Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 pasaulio miestų, kuriuose galima atsigerti gardžiausios kavos

Kur keliauti paragauti tikros, skanios, aromatingos kavos? Kuriame pasaulio mieste kavos paruošimas ir aromatas sukuria savitą dvasią ir šio tonizuojančio gėrimo gėrimo kultūra jau tapusi miesto vizitine kortele? „Pasaulis kišenėje“ ir portalas Travel.yahoo.com siūlo jums 10 tokių miestų – juose gyvenimas neatsiejamas nuo kavos, o kava nuo gyvenimo.
Miestai, kuriuose gera atsigerti kavos
Miestai, kuriuose gera atsigerti kavos / 123rf.com nuotr.

1.    Stambulas, Turkija

Be sienų nuotr./Prie kaljano prasėdima valandų valandas ir tabako skonis ialieka gaivus ir geras
Be sienų nuotr./Prie kaljano prasėdima valandų valandas ir tabako skonis išlieka gaivus ir geras

Iš tiesų ant kiekvieno kampo ir kiekvienoje įstaigoje Turkijoje geriama juoda arbata. Tačiau, kadangi juoda turkiška kava ne tik populiarina patį Stambulą, bet ir visą šalį, o jos paruošimo būdas sklinda iš vieno miesto į kitą ir iš vieno žemyno į kitą, į šį 10-uką kavos mėgėjams neįmanoma neįtraukti ir šios sostinės. Gerai turkiškai kavai paruošti barista kepina pupeles ir mala jas geroje, smulkioje maltuvėje. Miltų konsistencijos sumalta kava verdama metaliniame puoduke, vadinamoje „turkoje“, su trupučiu cukraus. Patiekiama tokia kava itin mažose puodeliuose. „Turkoje“ gaminama kava neturi būti užvirinama – čia ir slypi jos paslaptis.

2.    Sietlas, Vašingtono valstija, JAV

Starbucks ir toliau puoselėja ambicingus planus
„Starbucks“ ir toliau puoselėja ambicingus planus

Daugumai keliavusių po JAV turbūt nebus jokia paslaptimi, jog būtent Sietlas turėtų atsirasti kavos mėgėjams skirtų miestų sąrašuose. Čia 1971-aisiais užgimė ir duris atvėrė „Starbucks“ kavos kavinių tinklas. Tačiau žalias kavos logotipas – ne vienintelė priežastis keliauti čia – Sietlas garsėja savo indiškais kavos namais, kuriuos valdo vietiniai indai ir gamina kavą tradiciniais būdais, įmaišydami į gėrimą prieskonių ir priedų. Skaičiuojama, jog kiekvienam 100 000 Sietlo gyventojų tenka po 35 kavos namus.

3.    Kailua Kona, Didžioji Sala, Havajai

Milžiniakos bangos  rojus bangletininkams
Milžiniškos bangos – rojus bangletininkams

Ramiojo vandenyno Havajų salynas yra garsus ne tik dėl savo gamtos grožio, jis taip pat yra vienos skaniausių pasaulyje (ir brangiausių) kavos rūšių tėvynė. Vulkaninės kilmės dirva ir švelnus klimatas sudarė šiose vietovėse puikias sąlygas Konoje kavai augti. Arabikos rūšies kavos pupelės šioje žemėje turi savo specifinį gardų aromatą. Turistai gali vykti į turą po kavos plantacijas ir savo akimis pamatyti kaip auginama ir surenkama kava. Visai netoli nuo istorinio Kailua Konos miesto yra kelios dėmesio vertos plantacijos:  „Mountain Thunder Coffee Plantation” ir „Greenwell Farms”.

4.    Telavivas, Izraelis

Tel Avivas(Izraelis)
Tel Avivas(Izraelis)

Pakrantėje esantis Izraelio miestas knibždėte knibžda nuo mažų jaukių kavinukių, kuriuose vasarą ruošiama gaivinanti šalta kava, o žiemos metu žmonės mėgaujasi karšta kava „botz“. Be kita ko, karšta kava Izraelyje labiau panaši į turkišką kavą nei amrikietišką: ji tiršta, juoda ir stipri. Jei mėgstate kavą su pienu, turėtumėte atskirai jo čia užsisakyti. Tačiau, kad ir ką bepasirinktumėte, tikrai pamilsite Telavivo kavos gėrimo tradicijas ir miesto dvasią, kur galima ramiai sau pavėsyje siurbčioti aromatingą gėrimą ir tuo pačiu metu stebėti pro šalį einančius praeivius.

5.    Melburnas, Australija

Wikimedia.org nuotr./10 didžiausių pasaulio aalių  kavos augintojų
Wikimedia.org nuotr./Australija turi gilias kavos tradicijas

Melburnas vadinamas Australijos kavos sostine, ir ne veltui, čia ruošiama ir patiekiama įvairių pasaulio kavų rūšių. Čia galima paragauti beveik visko. Apskritai, australai dievina kavą ir jos gėrimo kultūra šioje šalyje turi ilgą istoriją bei ypatingą reikšmę. Melburne galite rasti įvairaus plauko kavinių: nuo jaukių miesto užkampių, pritemdytomis lempomis iki elektro stiliaus šiuolaikinių klubų ir visuose juose patiekiama puiki įvairių rūšių kava.

6.    Havana, Kuba

123rf.com nuotr. /Havanos kavinės
123rf.com nuotr. /Havanos kavinės

Būtent Kuboje reikia mėgautis espresso kavos puodeliu su specialiu cukranendrių cukrumi. Čia populiarios kavinės „Cubanos“. Čia verda atostogautojų gyvenimas. Tradicinėje kubietiškoje kavoje daug cukraus ir dar daugiau kofeino. Jei aromatas ir skonis jums bus per stiprus, patariama kavą maišyti su pienu. Tuomet ji nebus tokia stipri. Kadangi kavos mėgėjams dažnai svarbu iš kur kilusi kava ir kokios ji rūšies, tai Havana gali būti vadinama rojumi jiems. Dažniausiai vietos kavinės naudoja ir mala vietinę kubietišką kavą.

7.        Paryžius, Prancūzija

Paryžiuje pilkieji dviračiai populiarūs
Paryžiuje pilkieji dviračiai populiarūs

Kartais tikros, grynos ir tradicinės kavos mylėtojai pasisako, jog Paryžius niekaip nesusijęs su kavos kultūra ir šiame mieste nėra ko ragauti, mat kava kepinama prastai, o kavos aparatai savo kokybe tikrai nestebina. Tačiau galima su tuo nesutikti – Paryžiuje tikrai yra vietų, kur tiekiama itin aukštos kokybės, puiki kava. Mėgautis kavos puodeliu Paryžiuje galima daugelyje jaukių, prancūziška dvasia dvelkiančių kavinukių su atviromis terasomis, kuriose gaminamas nebloga espresso kava.

8.       Adis Abeba, Etiopija

15min.lt/Ryčio Budrio nuotr./Kava kvepianti Etiopija
15min.lt/Ryčio Budrio nuotr./Kava kvepianti Etiopija

Kavos gimtinėje – Etiopijoje – auginama ir verdama kava pasižymi aukšta kokybė ir puiki aromatu. Be kita ko, šioje valstybėje kava turi gilias ir specifines kavos gėrimo tradicijas ir visą ceremoniją. Jei kada užsuksite į Adis Abebą būtinai sudalyvaukite tradiciniame kavos gėrime. Rodydami savo pagarbą ir draugiškumą Etiopijos gyventojai dažnai kviečiasi užsieniečius į savo namus ir vaišina juos tradicine kava: jie čia pat kepina kavos pupeles, vėliau jas mala ir verda moliniame inde. Etiopijos sostinėje kava geriama su cukrumi, tačiau provincijoje į kavą dedama druskos.

9.       Santa Maria de Dota, Kosta Rika

Wikimedia.org nuotr./10 didžiausių pasaulio aalių  kavos augintojų
Wikimedia.org nuotr./ Kosta Rika viena didžiausių pasaulio šalių – kavos augintojų

Kostarikiečiai kavą vadina savo „aukso pupelėmis“, mat būtent kava yra pagrindinė šios šalies kultūra ir uždarbis. Čia auginamos Arabikos rūšies pupelės keliauja po visą pasaulį jau nuo XVIII am. Visiems keliaujantiems po šias vietoves patariama užsukti į kavos plantacijas ir pamatyti savo akimis, kaip auginama kava, kaip ji renkama ir džiovinama. Viena įdomiausių ekskursijų gali būti į Santa Maria de Dota miestelį, kuris yra tobula vieta kavos mylėtojų atostogoms: čia ramu, visur kvepia kava, o jūsų diena prasidės ir pasibaigs šviežios, ką tik sumaltos kavos puodeliu.

10.   Roma, Italija

`okoladinė karamelinė latė
Šokoladinė karamelinė latė

Neturėsite ilgai klaidžioti po Romą, ieškodami tinkamiausios kavinės pasimėgauti savo mėgiamos kavos puodeliu iš ryto: čia tokių kavinių apstu. Kavų pasirinkimas Romoje taip pat stebina kiekvieną: kapučino, espresso, macchiato, latte ir kitos kavos. Kaip ir itališka pasta ar paveikslai – itališka kava – tai meno rūšis.  Italai puikiai atrenka kavos pupeles, kavos gaminimo aparatus ir net kavos puodelio pateikimo būdą. Pasidarykite turą po Romos kavines, paragaukite skirtingų kavų ir nustebsite, kokia kavos įvairovė egzistuoja viename šiame mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius