Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 kelionėse nutinkančių dalykų, kurie pakeičia jūsų gyvenimą

Kelionės mums duoda kur kas daugiau nei tik poilsį: jose mes susipažįstame su naujais žmonėmis, patiriame naujų dalykų, neretai peržengiame savo komforto zonos ribas.
Kelionė baidare po Norvegijos fjordus
Kelionė baidare po Norvegijos fjordus / Vida Press nuotr.

Kai kurios patirtys tokios stiprios, kad net turi galios pakeisti mus ir ateities sprendimus. Štai dešimt jų.

Fotolia nuotr./Jis ir Ji
Fotolia nuotr./Jis ir Ji

1. Bendravimas be žodžių

Įsivaizduokite, jog savo aplinkoje (namuose, darbe, sporto klube ir t.t.) sutinkate žmogų, kuris nekalba jokia jums suprantama kalba. Tikriausiai po kelių mandagių šypsenų jūs atsisveikinsite ir bendravimą tęsite su kitu žmogumi, kuris kalba jūsų kalba.

Tačiau kelionėse to padaryti dažnai negalite arba net sąmoningai nenorite, ypač, jei turite tikslą pabendrauti su vietiniais ir sužinoti, ką jie rekomenduotų nuveikti kelionės metu.

„Iki šiol prisiminu, kaip kartą Brazilijoje, sėdėdama viename Paraty bare ir gurkšnodama caipirinha buvau užkalbinta gražaus vietinio jaunuolio.

– Olá, – pasakė jis man portugališkai ir droviai nusišypsojo. – Como você está?

– No Portuguese, – atsakiau. – Espanol?

– Un poco (truputį – aut. past.)

Su juo praleidome kelias valandas kalbėdamiesi laužyta ispanų kalba. Tačiau iš tiesų mūsų pokalbis greičiau priminė šaradų spėliojimą, kada geriausiai viską pasako kūno kalba.

Viskas baigėsi klube šokiais iki paryčių. Tai buvo tikrų tikriausias pasimatymas be žodžių – vienas geriausių mano gyvenime“, – pasakojo Jessica Festa iš tinklaraščio Jessieonajourney.com 

Panašus dalykas namuose greičiausiai neįvyktų, tačiau kelionės atveria mūsų mintis ir leidžia elgtis laisviau. O to kartais labai reikia.

Ž.Necejauskaitės nuotr./Neišvaizdžiai atrodantis, tačiau itin gardus kokosų  karis Baji
Ž.Necejauskaitės nuotr./Neišvaizdžiai atrodantis, tačiau itin gardus kokosų karis Baji

2. Nauji skoniai

Net jei esate tradicinės virtuvės šalininkas, kelionėse turėtumėte išdrįsti eksperimentuoti ir paragauti naujų patiekalų. Tai iš tiesų vienas geriausių būdų pažinti naują vietą ir net kultūrą. 

Gali būti, jog būtent ten – Azijoje, Afrikoje, Karibuose ar dar kitame pasaulio kampelyje – atrasite naują mėgstamiausią skonį. Galbūt paaiškės, kad jūsų mėgstamiausias valgis – gardžioji Viduržemio jūros pasta, o gal priešingai – dievinate aštrų indišką karį.

123rf.com nuotr./Turizmas
123rf.com nuotr./Moteris su lagaminais

3. Problemos išsprendimas

Tikėtina, kad keliaujant susidursite su vienokia ar kitokia problema. Iš anksto užsakytuose nakvynės namuose gali nelikti vietų, nespėsite į traukinius, jus apvogs, dings bagažas, pasiklysite, taksistai jus apgaus – tai tik keletas nemalonių situacijų, kurios dažnos keliaujant. 

Būtent šis „nuotykis“ padėjo man įvertinti savo organizacinius sugebėjimus: per trumpą laiką turėjau suspėti traukiniu, autobusu pasiekti Nicą, atsiimti savo kuprinę ir dar tą patį vakarą atsidurti Florencijoje.

Tačiau būtent jas išsprendę mes pagaliau patikime, jog galime įveikti viską. 

„Kelionės po Europą metu dingo mano lagaminas. Būtų nieko tokio, tačiau aš kasdien judėjau tolyn, vis į kitą Europos miestą.

Išvažiuodama iš Nicos, Prancūzijos, sutariau, kad lagaminą man persiųs į naują miestą.

Tokius pažadus gaudavau beveik kasdien, visą savaitę. Galiausiai sužinojau, kad turėsiu pati sugrįžti į Nicą ir pasiimti bagažą.

Buvau įsiutusi, nes neturėjau nieko! Be to, tuo metu jau turėjau būti Florencijoje... Tačiau būtent šis „nuotykis“ padėjo man įvertinti savo organizacinius sugebėjimus: per trumpą laiką turėjau suspėti traukiniu, autobusu pasiekti Nicą, atsiimti savo kuprinę ir dar tą patį vakarą atsidurti Florencijoje. Visa ši patirtis tikrai verta įrašo CV“, – įsitikinusi J.Festa.

123rf.com/Gyvenime atsiranda momentų, kai norite traukti kur akys mato.
123rf.com/Kai kuriems užlipti ant uolos – didžiausias gyvenimo iššūkis

4. Akis į akį su savo baime

Labai dažnai patyrę kažką baisaus (arba tai, ko iki šiol įsivaizdavome bijantys) tampame drąsesni ir lengviau ryžtamės naujoms patirtims. Tampame „taip“ žmogumi. 

Daug žmonių atostogaudami pradeda mokytis nardyti, nušoka nuo uolų ar pirmą kartą gyvenime atsistoja ant snieglentės – visi šie dalykai gąsdinantys atrodo namuose, tačiau išvažiavus kitur neretai aplinkybės susidėlioja taip, jog neturime kitos išeities, tik nerti į tai, kas baugina. 

Vieni po tokios patirties galbūt daugiau nė karto panašaus dalyko nekartos. Kiti priešingai – atras, kad tai yra būtent tas prieskonis, kurio jiems trūko gyvenime.

5. Vietinės kalbos pradžiamokslis

Kalbėti apie nieką sudėtinga, vis dėlto kelionėse tai daryti tenka gana dažnai. Visos pažintys išvykus prasideda nuo banalių klausimų: „Kaip gyveni?“, „Koks tavo vardas?“ ar padėkų „Ačiū“, „Nėra už ką“.

Geriausia, jei jūs taip kalbėsite tos šalies, kurioje svečiuojatės, kalba. Patikėkite: pramokus nors kelis žodžius jus užplūs pasididžiavimas – nesvarbu, kad tai banalios frazės, susidedančios iš sakinių ar dviejų.

Mokėdami jas jūs užmezgate pokalbį su vietiniais, tampate jiems, jų kultūrai artimesni. O tai – nuostabus dalykas. 

6. Stereotipų paneigimas

Kelionės keičia ne tik žmonių emocijas, bet ir nuostatas. Labai dažnai prieš kelionę susikurtas šalies ar miesto įvaizdis subyra į šipulius vos išėjus iš oro uosto. 

„Labiausiai tai pajutau Jordanijoje. Maniau, jog tai labai konservatyvi šalis, kurioje moterys neturi jokių teisių, ir visi žmonės gyvena baimėje. Tačiau ten pabuvusi supratau, kaip smarkiai klydau.

Vietiniai buvo laimingi ir draugiški, sutikau daug moterų, dirbančių advokatėmis, gydytojomis ar tiesiog studijuojančių. Pirmąjį vakarą leidau ant vieno iš Amano miesto namų stogo įrengtame bare, gerdama ekologišką vyną. Tuomet jaučiausi puikiai, bet supratau, jog stipriai klydau su savo išankstinėmis nuostatomis apie Jordaniją ir gyvenimą joje“, – rašo tinklaraštininkė J.Festa.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Tradicinės vestuvės Kinijoje
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Tradicinės vestuvės Kinijoje

7. Dalyvavimas vietos ceremonijoje

Visai nesvarbu, ar tai miestelio, į kurį užklydote, šventė, ar vietinių vestuvės – jei tik turite progą, būtinai sutikite ir dalyvaukite. Tokia patirtis leis geriau nei bet kur kitur pamatyti tikrą šalies kultūrą, prisiliesti prie papročių.

To tikrai nerasite turistinėse vietose, į kurias rekomenduoja užsukti kelionių vadovai. 

8. Įsimylėjimas

Įsimylėjimas kelionėje yra tai, ko tikrai niekuomet nepamiršite. Tai aistringa, beprotiška, spontaniška, romantiška. Ir visai nesvarbu, jog tuo metu gersite vyną už du eurus ir valgysite pigius makaronus, o vakarus leisite kalbėdamiesi ir bučiuodamiesi ant laiptų. 

„Aš įsimylėjau Amsterdame, „Skraidančios kiaulės“ hostelyje. Kai tik pamačiau Chrisą, žinojau, kad jis man patiks. Jis buvo patrauklus, atletiškas, be to, mokėjo prajuokinti.

Pirmąją naktį praleidome šokdami, o vėliau gulėdami lovoje ir uždavinėdami vienas kitam kvailus klausimus. Po keturių aistringų dienų jis turėjo išvažiuoti namo į Kanadą, o aš tęsti kelionę po Europą. Tačiau ši patirtis daug reiškė abiem, todėl pabandėme draugauti per atstumą. Nors vėliau išsiskyrėme, ši romantiška meilė ir visi kartu su Chrisu patirti momentai mano širdį šildo iki šiol“, – atvira J.Festa.

9. Užburianti gamta

Žiūrėdami nuotraukas, kad ir kokios nuostabios jos būtų, to niekada nepatirsite. Kvapą gniaužiantys vaizdai jums atsiskleis ir užburs tik tuomet, jei būsite ten, juose. Kai kurie jų paliks tokį stiprų įspūdį, kad atmintyje vaizdinys iškils visą gyvenimą. 

Prisimindami tas akimirkas, kai įkopėte į kalną ar maudėtės nuošaliame paplūdimyje, vėl iš naujo išgyvensite kelionę. Ir vėl džiaugsitės. 

10. Suvokimas, kad pasaulis didelis, bet kartu ir mažas

Kelionės padeda suprasti, kad pasaulis, viena vertus, yra didelis, nes pilnas unikalių vietų ir žmonių. Kita vertus, jis be proto mažas, nes net su atokiausiame Afrikos kaime gyvenančiu vietiniu gali rasti bendrumų, nors jo gyvenimo sąlygos, kultūra ir mąstymas absoliučiai skiriasi nuo jūsų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius