Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pigūs skrydžiai į atostogas populiarėja kaip ant mielių

Visą vasarą „Ryanair“ lėktuvai iš Kauno oro uosto į kurortines Rodo ir Koso salas Graikijoje bei Alikantę Ispanijoje skraidė pilnutėliai. Pigūs skrydžiai keičia keliautojų įpročius ir pratina į šiltus kraštus keliauti patiems, be kelionių agentūrų pagalbos.
„Ryanair“ lėktuvai iš Kauno į Graikijos kurortines salas skraido pilni poilsiautojų.
„Ryanair“ lėktuvai iš Kauno į Graikijos kurortines salas skraido pilni poilsiautojų.

Kauno oro uosto direktorius Arijandas Šliupas džiaugiasi didžiuliais žingsniais aukštyn kopiančiu keliautojų srautu ir bendradarbiavimu su pigių skrydžių bendrove.

„Į Alikantę nuo maršruto atidarymo pradžios šiais metais jau skrido 12 tūkst. gyventojų, į Rodą beveik tiek pat, o į Kosą – apie 11 tūkstančių keliautojų“, – vardijo A.Šliupas. Tai, anot vadovo, vieni geriausių oro uosto rodiklių šią vasarą.

Jeigu lietuviai mielai skrenda ilsėtis į Graikijos salas ir Ispaniją, kodėl nepasiūloma pigių skrydžių populiariausiomis turistinėmis kryptimis – į Turkiją, Egiptą arba kitus Graikijos, Italijos ir Ispanijos kurortus?

Turkija ir Egiptas: būtų gerai, bet...

Tikėtina, kad ir Egipto bei Turkijos miestai būtų labai populiarūs pigių skrydžių asortimente, tačiau šią idėją įgyvendinti trukdo nepalankūs šių šalių oro uostų mokesčių reguliavimai ir sudėtingos leidimų išdavimo procedūros pigių oro linijų bendrovėms.

„Iš šių šalių gal tik Marokas liberalizavęs savo oro rinką, tad ir pigių skrydžių bendrovės gali pasiūlyti maršrutų į šios Šiaurės Afrikos valstybės didžiausius miestus. Vis dėlto reguliariai ir tiesiogiai iš Kauno skraidyti iki Maroko ar Kanarų salų būtų per toli“, – teigė Kauno oro uosto direktorius.

Į Turkiją ir Egiptą, kur suteka pagrindiniai lietuvių poilsiautojų srautai, kol kas ir toliau skraidins tik kelionių organizatoriai. Su pigių skrydžių bendrovėmis taip pat bendradarbiaujančio Vilniaus oro uosto atstovai patvirtino, kad tiesioginių pigių skrydžių galimybė į Turkiją ir Egiptą – menka.

„Skrydžiai tarp Europos Sąjungos oro uostų ir Egipto, Turkijos bei kitų panašių šalių oro uostų yra už Europos Bendrijoje veikiančios „atviros erdvės“ ribų, todėl tai tampa tarpvalstybinių susitarimų reikalu. Mažų kaštų bendrovėms tai susiję su papildomomis išlaidomis, dėl to jos nesiima tokių projektų“, – „15min“ sakė Vilniaus oro uosto Komercijos departamento direktorius Simonas Bartkus.

Kitos patrauklios kryptis

Vis dėlto abiejų oro uostų atstovai pripažįsta, kad lietuviams patrauklių ir dar neišnaudotų vasaros atostogų krypčių yra pakankamai.

„Graikija, išgyvenanti ekonominę krizę, turėtų dar labiau atsiverti turistams, tad ten tikrai galėtų būti

BFL nuotr./A.Šliūpas
BFL nuotr./A.Šliūpas

patrauklių pasiūlymų ir naujų maršrutų. Dar viena galima kryptis – Kipras. Be to, norintys atostogauti Italijoje dažnai renkasi ne Romą ar Milaną, todėl galėtų būti daugiau pigių skrydžių į kitus šios šalies pajūrio miestus“, – galimas naujas skrydžių kryptis vardino Kauno oro uosto vadovas A.Šliupas.

Vilniaus oro uosto Komercijos departamento direktorius S.Bartkus atkreipė dėmesį, kad ne visada skrydžių populiarumas lemia jų atsipirkimą ir komercinę sėkmę.

„Anksčiau, 2007–2008 metais, būdavo organizuojami reguliarūs skrydžiai  į Malagą, Larnaką. Keleivių netrūko, bet aviakompanijoms tai nebuvo pelningi maršrutai, nes didelis skrydžio nuotolis, o kurortinių krypčių keleivių segmentas yra labai jautrus bilieto kainai“, – nesėkmingą patirtį priminė S.Bartkus.

Vasaros skrydžių sezonas slenka į pabaigą, o kokios naujos kryptys iš Vilniaus ir Kauno oro uostų bus kitais metais, kol kas niekas negali pasakyti.

Kitų metų dėlionės

Vilniaus oro uosto atstovai pripažino, kad šių metų maršrutų į Kosą, Rodą ir Alikantę populiarumas skatina derėtis su pigių skrydžių bendrovėmis dėl naujų krypčių 2012 metų vasaros sezonui, tačiau apie derybų rezultatus kalbėti per anksti.

Vis dėlto S. Bartkus išskyrė ir svarų kelionių organizatorių indėlį skraidinant atostogautojus į kurortines vietas. Lietuviai, nusipirkę bilietus per kelionių organizatorius, užsakomaisiais skrydžiais iš Vilniaus oro uosto šiemet galės pasiekti netgi Maroką.

„Labai svarbų vaidmenį vaidina kelionių organizatorių noras ir įdirbis organizuojant keliones į naujus taškus. Šiemet auga Bulgarijos kurortų populiarumas, tad šią vasarą iš Vilniaus skrydžiai į Bulgarijos kurortus  vyko tris kartus per savaitę. Taip pat organizuojami kurortiniai reisai į Portugaliją, pradėsime pirmąsyk vykdyti reisus ir į Maroką“, – pridūrė S.Bartkus.

Kelionių organizatoriai konkurencijos nejaučia

Didelis pigių skrydžių populiarumas ne tik kad negąsdina kelionių organizatorių, tačiau ir teikia jiems naudos. Daugelis skrydžių vyksta skirtingomis kryptimis, o jeigu kelionių organizatorių ir pigių skrydžių bendrovių keliai ir susikerta, tai niekas nuo to nenukenčia.

„Tez Tour“ atstovų teigimu, kelionių organizatoriams pigių skrydžių populiarumas tikrai netrukdo. Vienintelė vieta, į kurią skraidina ir vieni, ir kiti, – Barselona, tačiau „Ryanair“ kompanijos lėktuvai leidžiasi atokiame Žironos oro uoste, o „Tez Tour“ atostogautojus nuskraidina į pagrindinį miesto oro uostą.

„Jeigu viską paskaičiuotume atidžiau, pamatytume, kad keliauti su kelionių organizatoriumi galima panašiomis kainomis, o kartais net ir pigiau, nei skristi pačiam su pigių skrydžių bendrove. Juk skrendant pigiomis oro linijomis atsiranda ir papildomi bagažo mokesčiai, kainuoja ir atvykimas nuo atokiai esančio oro uosto iki miesto, be to, atsiranda kitų papildomų išlaidų“, – tikino „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Rodo saloje „Tez Tour“ bendrovė suteikia tik apgyvendinimo paslaugas be nuskraidinimo, tad pigūs skrydžiai ir gausus keleivių skaičius šiai bendrovei netgi padeda pritraukti dar daugiau klientų. O ir individualias keliones mėgstantiems keliautojams kelionių organizatorius gali pasiūlyti pigų apgyvendinimą bei galimybę susidėlioti kelionės maršrutą pačiam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius