-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Viena keisčiausių vietų žemėje – Kinijos miestas, kuriame visi turtingi

Kiekvienas Huasi miesto gyventojas savo banko sąskaitoje turi mažiausiai 100 tūkst. eurų. Kiekvienas suaugęs žmogus dirba septynias dienas per savaitę. Kiekvienas turi ir prabangų namą bei europietišką automobilį garaže, o mieste gali skraidyti sraigtasparniais-taksi, rašo huffingtonpost.de.
Huasi miestas Kinijoje
Huasi miestas Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taip nedidelis miestelis pristatomas pačios Kinijos žiniasklaidoje. Tačiau ne tik apie miestelio gyventojų turtus kalbama – ši teritorija vadinama socialistine utopija.

1961 m. miestelį įkūrė Wu Renbao, buvęs Komunistų partijos sekretorius. Jame tuo metu gyveno apie 600 neturtingų ūkininkų. Wu Renbao buvo įsitikinęs, kad raktas į laimę gyvenime yra turtas, automobilis, namas ir šeima.

Wu Renbao investavo daug pinigų, kad šioje teritorijoje būtų pradėtos išgauti naudingos iškasenos – įskaitant ir aliuminį. Įkurta buvo ir daugiau verslų – pradedant plieno gamyklomis ir baigiant tekstilės fabrikais.

Visi pirmieji miestelio gyventojai ir jų šeimos dalijasi šio miestelio įmonės akcijas, tad dalijasi ir pelną. Pirmieji miestelio gyventojai ir jų palikuonys, kurie dirba įmonėje, gauna namą, automobilį, jiems net nereikia mokėti už drabužius ar maistą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Huasi miestas Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Huasi miestas Kinijoje

Kiek žmonių gyvena Huasi, nėra tiksliai žinoma. Kalbama, kad bent kelios dešimtys tūkstančių, tačiau pasirodo žinių, kad miestelis jau tikras miestas – jis galbūt net išsiplėtęs iki kelių šimtų tūkstančių.

Tačiau turtai visgi turi savo kainą. Gamyklos Huasi dirba 365 dienas per metus, o jų darbuotojai – 7 dienas per savaitę. Atostogų nėra. Jie negali bendrauti su žiniasklaida. Naktinis gyvenimas čia neegzistuoja – nėra nei kavinių ar barų. Nėra ir narkotikų bei azartinių žaidimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Huasi miestas Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Huasi miestas Kinijoje

Viskas miestelyje griežtai kontroliuojama, jame visame gausu garsiakalbių.

Jeigu kas nors sugalvoja palikti Huasi, turi čia palikti viską – ir namą, ir pinigus, ir automobilį, ir išvykti su visa šeima.

Gyventojai negali išvykti iš savo miestelio, bet Wu Renbao visgi buvo įsitikinęs, kad gyventojai turi pažinti pasaulį. Todėl miestelyje įkūrė „Pasaulio parką“ – kad pasaulis ateitų pas juos.

„Pasaulio parke“ pastatyti Sidnėjaus Operos, Didžiosios sienos, Laisvės statulos, Triumfo arkos, Baltųjų rūmų modeliai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Huasi miestas Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Huasi miestas Kinijoje

Kinijos Komunistų partija šį kaimelį dievina – jis esą turi parodyti, kad socializmas veikia. Visi gauna po gabalą pyrago, bet visi ir dirba dėl jo.

Jeigu jau svajojate, kad reikia krautis lagaminus ir kraustytis ten – nusivilsite. Namą, automobilį ir kitas viliojančias finansines paskatas gauna tik „originalūs gyventojai“ – t.y., tie, kurių šeimos Huasi įsikūrė septintajame dešimtmetyje.

Visi kiti gyventojai gauna įprastą algą, neturi nei nemokamo namo, nei nemokamos sveikatos apsaugos ar įmonės akcijų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Huasi miestas Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Huasi miestas Kinijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius