-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

12 įdomių faktų apie Ženevą

Tik nedaugelis Europos turistinių vietovių savo žavesiu ir įdomybėmis gali prilygti Ženevai, antram pagal dydį Šveicarijos miestui. Ne veltui Ženeva pelnė „Geriausio Europos miesto savaitgalio turams“ apdovanojimą. Šis prestižinis „World Travel Awards“ apdovanojimas prilygsta „Oskarui“ turizmo industrijoje.
Ženeva
Ženeva / 123rf.com nuotr.

1. Ženevos gyventojai labai linksmi. Beveik kasdien šiame mieste vyksta koks nors renginys, kviečiantis pasilinksminti. Iškilmėmis čia prasideda ir kiekvienas naujas metų laikas.

Pavyzdžiui, žiemos pradžioje minima pergalė prieš Napoleono kariuomenę ir vyksta garsiosios Eskalados iškilmės, skirtos Ženevos išsivadavimui nuo Savojos hercogo pavergimo. Pavasarį visi suguža į kasmetę Ženevos automobilių parodą. Vasarą organizuojamos tarptautinės burinių laivų regatos, minima Ženevos įstojimo į konfederaciją diena ir vyksta pasaulyje garsus muzikinis festivalis. Viena ryškiausių – Rožių šventė, trunkanti septynias dienas.

2. Ženevoje jau porą šimtmečių egzistuoja tradicija specialiu įsaku paskelbti pavasario atėjimą tada, kai skleidžiasi pirmasis lapelis ant „oficialaus“ kaštono, augančio po kantono vyriausybės langais. Pagal statistiką dažniausiai pavasario pradžia skelbiama kovą, nors pasitaiko ir paradoksų. Pavyzdžiui, 2002 m. kaštonas prasiskleidė gruodžio 29 d. O 2006 m. lapelis pirmąkart prasiskleidė kovą, paskui dar sykį kaštonas lapus išskleidė spalį.

123rf.com /Ženeva
123rf.com /Ženeva

3. Angliškame sode yra pats didžiausias pasaulyje Gėlių laikrodis. Jo ciferblatas yra 5 m skersmens ir susideda iš 6,5 tūkst. gyvų gėlių, kurios auga ir žydi skirtingu metu, taigi laikrodis periodiškai keičia savo spalvas.

4. Į Ženevos meriją iš gatvės gali užeiti kiekvienas norintis. Net ekskursantų grupės, jeigu laikosi tylos, gali pereiti koridoriais, pasigėrėti interjeru ir žvilgtelėti į posėdžių sales.

5. Ženeva yra interneto, kuriuo dabar naudojamės, gimtinė.

6. Mieste yra Raelitų būstinė. Raelitai – tai žmonės, tikintys, kad egzistuoja kitų planetų civilizacijos ir kad per specialias dvasines praktikas su jomis galima užmegzti ryšį.

123rf.com /Kavinė vienoje iš Ženevos gatvių
123rf.com /Kavinė vienoje iš Ženevos gatvių

7. Ženevos botanikos sodui – jau per šimtas metų. Čia auga rečiausios gėlės ir kiti augalai iš viso pasaulio.

8. Monblano tiltas, besidriekiantis per Ronos upę ir Ženevos ežerą, ženeviečiams yra simbolinė vieta. Čia iškabintos 27 Šveicarijos regionų vėliavos, simbolizuojančios šalies vienybę.

9. Nesvarbu, kur apsistosite – viešbutyje, svečių namuose ar stovyklavietėje, jums bus įteikta transporto kortelė „Geneva Transport Card“, suteikianti teisę nemokamai naudotis viešuoju transportu ir su nuolaida lankyti daugelį turistinių objektų.

10. Kas dešimtas Ženevos gyventojas – tarptautinių organizacijų darbuotojas.

123rf.com /„Place Des Nations“, fontanas ir milžiniška sulūžusi kėdė – kovos su minomis simbolis
123rf.com /„Place Des Nations“, fontanas ir milžiniška sulūžusi kėdė – kovos su minomis simbolis

11. Ženevos universiteto teritorijoje yra garsioji „Reformacijos siena“ – paminklas, sukurtas garsiausiems Reformacijos epochos veikėjams įamžinti.

12. Vienas seniausių Ženevos architektūrinių statinių yra Tavelio namas, jau devynis amžius sutinkantis smalsius turistus iš viso pasaulio. Dabar čia įkurtas istorijos muziejus su ekspozicijomis, atspindinčiomis vietos gyventojų buitį nuo viduramžių iki XIX a.

Informaciją parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius