-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tolimoje besparnių paukščių šalyje jaunuoliai svajoja apie baristos darbą

Naujojoje Zelandijoje kavą geria įvairaus amžiaus žmonės: nuo madingų dvidešimtmečių studentų iki niekur neskubančių šešiasdešimtmečių senukų. O jaunuoliai didžiuojasi, dirbdami baristomis. Daugiau nei prieš penkerius metus į Naująją Zelandiją išvykęs Ignas Kukenys pasakoja, kad daug jaunų žmonių dirbdami šį darbą laiko jį labai „sexy”.
Igna Kukenys
Igna Kukenys / Asm. archyvo nuotr.

„Nei vienas italas kavos su pienu neužsisakytų po 11 val. ryto, bet juokais „kiviais“ vadinami naujazelandiečiai mielai maukia gigantiškus Latte puodus rytą ir vakarą. Ir tai tikrai gera Latte“, – pasakojo Ignas Kukenys. Jis keliaudamas po šalį pastebėjo, jog net ir mažesnių miestelių kavinės yra įsigijusios modernią kavos įrangą. Ir nors ne visur žino, kaip tinkamai ją naudoti, mielai išklauso kavos gaminimo patarimų, kuriuos dosniai dalija Ignas ar jo draugai, mėgstantys gerą kavą.

Kavos puodelis su bandele, sumuštiniu ar vienu iš kelių tipų didelių apvalių sausainių yra neatsiejama „kivių“ pusryčių dalis. Daugelis vietinių gyventojų yra tikri kavos gurmanai, labai tiksliai žinantys, kokią kavą mėgsta. „Kavos aparatą galima rasti ir beveik kiekvieno biuro virtuvėlėje, ir dažnai ne šiaip kokį automatą, o tikrą espresso mašiną su pieno garintuvu. O daugiau apie kavą žinantys kolegos netgi kritiškai įvertins jūsų iškaitintos pieno putos vientisumą“, – pasakojo Ignas. Daugelis gyventojų mėgsta ekologiniu būdu išaugintą kavą ir dažniausiai renkasi arabika kavos pupeles.

Pasak jo, kavos gaminimo ir gėrimo kultūra N. Zelandijoje yra labai stipri, todėl didesnius kavinių tinklus vietiniai kavos mylėtojai dažniausiai aplenkia. O didmiesčiuose įsikūrusių pasaulyje gerai žinomų tinklų kavą geria tik turistai.

Kavos kultūrą šioje šalyje diktuoja ne didieji kavos tinklai, o mažos pavienės kavinės, kurios nuosekliai kovoja dėl geriausio kavos puoduko titulo. Kiekvienoje geresnėje kavinėje ant sienų galima išvysti diplomus, kuriuos laimi baristos, sudalyvavę įvairiuose kavos ruošimo čempionatuose. Kaip teigia pasaulyje populiarus kelionių vadovas „Lonely Planet”, reikia pripažinti, kad kai „kiviai” kažko imasi, jie imasi rimtai. Puikus pavyzdys – jų kavos gaminimo ir gėrimo įpročiai.

„Dar prieš dešimtmetį daugelyje N. Zelandijos kavinių buvo tiekiama amerikietiško stiliaus filtruota kava, kuri stikliniuose kavinukuose stovėdavo ant kaitlenčių valandų valandas. O dabar daugelyje miestų kava gali lygintis su artimiausia kavos sostine Melburnu. Ir ji tikrai geresnė nei Italijoje! Žinau, kad tai stiprus pareiškimas, bet jame yra tiesos“, – šypsojosi Ignas.

Dažniausiai šalies kavinių meniu būna išvardyti šie pagrindiniai kavos pateikimo stiliai: short black, long black, flat white ir Latte. Tačiau nei vienas padavėjas nenustebs, jei paprašysite Capuccino ar Mocha kavos. Ją dažnas naujazelandietis pasaldina cukrumi bei cinamono ar šokolado milteliais. Beveik kiekvienas barista užsisakiusiems Latte kavos pateiks ją su piešiniu ant pieno putų ir išraitys vieną populiariausių N. Zelandijoje simbolių – stebėtino dailumo „rosetta” (paparčio lapą). Specializuotose kavos kavinėse taip pat beveik už kiekvieno baro galima pamatyti daug buteliukų su įvairiais saldžiais sirupais, tačiau jie nėra itin populiarūs.

Pasak Igno, šitaip išlepintam geros kavos visada būna įdomu sugrįžus į Lietuvą apsilankyti kavinėse ir stebėti kelerių metų pažangą. „Prieš metus Viniuje ragavau tikrai geros Latte vienoje tinklinėje kavinėje Gedimino prospekte. Iki šiol  gailiuosi, kad taip ir nepaklausiau baristos vardo – užeidavau pas ją kavos beveik kiekvieną rytą. Ji su pasitikinčia šypsena išpiešdavo tobulą papartį ant mano Latte“, – juokėsi save net kavos snobu pavadinantis I. Kukenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius