-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prisiminus vasaros gaivą: 10 gražiausių pasaulio krioklių

Krioklys – tai visuomet įspūdingas gamtos jėgos ir stiprybės reginys. Turistų neišgąsdina jokie sunkumai, iškylantys kelyje didingų vandens kaskadų link, mat nedaugelis dalykų pasaulyje taip gerai simbolizuoja laukinę gamtą. Kartu su portalu Interest-planet.ru „Pasaulis kišenėje“ parinko jums 10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių.
10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių
10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių / 123rf.com nuotr.

1.       Saterlendo krioklys (Sutherland Falls), Naujoji Zelandija

Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių
Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių

Žymus iš visų pusių trykštančiais kriokliais Milfordo sąsiauris yra Naujosios Zelandijos Pietų saloje, Fiordlando nacionaliniame parkoe. Vaizdingasis fiordas, kurį Radjardas Kiplingas kadaise pavadino aštuntuoju pasaulio stebuklu, yra viena labiausiai pamėgtų lankytinų vietų tarp Naujosios Zelandijos svečių. Bene gražiausias iš čia riaumojančių krioklių – Saterlendo krioklys, kuris pasiekiamas pėsčiomis keliaujant kelias dienas. Taip pat kriokliu pasigrožėti galima plaukiant laivu Milfordo sąsiauriu arba skrendant lėktuvu. Saterlendo krioklio vanduo krenta trimis kaskadomis iš 580 m aukščio. Sąsiaurio vandenyje galima išvysti plaukiojančius delfinus, pingvinus bei ruonius, kartais besišildančius ant pakrantės uolų. O po vandeniu slypi juodieji koralai.

2.       Viktorijos krioklys (angl. Victoria Falls), Zambija ir Zimbabvė

VIDEO: Viktorijos krioklys

Plačiausia krintančio vandens juosta pasaulyje yra tarp Zambijos ir Zimbabvės. Pirmasis šiuos krioklius išvydęs europietis Davidas Livingstone'as vėliau rašė, jog „niekas negali įsivaizduoti vaizdo grožio, remdamasis tuo, ką matė Anglijoje. To niekada anksčiau nematė europiečio akys, tačiau praskrisdami regėjo angelai“. Krioklys krenta iš 108 m aukščio ir driekiasi 1,7 km. Jame gausu salelių, kurios vandenį dalija į daug mažų krioklių. Krioklį gaubia tirštas rūkas, o garsus šniokštimas girdimas maždaug 40 km spinduliu.

3.       Niagaros krioklys (angl. Niagara Falls), JAV

Niagaros krioklys dažnai traukia ir turistus, ir įvairaus plauko nuotykių bei adrenalino mėgėjus
Niagaros krioklys dažnai traukia ir turistus, ir įvairaus plauko nuotykių bei adrenalino mėgėjus

Didingas Niagaros krioklys yra JAV ir Kanados gamtinis pasienis, esantis ant Niagaros upės, tekančios tarp Erio ir Ontario ežerų. Be to, Niagaros krioklys – itin mėgstama turistų pramoga. Tai ne tik kvapą gniaužiantis reginys, bet ir vertingas aplinkinių vietovių hidroelektrinės energijos šaltinis, mat sukuria šis galingas krioklys daugiau nei 4 mln. kilovatų elektros, kurią naudoja ir JAV, ir Kanada. Niagaros krioklys yra kone žymiausias krioklys visame pasaulyje. Jis nepalieka abejingų. Jo pavadinimas kilo iš irokėzų kalbos žodžio „Onguiaahra”, reiškiančio „vandens griaustinį“. Krioklys išsidėstęs ant tarptautinės sienos ir skiria Kanados provinciją Ontariją bei JAV Niujorko valstiją. Skaičiuojama, jog per minutę kriokliu nuteka iki 168 000 kubinių metrų vandens. Tokio kiekio vandens užtektų pripildyti net 68 olimpinius baseinus. Tai pats vandeningiausias Šiaurės Amerikos krioklys.

4.       Raichenbacho krioklys (ang. Reichenbach Falls), Šveicarija

VIDEO: Šį krioklį išgarsino Šerloko Holmso nuotykiai

Raichenbacho krioklys (vok. Reichenbachfall) yra 250 m aukščio krioklys netoli Mairingeno, Šveicarijoje. Vietovę išgarsino Artūro Konano Doilio apsakymas „Paskutinė Šerloko Holmso byla“, kuriame žymusis seklys Šerlokas Holmsas tariamai miršta nukritęs nuo skardžio šalia krioklio.

5.       Kajeturo krioklys (angl. Kaieteur Falls),  Gajana

Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių
Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių

Šis krioklys yra Pietų Amerikoje, centrinėje Gajanoje, ant Potaro upės, prasidedančios Pakaraimos kalnuose. Krioklio aukštis siekia 226 m. Kajturo tarpeklio ilgis – 8 km. Skaičiuojama, jog krioklio amžius siekia 2 mlrd. m. Tai vienas iš nedaugelio krioklių pasaulyje, galintis pasigirti ir aukščiu, ir srovės stiprumu.

6.       Igvasu kriokliai (ang. Iguazu Falls), Argentina ir Brazilija

VIDEO: Igvasu kriokliai sudaro gamtinį pasienį tarp Argentinos ir Brazilijos

Igvasu kriokliai yra Paranos intake Iguazu upėje (23 km nuo žiočių), Argentinos 80% ir Brazilijos pasienyje 20% ir priklauso Igvasu nacionaliniam parkui. 2011 m. lapkričio mėn. šie kriokliai įrašyti prie naujų 7 pasaulio stebuklų. Anot legendos, kriokliai atsirado, kai graži jauna moteris atsisakė tekėti už dievo ir pasirinko mirtingą mylimąjį. Abu įsimylėjėliai bandė bėgti kanoja, tačiau dievas įniršęs perkirto upę, pasmerkdamas juos amžinai kristi su vandeniu. Krioklys sudarytas iš 275 protakų, kurių aukštis siekia apie 80 m. Visos krioklių sistemos ilgis – 2,7 km. Tarp atšakų išsimėtė daugybė salų. Ypač įspūdinga krioklio dalis yra vadinamoji „Velnio gerklė“ – U formos 150 m pločio ir 700 m ilgio klifas, kurio kraštais krenta milžiniška vandens srovė.

7.       Detiano–Bandzioko kriokliai (ang. Ban Gioc–Detian Falls), Kinija ir Vietnamas

Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių
Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių

Du kriokliai tekantys Kvajšiono upėje, sudaro Kinijos (Guangsi) ir Vietnamo (Kaobango provincija) pasienį. Krioklys krenta nuo 300 m pločio atbrailos, jo aukštis siekia 53 m. Vandeningiausi šie kriokliai būna nuo gegužės iki rugsėjo. Krioklius skiria sala, o sausuoju laikotarpiu vanduo susiskaido į daug smulkių srautų. Krioklį supa miškais apaugusios klintinės uolos, netoli yra Nguomngao urvas. Kinijos pusėje įrengtas turistinis centras. Vietnamo-Kinijos siena ties kriokliu nėra tiksliai demarkuota. Laipteliais krintantys kriokliai dar gražesni tampa dėl puikaus peizažo fone. Nors jų aukštis vos apie 30 m, vandens griausmas girdimas iš toli.

8.       Gulfoso krioklys (ang. Gullfoss Falls), Islandija

VIDEO: Islandija pakeri nenugalima gamtos jėga

ulfoso krioklį Islandijoje išgraužė Hvitos, arba kitaip – Baltoji upė. Išvertus į lietuvių kalbą, Gulfoso krioklio pavadinimas reiškia „Auksinis krioklys“. Vanduo krinta 32 m į gilų ir siaurą kanjoną, čia dažnai galima išvysti vaivorykščių. Artinantis prie krioklio, dėl atitinkamo reljefo kyla įspūdis, jog upė ne sminga žemyn, o tiesiog pranyksta žemės paviršiuje. Šis krioklys yra viena populiariausių turistų atrakcijų Islandijoje. Gulfoso krioklys yra netoli kitos įdomios lankytinos vietos – Didžiojo geizerio.

9.       Džim Džim krioklys (angl. Jim Jim Falls), Australija

123rf.com nuotr./10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių
123rf.com nuotr./10 gražiausių ir įspūdingiausių pasaulio krioklių

Šis krioklys yra Kakadu nacionaliniame parke, Šiaurinėje teritorijoje, Australijoje. Jo aukštis siekia 213 m, o vidutinis plotis – 24 m. Įspūdingiausias šis krioklys drėgnuoju metų laiku, tačiau tuomet ši vieta praktiškai nepasiekiama jokiu varikliniu transportu. Krioklio vanduo krenta iš 200 m aukščio nuo rausvų uolų. Raižytas Arnhemlendo šlaitas, kurio aukštis vietomis viršija 450 m, driekiasi per 500 km. O šlaito apačioje plyti vaizdinga žemuma – pievos, pelkės, miškai. Manoma, jog didžiojoje dalyje Kakadu nacionalinio parko teritorijos, kuri savo plotu prilygsta Šveicarijai, prieš milijonus metų tyvuliavo jūra. Arnhemlendo šlaitas buvo tos jūros krantas.

10.   Anchelio krioklys (ang. Angel Falls), Venesuela

VIDEO: Taip atrodo aukščiausias krioklys pasaulyje

Tai yra aukščiausias krioklys pasaulyje ir vienas iš aštuonių mūsų Žemės gamtos stebuklų – 979 m krintantis nuo Aujantepui statkalnio Venesueloje. Jis toks aukštas, kad didelė dalis vandens išgaruoja ir išsisklaido kaip migla dar prieš pasiekdamas srauto apačią. Šio krioklio aukštis net 15 kartų didesnis už Niagaros krioklį. Anchelio krioklys krinta nuo aukšto Auyantepui („blogio dievo kalno“ arba paprasčiausiai „velnio kalno“) stalakalnio į apačią, vadinamą „velnio kanjonu“. Vietiniai indėnai šį krioklį vadina Kerekupai-merú, išvertus „giliausios vietos krioklys“. Nors Anchelio krioklys yra labai nuošalioje vietovėje ir iki jo reikia skristi užsakomaisiais reisais, jį nuolatos lanko turistai. Viena iš ekstremalaus turizmo atrakcijų – šokti su parašiutu nuo uolos iškyšulio šalia krioklio viršūnės ir išskleisti parašiutą kiek galima žemiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius