-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

10 įdomiausių Sardinijos vietų, kurias tikrai verta aplankyti

Daugeliui žinoma kaip Viduržiemio jūros pakrantės rojaus kampelis, Sardinija tapo pasiekiamesnė lietuviams. Pigių skrydžių bendrovei „Ryanair“ paskelbus apie tai, jog nuo balandžio 2-osios du kartus per savaitę – antradieniais ir šeštadieniais – iš Kauno bus vykdomi skrydžiai tiesiai į Sardiniją, „Pasaulis kišenėje“ siūlo jums susipažinti su šiuo kraštu: ką jame galima pamatyti ir nuveikti? Skraidinti lietuvius iš Kauno į Kaljarį Sardinijoje bendrovė pradės jau greitai, o bilietai šia kryptimi jau parduodami nuo 189 Lt. Be saulėtų balto smėlio paplūdimių ir šiltos jūros, čia galima atrasti ir kitokių turistinių perlų.
Ką pamatyti Sardinijoje?
Ką pamatyti Sardinijoje? / Wikimedia.org nuotr.

1.       „Su Nuraxi di Barumini”

Didžiausiais ir svarbiausias nuraginis archeologinis Sardinijos paminklas, esantis Baruminio mieste.1997-aisiais įtrauktas į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą. Saloje yra apie 7 000 nuraginių archeologinių paminklų, dar vadinamų „Su Nuraxi“. Nuragais vadinami neįprasti kūgio formos statiniai iš didžiulių akmens luitų, kurių tikrąją paskirtį vis dar gaubia paslaptis. Mokslininkai šiuos statinius, iškilusius daugiau nei prieš 4 tūkstantmečius, laiko seniausiais Europoje. Manoma, jog šie kūgiai galėjo atlikti gynybinę funkciją, kiti įžvelgia šventyklų ar gyvenamųjų namų paskirtį.

Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?
Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?

2.      Madalenos archipelagas

Dar vienas pasaulinio paveldo UNESCO sąraše esantis Sardinijos kampelis – Madalenos archipelagas. Tai 7 salų salynas, apsuptas švarių ir skaidrių vandenų. Į jį organizuojamos pusdienio ar dienos kelionės, kurių metu galite pamatyti mažų ir jaukių paplūdimių ir urvų, pasiekiamų tik valtimis. Gamta čia dar nepaliesta civilizacijos, beveik nebūna žmonių, o peizažai tiesiog kerintys. Vienas įspūdingiausių – tai rožinis paplūdimys, Spiaggia Rosa, esantis Budelli saloje. Rožine spalva pakrantės smėlį čia nudažė smulkio kriauklelių dalelytės.

3.      Chia paplūdimys

Ši pasakiška vieta išsiskiria vienišais bokštais, matomais iš visų paplūdimio kampų, stovinčiais ant nedidelių kalvelių aplinkui. Garsėja šis paplūdimys savo skaidriais vandenimis ir balta, kone 6 km ilgio, smėlio juosta. Chia vietovėje galima pamatyti ne tik paplūdimius, bet ir archeologinę Noros vietovę, senovės pūnų gimtinę ir seniausią Sardinijos gyvenvietę. Chia vietovė driekiasi iki Capo Spartivento, antrojo piečiausiai esančio Sardinijos taško. Būtent jame yra vis dar veikiantis senovinis Faro di Capo Spartivento švyturys, kuris šiomis dienomis virto prabangiais svečių namais.

4.      Su Gorroppu tarpeklis

Sardinijos pietrytinėje dalyje, Ogliastra regione, esantis tarpeklis yra giliausias saloje ir vienas giliausių Europoje. 14 km besidriekiančio tarpeklio uolos šauna į 450 m aukštį. Nuo seno paplitęs posakis, kad Ogliastra yra stebuklingas kraštas: esą visi, kurie čia yra vaikščioję, sulauks ilgo amžiaus. Tarpeklį supanti gamta – laukinė ir vaizdinga – vilioja romantikus ir keliautojus.

5.     Algeras ir Bosa

Algeras ir Bosa – du žavūs ir unikalūs Sardinijos miesteliai. Jų senamiestyje apstu istorinių pastatų, liudijančių miestų ryšį su katalonų kultūra. Algero senamiestį supa istorinės gynybinės sienos ir puošia katalonų gotikos stiliaus Santa Maria katedra (XVI a.). Miestas įsikūręs Sardinijos šiaurės vakarinėje pakrantėje. Netoliese yra žymioji Neptūno grota – viena labiausiai turistų pamėgtų lankytinų vietų Sardinijoje. Bosa – mažesnis, jaukesnis ir mažiau žinomas miestukas, jis dvelkia romantine upinių miestų nuotaika, kuriame dar gyvos senovinės tradicijos.

Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?
Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?

6.      Neptūno grota

Sardinijos saloje, Kačijos kyšulyje šiaurės vakarų pakrantės įlankoje, netoli turistų pamėgto Alghero miesto yra Neptūno grota (it. „Grotta di Nettuno“). Tai beveik 4 km ilgio vingiuotas urvas su daugybe besijungiančių erdvių. Ir nors tik pirmi keli šimtai grotos metrų yra atviri turistams, tačiau čia galima susipažinti su gražiausiais bei keisčiausių formų Neptūno grotos stalaktitais ir stalagmitais bei 120 m ilgio ežeru, tyvuliuojančiu grotos viduje. Pasižvalgyti į viską galima pasiplaukiojus po urvą valtimi. O norint patekti į Neptūno grotą, tenka įveikti siaurutėlį uolos pakrašty iškaltą 600 m ilgio takelį, pramintą „ožkos laiptais“. Šis urvas  pavadintas vandenų dievo Neptūno vardu, kurio jėga ir galia čia justi visur aplinkui.

Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?
Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?

7.     Kaukių muziejus

Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?
Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?

Mamoiada miestelyje Nuoro provincijoje įsikūręs Kaukių muziejus. Jame saugoma karnavalinių kaukių, kurias dėvi vadinamieji Mamuthones ir Issohadores, kolekcija. Šie karnavaliniai kostiumai tapo vienu iš Sardinijos simbolių. Mamoiada karnavalas yra viena įdomiausių tradicinių Sardinijos švenčių, kurios metu tarpusavyje „kovoja“ Mamuthones ir Issohadores, užkariautojai saracėnai ir vietiniai valstiečiai. Mamuthones paprastai dėvi juodą kaukę, pagamintą iš medžio, apsigaubia juodu avikailiu, o ant nugaros pasikabina keliolika nemažų skambalų. Tuo tarpu būtini Issohadores atributai – raudonos spalvos švarkas, aplink juosmenį surišta skara, varpeliai ir sa soha virvė.  

8.      Karlofortas

Šiame nedideliame ir vieninteliame Šv. Petro salos miestelyje gyvena vos 6 400 žmonių. Ši sala yra pietvakarių Sardinijoje. Tai labai jauki ir miela vieta tiems, aks nori pabėgti nuo pasaulio: čia gausu mažų paplūdimių, senamiesčio gatvelių labirintų, istorijos įvykių dvelksmo, o žmonės čia kalba savo nuosava tarme, kuri yra ligūrų kalbos atmaina.

9.      Šv. Remio tvirtovė

Nuo Bastione di San Remy apžvalgos aikštelės atsiveria Kaljario miesto ir pakrantės panorama. Tai vienas pagrindinių Sardinijos simbolių ir seniausių senamiesčio taškų.

10.  Kaljaris

Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?
Wikimedia.org nuotr./Ką pamatyti Sardinijoje?

Kaljaris (Cagliari) – tai svarbus salos uostamiestis ir Sardinijos sostinė, iškilusi ant kalvos. Miesto pavadinimas Casteddu vietine sardų kalba reiškia pilį. Kaljarį finikiečiai įkūrė VII-VI a.pr.Kr. Svarbiausios lankytinos vietos Kaljaryje. Atvykus čia būtina aplankyti Castello, istorinį senamiestį, kurio siaurutėmis gatvelėmis mėgsta klaidžioti miesto lankytojai. Senamiestyje taip pat įsikūrę Arkivyskupo rūmai, Santa Maria katedra, čia stūkso du bokštai - Torre di San Pancrazio ir Torre dell'Elefante. Verta užsukti į romėnų amfiteatrą, iškaltą tiesiog uoloje, kuris mena romėnų laikus. II amžiuje statytame amfiteatre iki šių dienų rengiami koncertai. Vietiniai tikina, jo nepasivaikščioti po Mariną – tiesiog nuodėmė. Marina – tai Kaljario uosto rajonas, kuriame apstu parduotuvėlių ir kavinukių. Čia įsikūrusi miesto Rotušė. Besivaikantys romėnų palikimo turėtų užsukti į Šv. Eulalijos bažnyčios požemį, kuriame eksponuojamos romėnų statinių bei grindinio liekanos. O štai mėgstantys augmenijos įvairovę turėtų aplankyti ir Kaljario botanikos sodą, kuris yra vienas garsiausių visoje Italijoje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius