tik apsunkinama. Šis karas ir taip jau tęsiasi 20 metų“.

Specialus komitetas

Kaip ir Bashiras, Dagestano vicepremjeras ir policijos bei saugumo vadas Rizvanas Kurbanovas, bando pasiekti nepatenkintą jaunimą.

Rankose laikydamas „iPad“, R.Kurbanovas žurnalistui parodė savo profilį socialiniame tinklalapyje „Facebook“. Pasak jo, kai per 20 teroristinių tinklalapių Dagestanui daro spaudimą, valdžia turi imtis priemonių, kad atgautų kibernetinę erdvę ir naudotis socialiniais tinklalapiais norėdama užkirsti kelią jaunų žmonių viliojimui, kurį internete atlieka džihadistai.

AFP/Scanpix nuotr./Dagestanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dagestanas

„Nė viena vieta Žemėje nėra apsaugota nuo terorizmo. Šiandien Kaukazas, įskaitant Dagestaną, yra teroristinių organizacijų dėmesio centre. Jie siekia čia paskleisti suirutę“, – kalbėjo vicepremjeras.

Energingas vyras su kuokštais žilstelėjusių plaukų, vadovauja naujai komisijai, kurios tikslas – įtikinti kovotojus sudėti ginklus ir grįžti į savo šeimas.

„Komisija yra tarsi tiltas savo kelią pametusiam žmogui. Jis gali eiti šiuo tiltu, pripažindamas, kad padarė kažką blogo, ir prašydamas atleidimo“, – sakė jis.

Ši komisija – visiškai nauja prieiga prie problemos sprendimo Šiaurės Kaukaze, kur, remiant Kremliui, geležinės rankos valdymas ir represijos ilgą laiką buvo vienintelės priemonės kovoje su terorizmu.

Kaimyninėje Čečėnijoje prezidentui Ramzanui Kadyrovui ištikimos pajėgos kaltinamos įtariamų kovotojų namų sudeginimu, paliekant jų šeimas benamėmis.

Tačiau R.Kurbanovas pažymi, kad išklausyti bus tik prašantys gailestingumo: „Tie, kurie nesupranta, tie, kuriuos vadinu nežmonėmis, nes jie kaip gyvuliai, nori tik kraujo ir kovų, su jais bus elgiamasi atitinkamai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius